Artikel / Nyheter / Titta

Väntade vinnare på NME Awards

clubnme-nmeawards2014
NME-favoriterna Arctic Monkeys tog som väntat hem majoriteten av priserna på den brittiska musiktidningens egna gala. Även Disclosure, Haim & Drenge prisades av den såväl hatade som älskade tidsskriftens läsare.

Under onsdagen var det dags för årliga NME Awards som funnits i olika konstelationer sedan publikationens start 1952. Sedan 1993 har tidningen samlat sina omhuldade artister till en gala för att prisa både det gångna årets prestationer och karriärer samt ta framtida band under sina vingar. Om det är något NME gör är det att välja ut band tidigt och ta de under sina vingar för att sedan i princip ha kontroll över deras karriärer. Om bandet finns på NME:s framsida säljer de mer konsertbiljetter och säljer de mer biljetter läser fler NME sedan. Detta är uppenbart strategiskt och har gjort att tidningen är lika hatad som älskad.

2013 tillhörde i NME:s ögon Arctic Monkeys som fick synas på framsidan ett flertal gånger och vars album AM fick full pott i recensionen. På grund av detta och bandets enorma populäritet var det föga förvånande att kvällen skulle tillhöra Sheffieldbandet som var nominerade till hela åtta priser. Det numera historiska bandet tog hem fem av priserna för bästa album, liveakt, brittiska band, fancommunity samt Alex Turner som vann årets hjälte.

Disclosure som fått se sig besegrade alltför många gånger under galasäsongen fick äntligen ett välförtjänt pris för årets låt genom White Noise. Haim plockade hem bästa internationella band och Lily Allen vann bästa soloartist. Drenge besegrade bland annat Jagwar Ma, Wolf Alice & Chvrches och utsågs till bästa nya band. Omtalade Fat White Family fick ta emot Radar-sektionens utmärkelse, det var ingen större överraskning att man valde att ta emot det på ett säreget sätt.

Galans antipriser fick Harry Styles och The 1975 genom “Villain Of The Year” respektive sämsta band. Tvärtom hyllades Paul McCartney för sin förmåga att skriva låttexter, Damon Albarn för sin innovativa karriär och Blondie kan hädanefter titulera sig “Godlike Genius”. Samtliga vinnare ser du nedan och en hel drös bilder, intervjuer samt videos finns här.

Godlike Genius
Blondie

Songwriters’ Songwriter
Paul McCartney

Award For Innovation
Damon Albarn

Teenage Cancer Trust Outstanding Contribution to Music Award
Belle & Sebastian

Best British Band
Arctic Monkeys

Best International Band
Haim

Best Solo Artist
Lily Allen

Best New Band
Drenge

Best Live Band
Arctic Monkeys

Best Album
Arctic Monkeys, ‘AM’

Best Track
Disclosure, ‘White Noise’

Best Music Video
Eagulls, ‘Nerve Endings’

Best Festival
Glastonbury

Best TV Show
Breaking Bad

Best Music Film
Made Of Stone

Philip Hall Radar Award
Fat White Family

Best Reissue
The Clash, ‘Sound System’

Best Band Blog Or Twitter
Alana Haim, Haim

Best Book
Morrissey – Autobiography

Best Small Festival
Sŵn

Best Fan Community
Arctic Monkeys

Music Moment Of The Year
Noel and Damon come together for Teenage Cancer Trust

Worst Band
The 1975

Hero Of The Year
Alex Turner

Villain Of The Year
Harry Styles

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s