Artikel / FVI Introducerar

#30: Vök

vok-med-res-650x650Namn: Vök
SpotifyFacebook

“Icelanders tend to share a sense of pragmatism; that, and generally they have nothing better to do! Growing up in such a small community, you tend to want to differentiate yourself from others. You want everybody to think of you as special.”, så svarar VökThe Line Of Best Fits fråga om hur den lilla ön i norr kan vara hem till så mycket experimentell och nyskapande musik, och visst är det speciellt. Island, utan att egentligen ha någon kontakt till landet föreställer jag mig ändå att det är precis såhär det låter.

Två utav Islands drygt 300 000 invånare heter Margrét Rán Magnúsdóttir och Andri Már Enoksson, tillsammans bildar de duon Vök som i somras släppte sin debut-EP Tension. En sex låtar lång drömsk resa varav två låtar det även gick att förstå texten på för oss som inte bemästrar isländskan fullt ut. Det är också på just dessa två låtar, Belong och Tension, som Vök skapar mest magi genom träffsäkerhet på alla plan.

Det är inte sällan xx nämns som influenser bland de spännande elektroniska akterna som kommit upp senaste åren, denna isländska duo är inget undantag. Vad som dock är fantastiskt med alla dessa band är att den egna prägeln sällan är svår att hitta, det blir aldrig en blek kopia utan något framåtsträvande. Så är även fallet med Vök.

Samtiden och framtiden verkar tillhöra just den intressanta elektroniska musik som Hafnarfjörður-duon skapar. För närvarande jobbar Vök på nytt material och trots att musik må vara ett internationellt språk förtjänar vi alla att förstå vad Margréts fångande röst vill säga. Så lär också fallet bli med tanke på vilken karriär som då kan komma att vänta.

Ett av FVIndies syften är att lyfta fram nya band och artister som annars inte får publicitet i Sverige, detta gör vi genom att introducera tre nya band i veckan. Ett roligt men krävande uppdrag, om du vill bidra tar vi mer än gärna emot tips. Samtliga band som fått denna ära hittar du i arkivet.

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s