Artikel / Lyssna / Nyheter / Titta

Vår guide till helgens Sónar Stockholm

sonar stockholm

Sónar Stockholm bjuder på totalt 37 akter utspridda över tre scener och två dagar. Schemat är fullproppat och som vanligt går det inte att undvika en del obekväma krockar, men det är trots allt ett tacksamt problem att ha. Vi försöker dämpa beslutsångesten något genom att guida dig till rätt scen vid rätt tid.

Intervju med Björn Steinbekk, festivalansvarig för Sónar i Stockholm, Reykjavik och Köpenhamn.

Hela spelschemat hittar du HÄR. Sónar har även en app där du enkelt kan skapa ditt eget spelschema och få påminnelser strax innan en konsert ska börja.

Fredag

Helgen och festivalens första dag bjuder på både dansant elektronisk indiefunk och världens kanske just nu hetaste DJ. Vi har valt ut ett gäng favoriter.

Jaakko Eino Kalevi, SonarDôme, 23.00.
Denna till vardags spårvagnskörande finländare rekommenderade vi även inför Way Out West i somras, då han sedan stod för en av festivalens mysigaste spelningar, mitt på dagen i solskenet. Nu är förutsättningarna annorlunda och att få höra Jaakkos unika mix av psykedelisk pop, jazz, funk och disco, spetsat med drömska syntar inomhus kan bli en helt ny upplevelse. Multiinstrumentalist som han är, spelar han alla instrument, sjunger och producerar allt helt på egen hand. Senaste EPn Dreamzone visar upp ytterligare bredd och det verkar inte finns något denna Carl-Henrik-konkurrent inte kan göra.

Elliphant, SonarDôme, 00.00
Ellinor Olovsdotter blandar elektronisk dansmusik med R&B och rap och skapar fängslande medryckande refränger som fått många storheter som Diplo och Skrillex(ja usch, vi vet…) att vilja ta del av Stockholmsdotterns genialitet. Ett samarbete med danska ledde till genialiska One More, låten som senare också blev titelspår till fullängdaren som släpptes förra året. Guardian beskrev hennes musik som “strangely compelling” och det är precis så en känner efter att omedvetet nynnat med i refrängen till Down On Life.

Kindness, SonarClub, 00.45.
Känner du dig sugen på att låta fötterna sväva fram över dansgolvet till avigt funkiga elektroniska basgångar är Kindness spelningen för dig. Efter lyckat låtsamarbete och uppenbarligen hårt festande med Robyn är Adam Bainbridges projekt tillbaka på svensk mark. Nu förhoppningsvis med bättre ljudförutsättningar än senast på Popaganda.

Jamie xx, SonarClub, 02.15.
The xx-medlemen vars soloalbum är ett av årets mest efterlängtade är kanske världens just nu bästa DJ. Förra årets monstersinglar All Under One Roof Raving och Girl är nästan ensamma värda biljettpriset. Jamie har även det universellt hyllade samarbetsalbumet We’re New Here med nu avlidne Gil Scott-Heron i bagaget. Om du fortfarande tvekar, se när han totalt körde över iTunes Festival i höstas ovan.

Lördag

Lördagen bjuder på två stora framtidshopp, och avslutas sedan förhoppningsvis i djup trans.

Shura, SonarDôme, 21.15.
Ryskfödda Shura är inte bara artist, utan även producent, remixartist och erkänd videoregissör. Hennes musik har beskrivits som en tidig Madonna i modern tappning, med tydliga influenser från Sydamerika, där hon jobbade under en period efter studierna var avslutade. Både Jessie Ware och våra favoriter Jungle finns att finna bland fansen, och de senare har även remixat hennes briljanta singel Indecision, som du kan lyssna på originalet av här ovan.

Zhala, SonarClub, 21.45.
Zhala
Rifat, också från Stockholm, föddes in i en varierad musikerfamilj och har redan innan hon själv ens kunde forma ett ord matats med allt från hip-hop och rock till traditionell mellanösternmusik. Detta speglar även hennes musik där nya influenser gör inträde med varje ny singel. Robyn (wow, Robyn har nämnts två(!) gånger i en och samma text här) plockade tidigt upp talangen och tog henne under sina vingar. Senaste singeln Aerobic Lambada är ett drömskt spår i dansvänligt tempo och kanske en ledtråd om vad som väntar på debutalbumet som väntas släppas i vår.

SBTRKT, SonarClub, 00.30.
Aaron Jerome, som mannen bakom masken egentligen heter, släppte i höstas ett av förra årets absolut bästa album, Wonder Where We Land. Redan vid första anblicken får vi en försmak av vad som förväntas komma genom det passande albumomslaget. Minimalistisk perfektionism uppbyggt av blytunga beats kryddat med hypnotiska entoniga sångstämmor väcker något animaliskt i vem som helst. Bli inte chockad när du upptäcker att du nått ett hypnosliknande tillstånd, helt i SBTRKTs makt när han kombinerar sin musik med starka, välsynkade visuals.

 

 

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s