Artikel / Lyssna / Nyheter

Way Out West 2014 – Musik- och Instagram-måsten – Stay Out West-ångest


Det är en gång dags för Göteborg att vara plats för de tre dagar i det svenska kalenderåret där hipsters helt skamlöst får tävla i att se coolast ut. Utöver ekologisk öl, skräckinjagande krockar och mängder av återförenade band erbjuds också gratis wi-fi. FVI har samlat ihop en guide så du vet precis vad du ska instagramma med hjälp av det, och se så klart.

Intervju med festivalens marknads- och PR-ansvarige Joel Borg.

Du vet bäst själv, hela spelschemat hittar du här.

Uppdatering: The Horrors ställer in och ersätts av Labyrint som en mycket fyndig individ kommenterade på Festivalryktens Facebook är det som att Linda Bengtzing skulle ersätta Beyoncé. Roligare är det att MØ har bytt plats med Blood Orange och krockar inte längre med Jamie xx.

Torsdag

Way Out West
Torsdagen inleds lyckligtvis med The Horrors kl 15.30 på Azalea, ett av de absolut sista tillskotten till festivalen men också ett av de bästa. Britterna släppte i våras sitt fjärde album, Luminous. Mycket har hänt sedan den gothiga debutplattan men en sak står fortfarande säker, bande lett av Faris Badwan är fortfarande ett av de bästa och bemästrar en scen mer än väl.

Torsdagskvällen i Slottsskogen går att spendera med The National (20.00, Azalea) och Queens Of The Stone Age (Flamingo, 21.20), två stabila giganter som kommer lämna få besvikna. Vad som dock kan locka och ge än större upplevelse är minimalistiska Darkside (Linné, 20.30) drivna av den mästerliga Nicholas Jaar som inte lämnar någonting åt slumpen. Under eftermiddagen visar även Brody Dalle (Linné, 16.15) upp sin enorma attityd och för R&B-älskaren bör dagen inledas med Poliça (Linné, 14.45).

Måste: The Horrors (Azalea, 15.30)
Att välja mellan: Poliça (Linné, 14.45), Brody Dalle (Linné, 16.15), The National (20.00, Azalea), Darkside (Linné, 20.30), Queens Of The Stone Age (Flamingo, 21.20)
 Ironisk bild på Motörhead (Flamingo, 18.45), förslagsvis klär du upp dig i matchande hårdrockskläder för att slänga på ännu ett filter

Stay Out West
Årets Stay Out West erbjuder så enormt mycket gott att ångesten var ett faktum redan innan spelschemat släppts. När torsdagen blir till fredag fylls Göteborgs klubbar av akter så som Speedy Ortiz (Liseberg (Polketten), 23.00) och Colleagues (Trädgår’n, 23.00). Då bör det nämnas att detta är den svagaste dagen på klubbschemat. Valet bör dock falla på en natt i herr Åhlunds anda med Les Big Byrd kl 23.15 på Rondo för att sedan göra allt för att ta sig till Teddybears kl 02.00 i något som heter så mycket som Gothenburg Film Studios Studio 1. FVI var på plats när Les Big Byrd gav en något kaotisk och något hemlig spelning i en Stockholmskällare och det går bäst att sammanfatta med denna bild. Missa inte ett av, om inte det bästa, livebandet Sverige har att erbjuda år 2014.


Fredag


Way Out West

Efter att kebabpizzan (eller det vegetariska alternativet) lindrat din bakfylla är det ett minst sagt klokt beslut att låta Sharon van Ettens (Linné, 13.00) sammetsröst fortsätta behandlingen av densamma. Sedan händer det, den stora krocken – det stora beslutet. ( Linné, 14.45) och Jamie xx (Dungen, 15.00) är krocken som ger oss allra störst ångest. Jamie xx är visserligen lagt på den okristliga tiden 15.00 för en akt vars senaste singel hyllar den brittiska ravekulturen, trots detta går det inte att förneka den gode Jamies talang oavsett tid på dygnet.

På kvällen är det dags för återföreningar i två väldigt olika former. 2014 års festivaljättar OutKast sparkar igång sin show kl 22.10 på Flamingo medan gitarromantikern vars ådror pumpar shoegaze bör lämna festen för återförenade Slowdive kl 23.00 på Linné. Det är som sig bör stora kontraster, följ ditt hjärta och dina likes.

Måsten: Sharon van Etten (Linné, 13.00) samt MØ (Linné, 14.45) eller Jamie xx (Dungen, 15.00)
Att välja mellan:  Conor Oberst (Flamingo, 17.25), Little Dragon (Linné, 21.10) OutKast (Flamingo, 22.10), Slowdive (Linné, 23.00).
 Här är det svårt, en bild på Slowdive samtidigt som OutKast spelar kan bli succé eller flopp och vice versa. Gör det enkelt med en selfie alternativt gruppbild, eller varför inte en (givetvis ekologisk) öl i den sällsynta Göteborgssolen.

Stay Out West
Ojvoj, fredagens SOW är verkligen inte att leka med – en uppställning av lockande akter som för oss skulle räcka gott som egen festival. Kurt Vile & The Violators (Göteborgsoperan, 02.00), I Break Horses (Gothenburg Film Studios, 01.00), Mankind (Jazzhuset, 00.45), Metz (Pustervik, 01.30), Yumi Zouma (Rondo, 23.30) sorteras trots lockelsen bort för det allra tuffaste valet. På Liseberg håller The Growlers, framtidsgiganterna Royal Blood och den såväl charmigt udda som skickliga Mac DeMarco till – en helgjuten kväll på alla sätt om det inte vore för den duo vi hypat allra mest detta år. Vi talar givetvis om Jungle som när klockan närmar sig två kliver upp med enorma förväntningar i ryggen, detta är spelningen vi absolut inte vill missa på årets festival och det kostar oss hårt.

Lördag

Way Out West
Dagens första och största krock hittas i legendariska återförenade Slint (Linné, 15.00) och att låta underbart framåtsträvande dansanta Jaako Eino Kalevi (Dungen, 15.00) dansa igång festivalens sista dag, valet är för oss i detta fall relativt givet – Finlands sak är vår.

Slottsskogen avslutas på bästa och kreddigaste och Tumblr-kompatiblaste sätt med ännu ett åreförenat ikoniskt 90-talsband, nämligen indielegendarena Neutral Milk Hotel (Azalea, 18.20). Kommentarer är i detta sammanhang överflödiga.

Måste: Neutral Milk Hotel (Azalea, 18.20)
Att välja mellan: Planningtorock (Dungen, 14.00) Slint (Linné, 15.00), Jaako Eino Kalevi (Dungen, 15.00), Röyksopp & Robyn (Flamingo, 21.50)
 Den är given, få perfekt fokus på Jeff Magnum och den som fattar, den fattar.

Stay Out West
Sista natten och klubbarna laddar återigen upp sina kanoner stort, och valet är svårt. The Acid-medlemmen Ry X finner vi på Göteborgsoperan klockan 00.15, i princip samtidigt som Alice Boman ger en svåremotståndlig spelning på Pusterviks lilla scen. Circa Waves spås en stor framtid inom NME-världen och går att hitta i det ikoniska Jazzhuset där Holograms avslutar kvällen kl 02.00. Vi slutar där. Ack, du hemska Stay Out West-ångest…

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s