Artikel / Konserter / Nyheter / Recensioner

Jaakko Eino Kalevi på Sónar Stockholm

jaakko eino kalevi live

 

Jaakko Eino Kalevi, Helsingforsbon vi inte längre kan kalla spårvagnsförare, efter ett traumatiserande avslöjande i vår intervju om att han blivit uppsagd, inledde festivalen för vår del.

I ett blårosa skimmer kliver han fram, och ger precis samma blygsamma intryck som när vi möttes i hans loge för några timmar sedan. Jakkoo är inte den typ av artist som är en person på scen och en helt annan vid sidan av. Det blir väldigt tydligt under denna spelning att han är mer bekväm med att låta musiken tala för sig, något den också verkligen gör.

För dagen har han med sig en trummis, en saxofonist och en stämsångerska. Det gör att hela framträdandet blir mer levande, utan att bli mindre tight. Jaakko imponerar på synthen, och sjunger kraftfullt och träffsäkert med sin halvmonotona stämma. Stilfulla, väl avvägda saxsolon slängs in på sina ställen och lyfter flera låtar ytterligare ett par nivåer.

Ena nya låten, som bygger på nyheten om en sextortyrkammare hittad i Sverige för ett gäng år sen upprepar textraden “sex torture, chamber of love” flertalet gånger och möts av en hel del skratt i publiken. Sexlåten följs av No End, Jaakkos största hit hittills och vi bjuds på en fängslande version av synthmästerverket.

Jaakko visar att han är att räkna med även live, med sitt charmigt blygsamma sätt och välsynkroniserade band inleder han Sónar Stockholm på ett väl godkänt sätt.

Betyg: 5/7

 

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s