Artikel / Konserter / Nyheter / Recensioner

Jake Bugg på Bråvallafestivalen 2014

IMG_7525

Nottinghamsonen som först nästa år kan dricka lagligt i USA har redan hunnit släppa två fullängdare, stått på Glastonburys största scen och turnerat värden runt ett par varv. På Bråvallas första dag var det dags igen för Jake Bugg att stå framför en svensk publik, denna gång på en av festivalens mellanstora scener, Juno, strax innan mörkret började komma smygande.

Jake Bugg har efter det briljanta och allmänt rosade debutalbumet gått ner sig lite. Uppföljaren Shangri La blev inte samma succé som den självbetitlade debuten och hypen kring “den nya Bob Dylan” avtog. Detta märks även idag. Det är inte samma Jake som stod på ett utsålt Debaser Medis efter debuten och framkallade rysningar med varenda låt.

Låtarna från andragiven håller i allmänhet inte samma klass och ger inte heller samma respons hos publiken som de från debuten. Det blir därför lätt att tappa intresset och låta blicken flyta iväg till något annat, för stunden mer intressant. Han gör inte heller några större försök att fånga publikens intresse. Inget mellansnack värt att nämnas förutom hans sedvanliga “This is a song from the album”, som slängs in lite då och då. Förr kunde han verka nonchalant på ett proffsigt sätt men idag ger han endast intrycket av att inte bry sig alls, varken om hur det går eller om publiken har det bra eller inte.

Magnifika tillika populära låtar som Seen It All och Two Fingers framkallar i vanlig ordning rejäl allsång och Jake och hans två medmusiker spelar lika felfritt som alltid. Det låter bra, dynamiken är väl avvägd men det blir inte den upplevelsen som jag vet att han kan bjuda på om inställningen är rätt. Samtidigt tappar texterna trovärdigheten när han inte verkar mena det han sjunger för fem öre.

Hade inte själva musicerandet varit så felfritt och ljudbilden så oerhört vacker hade det kunnat bli ett rejält magplask. Men det är helt enkelt Jake Bugg för skicklig för att råka ut för.

Betyg: 4/7

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s