Artikel / Konserter / Nyheter / Recensioner

Jamie xx på Way Out West 2014

Foto: Annika Berglund/Way Out West

Foto: Annika Berglund/Way Out West

Jamie Smith, medlem i the xx och en av 2014 års mest uppskattade akter i form av soloprojektet Jamie xx, intar under fredagseftermiddagen Göteborgsfestivalens nya scen Dungen presenterad av Red Bull (vem annars?). När spelschemat släpptes var det främst denna placering som fick hjälplösheten att koka över till frustration hos mig, hur skulle en producent vars senaste singel hyllar den brittiska ravekulturen lyfta en utomhusscen kl 15.00? Jamie xx visade precis hur det skulle gå till vars timmes långa setet får en fullpackad Dunge att röra sig i den stekheta solen.

Setet inleds med självaste Gonna Fly Now, det vill säga Rockys signaturmelodi – ett märkligt men alldeles lysande val från den enormt talangfulle, endast 25 år gamla producenten. Vad som följer sedan är en resa som tar avstamp från den tidsepok introt är taget från innan Jamie Smith, hans vinyler och produktion tar oss igenom såväl solkyssta som nattromantiserande beats. Hela tiden vävs singlarna in på ett utmärkt sätt, som när “always thought that you’d cave” från senaste släppet All Under One Roof Raving smyger sig upp för nacken för att sedan ta totalt grepp om de diggande, solglasögon-prydda skallarna. De egna lysande singlarna Girl, Far Nearer och Sleep Sound får sig alla en runda men även Smiths remix på Sunset från the xx andra album presenteras för publiken som tar emot med öppna armar.

Jamie xx är inte rädd för tystnaden, han tar hand om den och lyfter fram den, det gör att den extremt avslappnade DJ:n på scen ser ut att ha full kontroll över sitt set och är en av de skickligaste inom sin genre. Det är inte endast solen som skiner på publiken denna eftermiddag, det gör även Jamie Smith. Vad bra det blev ändå.

Betyg: 5/7

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s