Artikel / Konserter / Nyheter / Recensioner

Les Big Byrd på Stay Out West 2014

lbbSenast vi såg Les Big Byrd var i en källare belägen under en latinamerikanskt inspirerad restaurang, det var en minst sagt kaotisk och obskyr spelning med rätt band på rätt plats inför rätt publik. I efterhand har vi insett att den spelning skulle fått den här bloggens första fullpoängare, därför är förväntningarna minst sagt höga när Joakim Åhlund och hans vänner inleder Stay Out West på Rondo.

Att bandet är ett av landets mest underskattade och borde lyftas upp av en större massa än den frälsta fanskara som växt fram under våren är i mina ögon en självklarhet. Med albumet They Worshipped Cats utforskade man mark på ett sätt som saknar motstycke från andra svenska band, allt från den så extremt rifftunga Back to Bagarmossen till de mest psykedeliska tonerna i Tinnitus Aeternum. Detta översätts till något ännu mäktigare live.

När bandet kliver på en kvart före utsänd tid är frontfiguren än en gång iklädd sin parka och ansiktsmålning, trummisen matchar med ansiktsmålning men väljer att sticka ut mer med sin blinkande reflexväst, i bakgrunden rullar en minst sagt sinnesvidgande video. Efter ett par minuter av förtrollande intro sätter Åhlund på sina lysande ringar och det är dags för oss att följa med in i Les Big Byrds värld.

I mitt tycke är Les Big Byrds ett av “norra Europas” bästa liveband – lika luddigt som det begreppet är, lika självklara är man på scen. Det är musiker med en enorm erfarenhet från tidigare projekt och med en enorm kärlek till det som är LBB. Under den drygt 40 minuter långa spelningen hinner man riva av starkt albummaterialet, July-covern Dandelion Seeds innan resan når sin ändhållplats med den märkligt fantastiska Vi Borde Prata Men Det Är Försent – trots att The Brian Jonestown Massacre-Anton Newcombes stapplande svenska i refrängen saknas är det en perfekt avslutning.

Med den kaotiska källarspelningen i minnet är det lätt att bli besviken på kvällens inledande Rondo-akt, men det bör man inte bli. Den här gången visar Les Big Byrd främst vilket fantastiskt skickligt band man är inför en publik som är mer försiktigt imponerad än extatisk. Norra Europas bästa liveband är det just för att man besitter bägge delarna – passionen och talangen. Vive Les Big Byrd!

Betyg: 5/7

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s