Albumnyheter / Artikel / Intervju / Nyheter

Intervju med Purity Ring – “Det här kan omöjligt vara mer än någon konstig hipstertrend?”

purity ring ps

Megan James och Corin Roddick bildar tillsammans Purity Ring

Imorgon släpps Purity Rings andra fullängdare another eternity. Vi träffade duon för ett par veckor sedan för att snacka om albumet, kommande liveframträdanden, och så för att testa snus förstås.

Under skapandet av debutalbumet Shrines, som blev en stor succé och hyllat världen över, spelade Megan James och Corin Roddick in sina delar på varsitt håll. Nu har de haft möjlighet att både under inspelningen och skrivandet av materialet till nya albumet, jobba tillsammans i samma studio. Megan börjar berätta om skillnaden:

Ja det har varit en stor skillnad, vi bodde inte i samma stad förut och var därför i stort sett tvungna att jobba på varsitt håll. Det funkade relativt bra men vi fick ett helt annat flyt i skrivandet och kunde snabbare testa nya idéer nu när vi var i samma rum. Jag tror också att det nya sättet att jobba på bidragit till att albumet skiljer sig ännu mer från det förra. För mig har tyngden legat mycket mer på själva låtskrivandet den här gången, jämfört med förra albumet då mitt skapande mest bestod av ett flöde av känslor som tog ett lite mer okontrollerat uttryck.

Corin fortsätter berätta om vad vi kan förvänta oss av albumet, och vad som är nytt:

Albumet låter helt klart annorlunda, men det är fortfarande tydligt att det är vi som gjort det. Vi ville såklart göra något nytt, ta ett steg framåt i vår utveckling och inte bara göra samma sak igen. Jag tror att det faktum att vi fick en helt ny process i hur vi skrev var till stor hjälp när vi utvecklade vårt sound. Det tog ett tag innan vi kände oss synkade, men när vi väl kom in i det gick allt mycket snabbare än innan.

Det blir även lättare och roligare att ge varandra feedback och att direkt kunna jobba vidare på varandras idéer, innan man hinner tappa energin, fyller Megan i.

Det märks att de båda spenderat en hel del tid tillsammans när de turas om att avsluta varandras meningar och börjar säga samma sak samtidigt, gång på gång.

Vissa band/artister skriver går igenom i stort sett samma process när de skriver majoriteten av sina låtar. Hur fungerar det för er?

Vi har ingen speciell rutin alls faktiskt, en låtidé kan födas när som helst och ur vad som helst. De flesta låtar har helt olika utgångspunkter, vilket jag tror är bra för att få bättre variation bland slutresultaten. Vissa låtar börjar med en sångmelodi, andra med bara ett synthljud någon av oss fattat tycke för. När låten sen väl är klar kan det ofta ha blivit så att allt vi började med hunnits byta ut flera gånger under tiden, konstaterar Corin skrattande.

Andra albumet anses av många vara det svåraste, speciellt efter en lyckad debut. Har ni tänkt på det, och i så fall, hur hanterar ni pressen som faktiskt finns från både fans och kritiker?

Självklart är det mycket mer på spel nu än när vi skulle släppa debuten, det gäller helt enkelt att försöka tänka bort det och fokusera på att göra det man själv vill. När vi väl började komma underfund med hur vi ville låta blev det också lättare att tänka bort förväntningarna och bara fokusera på att skapa, svarar Megan.

Jag tror att risken för att man misslyckas blir betydligt större om man börjar försöka göra musik för att tillfredsställa någon annan. Då kan man inte ens vara säker på att man själv kommer gilla det. Det värsta som kan hända är ju att man gör något för att möta de förväntningar som finns, men lyckas inte. Då sitter man där i slutändan med något som ingen gillar, inte ens en själv. Därför är det nog alltid bäst att bara göra som man själv vill och känner för, fortsätter Corin.

Purity Rings liveshow har hunnit få ett bra rykte, och de är kända för att på ett väldigt direkt sätt kombinera ljusshowen med musiken. Vad kan vi nu förvänta oss av kommande framträdanden?

Vi kommer precis som innan jobba mycket med våra visuals, och fortsätta hålla dem nära musiken. Publiken kan förvänta sig en liknande typ av ljusshow, men mer och starkare, och såklart med helt nya inslag. Även om det är ibland är frestande att bara stå i mörkret med sin dator och ha alla ljud på ett USB-minne så ger det visuella alltid något extra, och man kan uttrycka ännu mer på scenen, vilket ju är målet med en spelning, något duon verkar vara ense om.

På den kommande turnén kommer vi spela mycket nytt material, men givetvis även blanda in några favoriter från vårt förra album. Vi tror inte att det kommer bli speciellt svårt att blanda och fortfarande få en konsert att kännas som en helhet, eftersom albumen inte är helt olika. Kanske kommer vi behöva gå tillbaka och ändra något i någon gammal låt, vilket också är en kul utmaning och ett sätt att ge en låt nytt liv, säger Corin.

Till slut var det då dags för det obligatoriska snustestet. Efter en del övertalning hade de grovt rynkade pannorna slätats ut något, och när frågor som “Sväljer man den sen?”, fått svar vågade Megan vara först ut. Upplevelsen beskrevs som salt, kittlig, och att hon kände sig lite som redneckgänget som tuggade tuggtobak i högstadiet. Corin tycker sig känna en smak av te och hinner undra om man kan göra te av det, innan han lättat avlägsnar prillan från munnen. Han ser frågande ut när jag berättar att detta faktiskt inte bara är någon konstig svensk “stadshipstertrend”, vilket han anser skulle vara den enda anledningen för någon att vilja ha detta i munnen.

Någon bild tilläts jag tyvärr inte ta och betyget glömdes bort i den intensiva diskussionen, jag är dock relativt säker på att ingen proppade väskan resväskan full med General Lös-stockar på vägen hem till Kanada.

Purity Ring ger sig snart ut på en omfattande europaturné och kommer till Sverige i april för två spelningar.

15 april, Pustervik, Göterborg
16 april, Debaser Strand, Stockholm

 

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s