Artikel / Intervju / Lyssna / Nyheter

Intervju med Acrobat; “Our ambition is limitless.”

acrobatAcrobat är bandet som genom sin hyllade debutsingel bröt ny mark. FVI ville veta mer om bandet som likt sin musik ger raka besked i sina svar om allt från hur en veckas konstant alkoholkonsumtion kan lägga grunden för ett band, termen ’experimentell’ och Amy Winehouse.

Hugo Hamper-Potts, Jack Arnhold, Ryan Freeman-Kennedy och Oliver Wilks träffades redan i tonåren, de fann likt många andra varandra genom ett gemensamt intresse för musik. En vänskap och ett intresse som ett antal år senare skulle lägga grunden för det entusiastiska projekt som är Acrobat. Detta må låta som skapelseberättelsen för i princip varje Londonband bestående av fyra grabbar, men Acrobat är inte som andra.

”I went out to visit Hugo at the tail end of his degree at the Florence Academy of Art, we were both disaffected with the world of academic study and the world in general. We spent a week drinking and listening to music. Whilst intoxicated, Hugo put on Grace Jones and at that moment we decided we wanted to make music as good and as poppy as that, and we’ve been hungover ever since, trying to patch it all together”, berättar Jack Arnhold för FVIndie.

Bakfulla eller inte har bandet under sin fortfarande unga karriär lyckats få ögonen på sig som något säreget och extremt tilltalande.  För drygt två månader sedan släppte man ifrån sig en av årets hittills mest intresseväckande låtar i form av debutsingeln Invincible. DIY beskrev singeln som ljudet av Franz Ferdinand, Blood Orange och Outfit som går in i en bar. Ett spår som föddes av att trumslagaren ”Ollie” var för trött för att trumma, trots det råder det, med all rätt, inga tvivel om att bandet är stolta över debutsingeln.

”Since the single release we’ve received very positive reviews, we think it was a real statement of intent, hitting on the directness that we want our music to possess. We think it also makes people want to hear more, because it hints at a cohesive “sound”. Invincible is a universal theme: being afraid, feeling invincible once but no longer. I think nowadays people can relate to that sort of anxiety. And like all our favourite pop songs, it sounds uplifting on the surface but the lyrics are not as happy as the song sounds.”

Det råder generellt få tvivel kring de svar bandets sångare Jack ger oss i mailintervjun. Precis som musiken är det vågat, ambitiöst och extremt charmigt. Invincible följdes upp av  Travelling Ferry som av Arnhold beskrivs som natten till förstagivens dag. Ytterligare två låtar spelades in och producerades av Tom Morris (Woman’s Hour) vilket resulterade i den fyra låtar, varav de två sista är exklusiva till vinyl, långa debut-EP:n. Trots att den spelades in när en av medlemmarna var arbetslös och såg ut att få lämna London finns det en självsäkerhet i skivans sound vilket upphovsmännen själva verkar uppskatta.

”The record is a beautiful product. Hugo did the painting and a very talented chap called Dario Utreas did the design. All the songs are good, it’s just some are more attention grabbing than others. And you need to grab people’s attention nowadays.”

Hur skulle ni beskriva er musik och vad är ambitionen med Acrobat?

”It’s accessible but interesting. If you look at all the great artists, our favourite ones are always people who make bold music, but make it in an interesting way, with personality. It doesn’t matter if it’s Elvis, or Grace Jones, or Serge Gainsbourg, or Michael Jackson, or David Bowie, they’re innovators but without trying to label themselves as ‘experimental’, which often just means inaccessible. They’re doing what they want to do without concern for how it’s received. Writing pop music with integrity is much harder than making music that is deliberately difficult. 

Our ambition is limitless. We’re not concerned with appealing to certain people, certain trends. Our music is for everyone, it’s for the individual. We’ve now got grannies who grew up on David Bowie, so we think anyone can enjoy our music. As long as we have control over our output and aren’t the mouthpieces of outside interests, as long as we’re free to say what we want and play the music we want to play, then I think our ambition is to reach as many people as possible. Our ambition is to come to Sweden.”

Jack Arnhold hinner även med att slänga en känga till den aktuella musikscenen; ”There doesn’t seem to be much personality in music. There are lots of personas but they’re all too stylised, too vetted, ticking all the boxes that the media wants them to tick. And this is the same in the alternative music scene as it is in the mainstream music scene. For example, Amy Winehouse was of the last people in mainstream music who had real personality and honesty, and look what happened to her. She got destroyed.”

Ambitionerna är som sagt lika stora som beslutsamheten, redan nu har man skrivit ”a ton of new songs which we think are brilliant” och förhoppningar om ett debutalbum finns om det så finns efterfrågan. Något vi alla borde hoppas att det gör, för Acrobats sin musik är något som växer och inte går att få nog av.

Acrobats EP utgiven på Parlour Records går att köpa här. 

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s