Artikel / Konserter / Nyheter / Recensioner

SBTRKT på Sónar Stockholm

sbtrkt live sonar

Namnet högst upp på affischen hade höga förväntningar att leva upp till, och uppfyllde utan tvekan sin del av vad som kunde blivit en totalt euforisk spelning, om bara publiken bjudit till. Med blytunga beats, otroligt skickligt livesamplande, synthtrixande och festivalens överlägset bästa och mest ambitiösa ljusshow stod Aaron Jerome, mannen med SBTRKT som alias för lördagens bästa framträdande.

James Holdom på trummor, Fabiana Palladino på en blandning av synthar och percussionredskap, Sampha på sång och Mr. Jerome med vad som känns som ett dussin händer bakom sitt berg av synthar och diverse reglage skapar ett sound som är svårt att beskriva. Samtidigt som basen och grunden i ljudbilden tilltalar vad som känns som urmänniskan och det mest animaliska vi har inom oss tar de oss ut i rymden med svävande intensiva och nästintill utomjordiska syntheffekter.

Precis som senaste albumet inleds spelningen med titelspåret Wonder Where We Land, passande nog eftersom ingen i puliken vet just var vi kommer landa, bara att vi mer än gärna låter oss guidas dit, helt i SBTRKTs makt. Under efterföljande Hold On får Sampha dominera med sin unika röst och löjligt träffsäkra falsett. En mäktig version av Highs And Lows följs av mystiskt hypnotiska Look Away, något som är omöjligt att göra när skärmen täcks av två effektfullt dött stirrande animerade ansikten.

Konsertens absolut mäktigaste stund är när publikfavoriten Wildfire görs i en förlängs version där ljud på ljud läggs på för att skapa Sónars mest komplexa ljudbild, men utan att bli för mycket eller tappa det dansanta i låten. Wildfire följs sedan av den monotona men så fruktansvärt mäktiga NEW DORP, NEW YORK, som också ackompanjeras av den briljant animerade musikvideon där vi får följa varelsen på albumomslagets äventyr.

Efter att ha hunnit med att göra den numer obligatoriska covern på Radioheads Lotus Flower avslutas spelningen med Right Thing To Do och det enda som saknas är att Jessie Ware kliver upp på scen och sjunger live.

Jeromes skicklighet är genomgående tydlig när hans händer rör sig mellan vreden, tangenterna och spakarna i obeskrivlig fart och ofta står med armarna utsträckta åt olika håll för precis nå det han behöver. Att en då och då kan höra ett litet misstag blir då snarare ett bevis på hur mycket han faktiskt gör live och gör de fläckfria partierna än mer imponerande.

SBTRKT gör vad som kanske delat med Kindness är festivalens bästa spelning men får ofta lite för lite kärlek från publiken. När publiken uppmanas sjunga med hörs mest bara mummel och det som borde varit ett hav av människor i trans blir sällan mer än ett kollektivt gungande, vilket är synd på en annars så fulländad spelning. Vi får helt enkelt hoppas att SBTRKT kan förlåta var svenska stelhet och vill komma tillbaka så snart som möjligt i alla fall.

Betyg: 6/7

Setlist:
Wonder Where We Land
Hold On
Highs And Lows
Look Away
Pharaohs
The Light
Temporary View
War Drums
Wildfire
NEW DORP, NEW YORK
Lantern
Lotus Flower. Flare Two
Right Thing To Do

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s