Artikel / FVI Introducerar

#3: Baby Strange

babystrange
Glasgow är hem för en växande och återupplivad punk-scen. Baby Strange är bandet som kan leda den mot de stora massorna.

Namn: Baby Strange
Jämförs med: Black Rebel Motorcycle Club, Palma Violets & Jesus and Mary Chain
SpotifySoundcloudFacebook

Avsaknaden av “gitarrmusik” på topplistorna är en lika uttjatad diskussion som den om dess räddare. The Vaccines & Palma Violets är två exempel på band som senaste åren presenterats som Messias i den utdragna dystopin som målas upp om den samtida musiken. Baby Strange är ännu ett av de här banden som det börjat viskas om som räddare.

Glasgow-bandet har redan varit på turné med Palma Violets men har sitt ursprung i den stora garage rock & punk-återupplivandet som håller på att växa fram i staden. Scenen står för korta, intensiva och ofta aggressiva låtar – ett klockrent exempel på detta är The Amazing Snakeheads. Baby Strange kommer från en smutsig brittisk indie/punk men är trots detta extremt välproducerade och mer kammade än till exempel Dominos Amazing Snakeheads.

Sedan bildandet sommaren 2012 har man släppt ett antal singlar där musikvideon till Pure Evil tolkats som ett stridsrop. Refrängraden “Oh ah I’m tired of my generation” ackompanjerat med en musikvideo där orden “Baby Strange” visas om och om igen över en typisk klubbscen har beskrivits som en tydlig markör i konflikten mellan “indie” och den kommersiella dansmusiken. Detta menar dock bandet själva är att dra för stora penseldrag, för NME förklarade man textens innebörd;

“We had no jobs, we were living for nothing. We were going out all the time, seeing the same faces, doing the same things. When we sing, ‘I’m tired of my generation’, we mean that we’re part of this generation, and we were bored by ourselves.”

Baby Strange har hittills levererat praktexempel på hur “modern” punk låter och det ser ut att vara ett vinnande koncept för de uttråkade skottarna.

Ett av FVIndies syften är att lyfta fram nya band och artister som annars inte får publicitet i Sverige, detta gör vi genom att lyfta fram ett tre nya band i veckan. Samtliga band som fått denna ära hittar du i arkivet. Ett roligt men krävande uppdrag, om du vill bidra tar vi mer än gärna emot tips.

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s