Artikel / Nyheter

Popaganda – vad är värt att lämna ölhagen för?

popaganda

I helgen går Popaganda återigen av stapeln, och det är precis som de senaste åren Eriksdalsbadet som är skådeplatsen. Festivalen som enligt sig själva, avslutar sommaren, stoltserar i år med svenska livefavoriten Veronica Maggio och Kanye Wests kvinnliga motsvarighet Lily Allen högst upp på affischerna. De flesta av våra favoriter och “måsten” hittar vi dock bland de lite mer finstilta namnen längre ner. Även om du kan se allt på Popaganda i och med att de endast har två scener där en typ av blixtlåsprincip gäller, vill vi ändå tipsa om några höjdpunkter som kanske kan vara värda att lämna ölhagen för.

Om du mot bättre vetande inte har lust att blint följa våra rekommendationer finns det fullständiga spelschemat för både Eriksdalsbadet och efterfersterna här.

Fredag

Nicole Sabouné, 15:15, Lilla Scen
Festivalen inleds redan innan normal kontorstid är över, och det kommer förmodligen vara ganska skralt med folk när Nicole Sabouné äntrar lilla scen på fredagseftermiddagen. Det kan dock vara värt att stressa för att få uppleva Nicoles vackra pop och komma i helgstämning på en gång. Med tydliga punk- och rockinfluenser och ett unikt intryck har hon tagit kritikersverige med storm och debutalbumet Must Exist som släpptes tidigare i år har lovordats rikligt i bland annat både DN och Nöjesguiden.

Lämna ölhagen-värde: 3/7

London Grammar, 19:45, Stora Scen
Lagom till att mörkret börjar falla är det dags för London Grammar att inte stora scen. Den brittiska trion är ännu ett band i post-xx vågen och släppte i fjol fullängdsdebuten If You Wait som fick övervägande bra kritik. Låt Hannah Reids mjuka stämma tillsammans med finstämda minimalistiska melodier vagga in dig i sommarnatten. Vi vågar tyvärr inte riktigt drömma om att Disclosure kommer upp och river av samarbetslåten Help Me Lose My Mind, hur trevligt det än vore. Tidigare i år fick bandet chansen att spela på Late Night with Jimmy Fallon, en chans som de minst sagt tog.

Lämna ölhagen-värde: 5/7

The Pains Of Being Pure At Heart, 20:45, Lilla Scen
Direkt efter sista pianoackordet från London Grammar klingat ut är det bara att göra halvt om och vända blicken mot lilla scen. Där tar nämligen shoegaze/indiepop-kvintetten från det stora äpplet över stafettpinnen. Med ett nytt album i bagaget sedan senaste sverigebesöket är de nu redo att ta sig an Popaganda med sin anspråkslösa och välkomponerade liveshow.

Lämna ölhagen-värde: 4/7

Klubbar Fredag

Årets Popaganda bjuder som vanligt på otroliga efterfestsbokningar. För oss blir fredagens val Göta Källare, som erbjuder inget mindre än Wolf Alice, 1987 och Ida Redig. Men om vi ska vara ärliga så är det Wolf Alice som avgör på knockout här. Colleagues och Amason i all ära men de är svenska och chansen att se dem kommer snart komma igen. Wolf Alice har inte ens släppt sitt debutalbum och redan hunnit pryda både NME:s och DIY:s förstasidor. Senaste EP:n Creature Songs är ett mästerverk och kvartetten imponerade också stort på oss både på Hultsfred Stoxa i fjol och i våras på Dot 2 Dot i Nottingham. De två svenska uppvärmningsakterna kan bli en fin kontrast med sin elektroniska indiepop innan Ellie Rowsell och gänget tar över fullständigt med sin spröda röst som blandas med pulvriserande  gitarriff.

 

Lördag

Vit Päls, 14:45, Stora Scen
Bandet som nästan blivit synonymt med Popaganda och är de som beträtt festivalens scener allra flest gånger gör lämpligen sin sista spelning just där. Under de senaste åren har vi förtrollats av Carl Johan Lundgrens briljanta texter och fått vara en del av fantastiska spelningar. Allsången under Livet är underbart kommer denna gång inte vara lika sorglös, men troligtvis mäktigare än någonsin. Det är värt att trotsa bakfyllan och ta del av när svensk pophistoria skrivs. Dessutom är ölen billigare innan 16, om du skulle behöva en återställare vill säga.

Lämna ölhagen-värde: 6/7

Say Lou Lou, 18:45, Lilla Scen
Svensk-australiska tvillingduon Say Lou Lou tar just nu över välden bit för bit, och vi väntar med spänning på debutalbumet som väntas komma i februari nästa år. De stod för en fin insats som förband åt Foals på Berns i fjol, en förbandsturné som slutade med att frontmannen Yannis Philippakis remixade deras Everything We Touch. Nu har de åtskilliga nya låtar i katalogen och vi kan förvänta oss en ännu bättre spelning. Här om dagen fick vi också ta del av en briljant cover på Daft Punks Instant Crush.

Lämna ölhagen-värde: 4/7


First Aid Kit, 19:30, Stora Scen
Systrarna Söderberg har med senaste albumet Stay Gold både berört och upprört, minst sagt. Albumet vars många fullpoängare gjorde den svenska kultureliten på Twitter orimligt upphetsade, har hur som helst verkligen satt den svenska förbandslådan på världskartan för att stanna. Sedan de senast besökte Popaganda för fyra år sedan har de hunnit ha två olika album i topp på den svenska albumlistan, spelat på både Glastonburys största scen och gästat David Letterman i tv-rutan. Vi kan förvänta oss att Johanna och Klara ger gärnet på hemmaplan och bjuder på en av festivalens vackraste spelningar.

Lämna ölhagen-värde: 4/7

Klubbar Lördag

Lördagens val är något svårare för oss, det finns här ingen solklar etta. Är du sugen på att förlora dig själv i musiken och dansa tills du inte längre kommer ihåg var du är rekommenderas spanska John Talabots DJ-set på Debaser Medis. Om du fått mersmak efter First Aid Kits spelning och fortfarande suktar efter folkpop är Basia Bulat och Debaser Strand det solklara valet för kvällen. Göta Källare bjuder på en kväll i indiepopens tecken med både Beatrice Eli och Naomi Pilgrim, två namn som snart kan få sitt stora genombrott och bli något riktigt stort. Oavsett vad du väljer kommer lördagens klubbkväll bjuda på fantastisk musik och en fin avslutning på festivalen och därmed sommaren. Hur var det nu? Först Popaganda, sen höst.

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s