Albumnyheter / Artikel / Konserter / Nyheter / Recensioner

Les Big Byrd och HOLY på Debaser Strand

Innan Festivalryktens 5-årsjubileumsfest skulle dra igång stod lovande HOLY och “norra Europas bästa liveband” Les Big Byrd på scen. Bägge gav allt i given PNKSLM-anda och stod för två utmärkt energifyllda spelningar.

holy

HOLY var först ut och fångade publikens intresse från första ton. Med den briljanta EP:n Silver Of Your Heart som släpptes i mitten av december i bagaget, och dessutom debutalbum på ingång skulle det bli intressant att se vad de kan göra på en lite större scen. Råa gitarrer blandas på ett snyggt och avigt sätt upp med välskrivna melodiska riff, inte minst under Golden Fog, som är en av höjdpunkterna.

Det varma garagesoundet som vi känner igen från EP:n och senaste singeln Demon’s Hand gör sig tydligt påmint live. HOLY har i sitt skitiga sound många snygga små detaljer som bidrar otroligt mycket till helheten, utan att en knappt märker dem förrän efter ett par lyssningar. När ljudbilden balanseras så att allt kommer till sin rätt är det helt fantastiskt. Tyvärr drunknar till exempel sången under vissa låtar och dynamiken blir lidande. Tur är då att energin fortfarande finns kvar och aldrig tycks sina.

Under avslutningsnumret kliver en ny sångare upp ur publikhavet och tar plats vid mikrofonen. Med tamburin i ena handen och mikrofon i den andra avslutar han tillsammans med resten av HOLY en spelning som kan vara början på nåt större. Fullängdsdebuten Stabs är planerad att släppas den 11 mars.

Betyg: 5/7

les big byrd

Les Big Byrd, våra livefavoriter med Jocke Åhlund i spetsen stod för en av förra årets bästa spelningar. Releasefesten för They Worshipped Cats, som vi i efterhand insåg förtjänade 7/7, ett betyg vi inte är generösa med, visade redan då att LBB live är att räkna med. Nu har det snart gått ett år sen dess och bandet har hunnit spela på både Roskilde och Way Out West samt varit på gemensam succéturné med Goat. Med varje spelning har liveframträdandet finslipats och det är nu ett mycket samspelt gäng som intar scenen på Strand.

Det märks direkt under inledande White Week att dynamiken och energin tagits till ytterligare en ny nivå sen vi senast såg dem i augusti. Psykedeliskt repetitiva gitarrslingor som långsamt bygger upp till klimax är ett välkommet återkommande tema och det blir med en gång helt omöjligt att stå still. Tempot växlas ständigt upp och Åhlund låter sina lysdiodprydda fingrar dansa över gitarrbrädet på ständigt nya sätt. En cover på The Brian Jonestown Massacres (ytterligare ett band Les Big Byrd turnerat med) svenskspråkiga Vad Hände Med Dem? från senaste albumet ger framträdandet en extra dimension, och under efterföljande Dandelion Seeds utbryter något som mer liknar en Trance Pit än en Mosh Pit framme vid scenen.

Les Big Byrd har publiken i ett konstant järngrepp och denna dynamik som är så viktig att få med under en spelning, bemästrar de på ett helt felfritt sätt. Varenda syntslinga och basgång träder fram när det passar, och gitarreffekternas mästare skapar ständigt nya ljud som definitivt inte är av denna värld. Publikfavoriten Indus Waves följs av Back To Bagarmossen och intensiteten höjs ytterligare. När Axel från ingenstans utbryter “Varför är inte det här världens största rockband?!” i mitt öra är det en helt rimlig och logisk fråga att ställa sig.

Efter Back To Bagarmossen kliver bandet av scenen men är snabbt tillbaka för att som ensamt extranummer riva av Vi Borde Prata Men Det Är För Sent. En låt där texten hamnar i fokus på ett annat sätt och allsången på främsta raderna är mäktig i refrängen. En perfekt avslutning på en kväll besökarna kommer minnas länge. Att jag dagen efter vaknar upp med träningsvärk i nacken säger något om hur intensivt förtrollande spelningarna var.

Betyg: 6/7

Setlist:
White Week
Tinnitus Ætérnum
War In The Streets
Vad Hände Med Dem?
Dandelion Seeds
They Worshipped Cats
Indus Waves
Back To Bagarmossen

Vi Måste Prata Innan det är för sent

Advertisements

2 thoughts on “Les Big Byrd och HOLY på Debaser Strand

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s