Artikel / Konserter / Recensioner

Recension: Bombay Bicycle Club – Debaser Medis, 12/2-2014

bbcdebasercrop

Efter att förra veckan ha släppt sin fjärde fullängdare, So Long, See You Tomorrow, spelade Bombay Bicycle Club på Debaser Medis igår. Det var bandets blott andra sverigebesök, efter att ha gjort en överrasskande bra spelning i lunchsolen på Hultsfred 2012.

Bombay Bicycle Club har länge varit ett band utan en tydlig identitet, man har istället ständigt förnyat sig. Med fyra väldigt olika album är det sannerligen ingen lätt uppgift att få en hel konsert enhetlig med en logisk röd tråd. Londonkvartetten lyckas tyvärr inte heller fullt ut med detta. Konserten blir, trots några magnifika låtar, en något platt och i vissa stunder ointressant upplevelse.

Öppningslåten Overdone gör sig, precis som på albumet, riktigt bra som intro. Fortsättningen är lovande och stundtals fyller man lokalen utmärkt, främst genom det äldre materialet lockar man även till allsång. Frontmannen Jack Steadman, som ser ut som en IT-ansvarig på valfritt medelstort företag hoppar runt och rycker nästan epileptiskt i gitarren, dock tycks han inte riktigt hitta kemin med övriga bandmedlemmar. Visst, de spelar felfritt, men saknar det naturliga samspelet på scen. Det gör att många av låtarna inte känns lika äkta och texterna, som ofta är väldigt bra, inte riktigt når fram.

Bandet tappar också lite i och med valet av låtar. De väljer att spela hela det purfärska albumet, trots att åtminstone jag finner ett flertal guldkorn bland de äldre alstren. Hela tio av arton låtar kommer från albumet som funnits i en och en halv vecka. Konsekvensen blir givetvis att många i publiken knappt hört vissa låtar. Lugnare nya låtar, som till exempel Whenever, Wherever får inte samma effekt som en välkänd ballad från andra, helt förbisedda albumet Flaws hade fått.

Självklart vill de marknadsföra sitt nya album, men med ett bättre val av låtar hade de kunnat hålla nivån högre och jämnare. Beslutet att spela nya So Long, See You Tomorrow som ensamt extranummer är för mig också oförståeligt. En välkänd äldre låt, som till exempel av mig otroligt saknade Magnet, hade passat betydligt bättre.

I sina stunder kan Bombay Bicycle Club nå fantastiska höjder men saknar jämnheten och förmågan att hålla konserten intressant från första till sista ton, precis som bandets karriär med andra ord. De skulle också vinna på att inte gå in lika hårt för att marknadsföra sitt nya album och istället försöka ge den optimala konserten för publiken.

Betyg: 4/7

Setlist:
Overdone
It’s Alright Now
Shuffle
Come To
Your Eyes
How Can You Swallow So Much Sleep
Lamplight
Evening/Morning
Home By Now
Feel
Lights Out, Words Gone
Eyes Off You
Whenever, Wherever
Luna
Always Like This
What If
Carry Me

So Long, See You Tomorrow
Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s