Artikel / Konserter / Nyheter / Recensioner

Bombay Bicycle Club på Bråvallafestivalen 2014

IMG_7446

Bara ett par timmar efter att Jack och Ed, till sin förskräckelse testat snus för första gången, var de tvungna att ha återhämtat sig och tillsammans med resten av Bombay Bicycle Club inta Juno, en av Bråvallas mellanstora scener.

Bandet öppnar precis som när vi såg dem på Debaser Medis i vintras, med ett av senaste skivans starkare spår, Overdone. Det är en perfekt öppningslåt och omöjligt att inte ryckas med när den distade basen lämnas ensam under det som är ett basriff i världsklass. De fortsätter sedan på den inslagna vägen i ett högt tempo och ger precis som vanligt allt, även fast det är tidigt på eftermiddagen och folksamlingen framför scenen är ovärdigt liten för en av festivalens absolut bästa liveakter.

De främsta raderna gör dock allt för att matcha Londonkvartettens intensitet och engagemang. Ett gäng längst fram storgråter samtidigt som de skriker ur sig varenda ord med hesa stämmor. Stundtals blir det allmän allsång och stämningen är precis som den ska vara under en festivals första dag. Någonstans i mitten av spelningen dör allt ljud ur högtalarna och endast bandets egna förstärkare hörs. De hanterar missödet proffsigt, ett flin till publiken och varandra samtidigt som de fortsätter spela med ökat stöd från publiken.

Även om låtvalen är i stora drag desamma som senast de besökte Sverige lyckas de få ihop helheten på ett bättre sätt denna gång. De nya låtarna har förmodligen hunnit sätta sig och hitta sin plats under framträdandet som nu har en tydlig röd tråd. De gamla gitarrbaserade indierockklassikerna som What If och Always Like This gifter sig fint med de nya låtarna och dynamiken blir tydlig och medvetet väl avvägd. Bandet som om två dagar ska spela på Glastonbury, för säkert 20 gånger så många gör ingen besviken och inleder festivalen för vår del på ett utmärkt sätt.

Betyg: 5/7

Setlist
Overdone
It’s Alright Now
Shuffle
Lights Out, Words Gone
Come To
What If
Evening/Morning
How Can You Swallow So Much Sleep
Home By Now
Feel
Luna
Always Like This
Carry Me

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s