FVI Introducerar / Lyssna / Nyheter

#55: Dorsal Fins

Namn: Dorsal Fins
Facebook
 ~ Twitter

Denna vecka inleddes av Australiens nationaldag. Landet långt borta med de konstiga djuren och den konstiga, underbara musiken. På senare år har kontinenten satt stora avtryck på fritänkande musik, inte minst den psykedeliska revivalen som Tame Impala måste ses som en av gärningsmännen bakom. Näst på tur är, så klart, ett kollektiv från Melbourne vid namn Dorsal Fins som efter ett år av experimenterande verkat hitta rätt lagom till debutplattan.

Under fjolåret började den femton personer stora armén sprida intresse med sin debut-EP Gripless som senare, ett släpp som utforskade alla möjliga sidor av musiklandskapet och satte sin egen ton på det man fan. EP:n följdes upp av den något mer renodlade, men urhärliga, poplåten Monday Tuesday innan det tidigt 2015 var dags för Dorsal Fins att hitta helt rätt, och visst var det värt väntan.

Mind Renovation är hämtad från debutalbumet som släpps i Australien den 13 februari via Gripless/Remote Control. Det är en singel som täcker den mest soldränkta sida av psykedelisk musik som landsmännen Jagwar Ma tidigare varit och rotat i. Här återfinns inte mycket av Tame Impalas isolering eller Ponds gränslösa rymdutforskande utan istället en orimlig glädje och energi för vad som är att vänta runt hörnet. Det är omöjligt att inte ryckas med och när refrängen stampar in är förtrollningen redan lagd.

Trots ett något spretigt utbud är kollektivet väl värt en titt och potentialen är stor för vad som komma skall från down-under.

Ett av FVIndies syften är att lyfta fram nya band och artister som annars inte får publicitet i Sverige, detta gör vi genom att introducera ett nytt band i veckan. Ett roligt men krävande uppdrag, om du vill bidra tar vi mer än gärna emot tips. Samtliga band som fått denna ära hittar du i arkivet.

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s