Artikel / Konserter / Nyheter / Recensioner

The Vaccines på Village Underground

vaccinesvu
Åh, The Vaccines. Detta band som med debutplattan 2011 fick såväl tonårshjärtan som NME:s gitarrmusikräddarpuls att stiga. Detta band som fyllde festivalscener med sina lättsjungna, inte sällan banala, texter och oemotståndliga melodier. Detta band som fick ett något ljummet mottagande för uppföljaren till succédebuten för att sedan gå vidare med en översedd, fantastisk, EP. 2015 är The Vaccines är tillbaka och på tisdagskvällen gjorde man sin första spelning i London sedan man fyllde O2 Arena i maj 2013. Betydligt mindre Village Underground är platsen och i den hundratals stora publiken finns bland andra genrekollegorna Swim Deep och Palma Violets. Så hur bra är egentligen ett av decenniets mest älskade indieband 2015?

Efter att superhypade Hinds (tidigare Deers) förtrollat en hel publik med sin charm och oemotståndliga scennärvaro är det dags för kvällens huvudakt. Inledningsvis rivs såväl Blow It Up, Teenage Icon och Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra), i Vaccines naturliga höga tempo. Frontmannen Justin Young utbrister “Do you remember us? We’re The Vaccines” och får ett gehör väl värt minnena som ett flertal i publiken verkar dela och förknippa med bandets riviga toner. Trots att åren gått är det omöjligt att inte ryckas med av den simpla, men ack så härliga musiken och visst är det ändå imponerande att ett förhållandevis ungt band har så många “klassiker” att knocka oss med i sitt artilleri.

Londonbandet blandar såväl nytt som gammalt i den knappa timmes långa spelningen och främst responsen på material från första plattan är okritisk och enormt omfamnande. Bandet befinner sig i sitt naturliga habitat och materialet växer något enormt av det. Det är som att Vaccines aldrig lämnat oss och att dörren alltid finns öppen, med all rätt. Förutom nya singeln Handsome bjuds det på ytterligare tre nya spår med något olika inriktingar.

Vilken väg Vaccines ska ta näst är en minst sagt spännande fråga att ställa sig. Melody Calling EP bjöd på ett något mörkare, tillbakadraget men ändå komplett sound och undertecknad har drömt vidare i det spåret. Det första nya alstret som fyller Shoreditchlokalens tegelväggar går under namnet Dream Lover och stryker över publiken med tunga gitarrer. Det låter betydligt mer moget och aningarna om ett visst AM-sound bekräftas än mer när I Want You So Bad presenteras av Justin som “this is about how sexy The Vaccines get”.

Den här kvällen handlar dock först och främst om nostalgi och ett stort välkommen tillbaka. Den relativt lilla publiken är en ständigt glödande stubin som tänds främst på allt mer av material från 2011 års What Did You Expect From The Vaccines?. När If You Wanna avslutar det ordinarie setet exploderar lokalen fullständigt på ett tidlöst sätt. Det är där Vaccines framförallt har sin styrka och med sitt generösa scenspråk häller man bara mer besin på den glödande, fanatiska publiken (där även Hinds kan skådas längst fram på folks axlar).

Nya, lekfulla singeln Handsome får god respons och när den sista nya skapelsen presenteras, 20/20, går den i något samma ryckiga stil som det nyss avtäckta släppet. Sistnämnda låten för inledningsvis tankarna till Vampire Weekend men med ett rejält Vaccinestäcke över sig, tyvärr får den inte en värdig presentation då Justin Youngs något högre tonläge dränks av resterande bandet något.

Norgaard avslutar den värdiga återkomsten och det finns egentligen inte mycket att klaga på denna kväll. Detta bandet är inte en daterad produkt och vad som komma skall känns såväl spännande som tryggt.

Betyg: 5/7

Setlist
‘Blow It Up’
‘Teenage Icon’
‘Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra)’
‘Ghost Town’
‘Dream Lover’
‘Wetsuit’
‘I Want You So Bad’
‘Post Break-Up Sex’
‘All In White’
‘Melody Calling’
‘Bad Mood’
‘Wolf Pack’
‘Handsome’
‘I Always Knew’
‘If You Wanna’
—-
’20/20′
‘Nørgaard’

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s