Artikel / Intervju / Lyssna / Nyheter

Intervju med den hyllade och hemliga duon About Girls

aboutgirlsAbout Girls består utav två lärarstudenter som enligt sig själva andas och lever musik, duon har tidigare erfarenhet från musikbranschen inom ett flertal områden. Man har hittills släppt ifrån sig tre remixer som man själva menar skapats genom en förkärlek till samtida elektronisk musik och deras generation R&B, det vill säga akter som How to Dress Well, James Blake och Burial. Mycket mer än så vet vi inte om den Göteborgsbaserade duon som uppmärksammats av bland annat The 405 för sin senaste genialiska remix av 80-talsklassikern Never Gonna Give You Up. FVI tog tillfället i akt att ställa ett par frågor till de två ansiktslösa kreatörerna.

– För stunden förblir vi hemliga, ja. Vi är dock inte helt hemliga – det finns ett gäng personer som vet vilka vi är, men det är i första hand våra familjemedlemmar och ett par vänner. Hur det kommer att se ut i framtiden vet vi ärligt talat inte; kanske får omvärlden veta vilka vi är, kanske förblir vi hemliga för dem. Den främsta anledningen till att vi nu, när vi precis har kommit igång, inte har gått ut offentligt med vilka vi är för att vi helt enkelt inte vill att sådana saker ska ta fokus från About Girls, eller för den delen påverka hur pass stort det här projektet kan bli, berättar duon för FVIndie.se.

Idén till det som blev About Girls föddes efter att de bägge tidigare spelade i ett mer gitarrdrivet indieband. När detta bands ett års ofrivilliga uppehåll tog slut i februari kände duon att den konstellation av människor inte strävade efter samma saker – idén om About Girls hade redan fötts och man tog nu tag i det kompromisslösa projektet.

Influenser hämtas tydligt från tidigare nämnda akter men själva beskriver man sig som breda och genuina musikälskare vilket hittills resulterat i tre remixer. Den senaste i raden var Rick Astleys Never Gonna Give You Up där duon gemot att plocka fram ett visst mörker fick en uttjatad låt att förändras till något utav det mest spännande det land som är Sverige presterat under senaste tiden.

-Vi hittade de separata spåren av en slump och kände att det hade varit kul att sätta vår prägel på någonting som släpptes innan ens någon av oss var född. Vad gäller mörkret som både ni och andra bloggar och hemsidor har påpekat så tror vi att just det beror på att vi valde att pitcha ner sången och dessutom inte ha något direkt upptempo-beat förrän i slutet.

Redan nu kan duon gå ut med vilka låtar som är att vänta på offerlistan och man fortsätter att satsa brett genom remixer på NONONOs Pumpin Blood, Sportsmans Usher, Summer Hearts U Got All I’m Looking 4 samt en cover på självaste Backstreet Boys. Troligtvis är mer mörker att vänta när den kreativa duon sätter sin prägel på dessa alster.

-Vi tar en remix i taget, men en vision som vi har är att vi vill göra någonting annorlunda när vi väl gör en remix. Att vi sätter vår prägel på låten vi remixar, liksom. Och som det ser ut nu, efter att ha kommit en bra bit in på processen av två remixer, vågar vi nog påstå att det här mörkret även kommer att finnas med i dessa remixer.

Genom remixer berättar About Girls att man vill hitta sitt egna sound då tidigare projekt inte berört den musik man verkar älska så, dock finns ett tidigt demo på duons Soundcloud och helt eget material är att vänta i framtiden.

– Absolut! I dagsläget har vi ingenting, men vi har pratat lite löst om att försöka få till ett EP-släpp i höst. Vi båda studerar fortfarande och har dessutom en hel del åtaganden vid sidan av studierna, så det är inte alltid vi lyckas få tid över till att skriva musik. Och just därför känns det helt okej, för oss i alla fall, att börja med ett par remixer innan vi tar itu med eget material. Det bör dock poängteras att vi tycker det är extremt kul att remixa andras låtar, någonting vi antagligen lär fortsätta med även när vi börjar med egna låtar.

Bemötandet av projektet har hittills varit extremt positivt. Sun Glitters re-postade duons remix på sin Soundcloud och the 405 tyckte att remixen av Rick Astley var så bra att den blev listad på veckans bästa låtar, till och med före Lykke Li.

– Hybrisen var total! Haha, skämt åsido. Vi fick en ganska bra spridning av vår första remix (Sun Glitters – Beside Me), men det grundade väl sig mest i att Sun Glitters re-postade den på sin Soundcloud, där han har drygt 90 000 följare. Därför känns det roligt att så pass många bloggar och hemsidor har valt att snappa upp Rick Astley-remixen och att vi har fått bra spridning av den via dem. Förhoppningsvis fortsätter det i samma (eller snarare; ännu bättre) takt ju fler låtar – vare sig det är remixer, covers eller eget material – vi släpper. Vi är extremt peppade och känner så här i efterhand att det var rätt beslut att hoppa av vårt tidigare band för att satsa på About Girls.

About Girls förtjänar all spridning de kan få och trots briljanta remixer är suget efter eget material stort, i sommar berättar man att tiden för det lär finnas och förhoppningsvis blir det ett EP-släpp i höst. Innan eget material finns blir det heller inga livespelningar från duon.

-Det är givetvis en dröm att få komma ut och spela, men för att det ens skulle vara genomförbart skulle vi behöva eget material. Och sedan skulle vi dessutom vilja göra någonting speciellt när vi väl framför materialet live. Det vi menar är att att vi inte bara står på scen med en laptop och midi-synth vardera. Det får gärna hända lite mer grejer än så, om du förstår vad vi menar.

Och jag förstår precis vad de menar. Det råder inga tvivel om att About Girls är ett extremt ambitiöst projekt som vill göra något unikt och eget av allt man släpper ifrån sig därför går det inte göra annat än att vänta och se vad lärarstudenterna har att erbjuda härnäst.

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s