Artikel / Konserter / Recensioner

Purity Ring på Debaser Strand

  

Kanadensiska duon Purity Ring var i veckan tillbaka i Sverige för första gången på två år, nu med nya fullängdaren Another Eternity i bagaget. Ett slutsålt Strand väntade på torsdagskvällen bandet som gjort sig ett namn världen över för sina intensiva och visuellt tilltalande spelningar.

Att som musiker skapa nya uttryck och göra något unikt känns allt viktigare i dagens klimat. För att sticka ut bland det ständigt ökande antalet band krävs mer och mer, något som kanske också blir extra viktigt under ett liveframträdande. Purity Ring ligger långt före många andra på just den punkten.

Det är inget snack om att det är det visuella, ljusshowen, som är menat att ligga i fokus under duons framträdande. Genom att kombinera musiken och ljuset, där ljuset faktiskt är en del av själva instrumentet får samspelet mellan ljud och ljus en unik, mer direkt effekt. 

Corin Roddicks hembyggda “kokonger” som lyser upp när de anslås fungerar egentligen som en synth med åtta tonsteg. Samtidigt som kokongen lyser upp spelas en ton eller läggs en synthmatta, beroende på inställningarna för den specifika låten. 

Sångerskan Megan James använder en liknande apparat, men istället för att slå med en trumstock på en kokong slår hon med handflatan på en uppåtriktad strålkastare. Anslaget triggar då både en ton och ett stärkt ljus, varpå hon med hjälp av sina spegeltäckta handskar riktar ut ljuset i olika mönster över publiken.

Addera till detta ett oräkneligt antal ljuskulor som kan liknas vid någon form av julbelysning, hängandes i många rader i bakgrunden och du förstår att det visuella uttrycket var av absolut världsklass. Allt från långsamt droppande regn till svepande sidvindar illustreras effektivt och snyggt synkroniserat med musiken.

Tyvärr stjäl ljusshowen nästan all uppmärksamhet, vilket leder till att själva upphovsmakarna till musiken nästan glöms bort. Kanske är det medvetet, möjligtvis av ren blyghet gjort så att Megan står som en skugga i mörkret och sjunger, och att Corin aldrig svävar ut i sina rörelser mer än nödvändigt. Sången är fantastiskt träffsäker och effekterna används snyggt och i rätt läge. Beatsen tweakas skickligt och blir mer livevänliga. När en ofta till och med har svårt att se personerna på scenen förloras snabbt publikkontakten, den som är så oerhört viktig. Att ljudet på Megans mellansnack är alldeles för lågt och knappt en hel mening går att urskilja hjälper inte heller att skapa den där kontakten som en vill åt.

Purity Ring når sina högsta höjder under Heartsigh och Begin Again från senaste albumet, samt Belispeak och Obedear från hyllade debuten Shrines. Avslutande Bodyache är passade nog en total urladdning där ljuset exploderar i regnbågens alla färger.

Ett torsdagssömnigt Debaser Strand med rått regnrusk utanför dörren är kanske inte världens mest lättcharmade publik. Trots det verkar duon positivt överrasskade av publikstödet och jag önskar att de kunde bjudit tillbaka lite mer. Med ljud och ljus av yttersta kvalité är det just publikkontakten som saknas för att Purity Ring ikväll skulle lyckas skapa komplett magi.

Betyg: 5/7

Setlist:

Stranger Than Earth

Push Pull

Repetition

Obedear

Lofticries

Heartsigh

Sea Castle

Belispeak

Fireshrine

Begin Again

Dust Hymn

Flood on the Floor

Stillnes in Woe

Bodyache

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s