Artikel / Lyssna / Nyheter

Guiden till ett Bråvalla utan hoppande gubbkaggar och vevande houselinnen

FVI var länge tveksamma till Bråvalla, till viss del är man det fortfarande. Det finns dock det som charmar oss och det som övertalar oss till att denna vecka bege oss till fältet utanför Norrköping. Bort från hoppande gubbkaggar framför Iron Maiden, parallellt med houselinnens vevande pekfinger framför beståndsdelar av Swedish House Mafia finns det guldkorn. Och de är en hel del på Bråvallafestivalen 2014 som fått uppgiften att fylla FKP Skorpios indiekvot i avsaknad av Hultsfred/STOXA. Här nedan listar vi utan inbördes ordning våra måsten och några bubblare att fylla era scheman med.

Måsten

Bombay Bicycle Club, Juno, torsdag kl 14.45
Det brittiska bandet släppte sin fjärde skiva i våras och stod då för sitt mest genomarbetade material hittills. För varje album har man förändrats och i februari framförde man en bejublad spelning på Debaser Medis. Torsdagen är den välsignade dagen på Bråvalla, låt den börja till Jack Steadmans härliga stämma ackompanjerat med de andra skickliga musikerna som framför allt från sin frustrerade ungdomsrock till Bollywood-inspirerade Feel.

Jake Bugg, Juno, torsdag kl 21:00
Nottinghamsonen följde i höst upp den lysande debutskivan med en mindre hyllad sådan. Jake Bugg live är alltid ett säkert kort och förhoppningsvis slår inte Lana del Rey ut för mycket av publiken då allsången annars kan ligga nära till hands.

Banks, Pacific, torsdag kl 22.00
Stjärnskottet Banks spås en lysande framtid och ger i september ut sitt debutalbum. Sedan hon gav ut sin debutsingel i februari 2013 har hon bara fortsatt att leverera sin alldeles egna och tilltalande elektroniska R&B. Skynda dig från Juno till Pacific för att inte missa detta framtidsnamn.

Jagwar Ma, Pacific, torsdag kl 01.15
Vi var redan väldigt tacksamma för att Bråvalla hade vettet att boka Jagwar Ma. När sedan spelschemat släpptes och den elektroniska psykedeliska akten gick att hitta kl 01.15 blev vår tacksamhet oändlig. Trion stod för ett av 2013 års bästa debutalbum och nominerades nyligen till Australiens bästa liveband – visa din tacksamhet, kom till Pacific denna Norrköpingsnatt och förlora dig i musiken.

The Preatures, Pacific, fredag kl 18.30
Från Australien kommer The Preatures som fortsätter att skörda framgångar med sin Haim-doftande pop. Då systrarna Haim ställde in är det upp till Preatures att fylla den kvoten på sitt alldeles egna sätt.

The War On Drugs, Pacific, lördag kl 21.45
War On Drugs har släppt ett av årets bästa album, det är motivering nog för att bli ett av våra måsten.

Sevärdheter

Torsdagen är redan fylld till bredden men skickliga bröderna Drenge (Pacific, tor. 15.45) tar med sig sin aggressiva rock som skapat kalabalik i de brittiska öarnas svettigaste lokaler.

Fredagen bjuder på simpel rock som du fortfarande kan men sakta men säkert slutat lyssna på. Om du var ung i ditt musikaliska liv i mitten av 2000-talet har du troligtvis en relation till The Kooks (Panorama, fre. 18.30), sen växte du upp och började utforska mer musik och plötsligt föll de i glömska. Kooks är nu ett helt annat band men för unga nostalgiker och nyfikna finns man tillgängliga. The Hives (Luna, fre. 19.30) är ett av Europas bästa liveband och gör dig aldrig besviken. Kings Of Leon (Panorama, fre. 23.00) bjuder förhoppningsvis på en hel del gammalt rått material, risken är att post-Sex On Fire får för mycket plats men Followill-klanen har trots allt en hel del gott att bjuda på efter sex album.

På lördagen finner vi en hel del intressanta namn som kan vara värda att kolla in. LA-bröderna The Bots (Juno, lör. 12.15) spelade in sitt första album när man var 12 respektive 15 år. Tillsammans har rockduon utvecklats och man är nu på gränsen till att slå igenom på allvar med skivkontrakt och hela köret. Slow Magic (Pacific, lör. 13.00) speltid må inte vara optimal men om det är någon som kan förtrolla trots förutsättningarna så är det den maskerade mannen som är på gränsen till ett måste. NONONO (Juno, lör. 16.00) är ett hett tips om du vill vissla och minnas förra sommaren medan Hurula (Pacific, lör. 17.00), som släppt årets bästa svenskspråkika album, fyller din kvot av vemod. Kanye West (Luna, lör. 23.00) är givet, oavsett vad man tycker om hans musik eller hans persona.

FVI kommer recensera och rapportera från festivalen både på sidan och Twitter.

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s