Artikel / Intervju / Nyheter

Intervju med Sónar Stockholms Björn Steinbekk

logo sonar 2015

I helgen går Sónar Stockholm för andra gången av stapeln. Förra årets skådeplats Münchenbryggeriet har bytts ut mot relativt nybyggda Stockholm Waterfront Congress Centre och allt större namn tar plats på affischerna. Vi passade på att skicka iväg ett gäng frågor till islänningen Björn Steinbekk, ansvarig för inte bara Sónar Stockholm, utan även festivalens motsvarigheter i Köpenhamn och Reykjavik.

 

Hur har arbetet med årets festival gått, har allt gått enligt plan med bokningar, biljettförsäljning osv?
Produktionen har gått bra. Vi har en ny lokal som inte använts på det här sättet tidigare så självklart har det varit några hinder att ta sig förbi. På bokningssidan tycker jag att vi har gjort väldigt bra ifrån oss. Vi hade några artister som vi gärna hade velat boka men som spelat i Stockholm nyligen, men jag tycker att slutresultatet är väldigt lyckat.

stockholm-waterfront-congress-centre-2

Passande futuristiskt designade Stockholm Waterfront

Vill du avslöja hur många biljetter som är sålda i dagsläget?
Som arrangör berättar man aldrig exakta försäljningssiffror förutom den dag man börjar sälja biljetter och den dag det är slutsålt. Vi har dock sålt betydligt fler biljetter än förra året.

Ni har i år flyttat från Münchenbryggeriet till betydligt större Stockholm Waterfront, varför valde ni just den lokalen?
Den är dubbelt så stor. Münchenbryggeriet är en grym lokal men för liten för oss. Vi behöver en 2500+ lokal och Waterfront är den enda i Stockholm som passar in på det.

Vad är mer nytt för i år? Vilka förbättringar/förändringar har skett?
Vi har mer utrymme att skapa en bättre scen tack vare högre takhöjd och mer plats för scenerna. Allting kommer att vara större, LED-väggarna på scenerna och alla visuals.

Finns det något syfte med Sónar, mer än att bjuda på bra musik?
Sónar Barcelona har en slogan som är Music Creativity Technology, så festivalen där erbjuder en stor variation av föreläsare, seminarier och workshops. Vi kommer att utveckla oss åt det hållet i framtiden men just nu försöker vi endast erbjuda ett spännande och mångsidigt program för vår publik, och bra service till våra artister.

Om du måste välja något, vad gör att Sónar skiljer sig från andra festivaler?
Well, det är inomhus och i mitten av februari i Stockholm. Det är rätt unikt…

Hur tänker ni med era bokningar, hur komponerar ni er lineup?
Det är ett resultat av ett samarbete mellan Sónar Barcelona, Luger och mitt team på Island då några av artisterna spelar på Sónar Reykjavik samma helg.

Har ni något tänk kring jämnställdhet? Många festivaler är kraftigt mansdominerade, hur ser ni på det? Har ni tänkt något på det när ni komponerat årets festival?
Ja, vi tänker på det och strävar efter att boka kvinnliga akter. Vi har Zhala, Shura, Elliphant, Nina Kraviz, Tokimonsta, Nisenennmondai, Mira Mark, Courtesy, Quiltland, Samaris är 2/3 kvinnor, Bella Boo and Maya Lourenco.

Är det någon akt ni är extra nöjda med att ha fått till festivalen?
Jag väljer aldrig mellan artisterna men jag är väldigt intresserad av att utforska alla de fantastiska svenska akterna vi har på festivalen.

Vi kommer vara på plats och bevaka festivalen med bland annat recensioner och liverapportering på Twitter. Missa inte heller vår guide med vad ni inte bör missa som dyker upp här imorgon!

 

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s