Artikel / Konserter / Nyheter / Recensioner

Jagwar Ma på Bråvallafestivalen 2014

IMG_7588
Jagwar Ma
var genom det superba debutalbumet Howlin en av 2013 års bästa och mest spännande nykomlingar, sedan dess har den kompromisslösa intensivt turnerat. Denna gång stannar segertåget till vid Bråvallafestivalens tältscen Pacific när klockan passerat midnatt för över en timme sedan, förutsättningarna är med andra ord perfekta för deras psykedeliska elektroniska musik som på många sätt är helt säregen.

Vi fick tidigare under torsdagen chansen att intervjua de kreativa australiensarna som då kunde berätta för oss vad som gjort deras liveshow så omtalad. Man talade då om hur man bröt ner varenda låt för att skapa något helt nytt, och precis så är det. Med Jono Ma bakom spakarna, Gabriels ständigt utforskande efter sätt att påverka sin röst samt den märkligt charmige och skicklige basisten Jack Freeman lyckas man utforska nya delar av den djungel som är Jagwar Ma.

Jagwar Ma bryter skickligt ner sina låtar till endast små beståndsdelar utan att krossa dem, snarare tvärtom. Varenda litet ljud förstärks, får mer sammanhang och ger ut en kraft som är helt omöjligt att inte röra sig till. Trion sätter större delar av publiken i ett animaliskt tillstånd där den primala instinkten är att förlora sig till musiken på ett lika vackert som konstigt sätt för de som inte är en del av den.

Förra veckan nominerades bandet till AIM Awards för bästa liveakt, det är i de områden man rör sig och förtjänar att röra sig. Jagwar Ma lämnar ingenting åt slumpen, trion visar upp allting man har att erbjuda och för det samman på ett magiskt sätt. Textmässigt har trion aldrig nått samma höga nivåer av genialisk galenskap som med det musikaliska, det vill dock inte säga att det är något negativt. Musiken får tala för sig själv och det gör den mer än väl, texterna blir mer ett komplement som sätts vid sidan och där rösteffekterna blir starkare än orden.

När avslutande och extremt förlängda The Throw tillslut tonar ut kastas jag tillbaka in i verkligheten efter att ha blivit trollförd i knappt en timme. Jag har på senaste tiden lyssnat enormt mycket på just Jagwar Ma, jag känner i princip till varenda litet ljud och varenda banala textrad. Trots detta är det något helt nytt det bjudits på – från samma band med samma låtar.

Betyg: 6/7

Setlist
What Love
Uncertainty
Man I Need
Exercise
Let Her Go
Come Save Me
Four
The Throw

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s