Artikel / Intervju / Nyheter

Intervju med Palma Violets: “Att försöka göra saker “rätt” är skit.”

Palma Violets fann varandra på Reading Festival strax efter decennieskiftet, backade av sitt nyligen släppta andra album intar man i sommar den största scenen. Vi mötte upp bandets Chilli Jesson i Brixton i samband med en av många intima spelningar för att prata den diffusa termen indie, en kulle i Wales och att vägra växa upp.

Det är hösten 2012, på den ikoniska brittiska musiktidningen New Musical Express omslag finns till höger en återkommande liten rubrik som spekulerar i en eventuell Oasis-återförening. Vad som dock är nytt är omslagspojkarna, Palma Violets heter de och över en kaotisk livebild syns texten “Coming up, Palma Violets, high times with the best band in Britain”. Detta är inte heller någon ovanlig formulering för tidningen som sällan viskar ut sina profetior, men vad som är desto ovanligare är att omslaget släpps i samband med kvartettens allra första singel.


11328955_10153266418439268_686606666_n
Det kändes ärligt nog aldrig konstigt, det störde mig inte på något sätt. Det kändes som att det var den vägen vi alltid var menade att ta, och det var bara härligt, berättar basisten Chilli Jesson när vi möter upp honom på Effra Social där bandet snart ska ge en intim spelning.

Singeln hette Best Of Friends och startade den resa för det unga bandet från Lambeth i södra London som nu precis lämnat hållplatsen “det svåra andra albumet”. En skiva släppt efter ett ambitiöst turnéschema och ett rykte som en av de mest energifyllda akterna. Men det krävdes ett avbrott från livet man älskar för att skapa det.

Turnerandet förändrade inte vårt låtskrivande, det avslutade det bara vilket var dåligt. Jag sov inget, det var huvudorsaken men samtidigt när jag tittar tillbaka på det var det faktiskt rätt bra. Hur som helst, vi var i vår van och passerade en kulle i Wales, vår turnémanager sa att han kände en som bodde där så vi åkte upp och spenderade två månader där. Det var en fantastisk och väldigt viktig upplevelse, vi behövde samla oss och hitta tillbaka till vår gamla skrivmetod. Det var det viktigaste vi gjort.

Och albumet blev av, den 5 maj släpptes uppföljaren Danger In The Club. En fullängdare som ger en känsla av låtar att sjunga på småtimmarna med dina bästa vänner på puben, och det är något den ena frontfiguren är mycket stolt över.

Det är precis samma känsla för mig, fast jag kan inte göra det längre du vet?, skrattar han fram och fortsätter, Jag är väldigt stolt över det. Det är albumet jag alltid har velat göra, och jag tror jag talar för oss alla. Det är en skiva jag kan lyssna tillbaka på och känna mig enormt nöjd med. Den har en början, en mitt och ett slut och känns mer som ett album än 180. Vi hade ingen aning vad vi höll på med när vi gjorde det första och det blev mer boom boom boom boom men denna är ett stort steg framåt.


https://www.youtube.com/watch?v=3GjMW2n4v9s

Auran kring bandet har alltid handlat om den ungdomliga energi som i alla tider varit ett framgångsrecept för att fylla bullrande källarlokaler. En energi som vissa band förlorar när det är dags att kamma sig inför album två, så är inte fallet med Palma Violets och det är ett ämne vilket får ögonen som sitter på Chillis pojkansikte att glöda.

Jag försöker medvetet att inte växa upp, det är för enkelt. Jag värderar energi över perfektionism, det är det allt handlar om för mig, det är allt jag har. Allt vi släpper är något jag vill kunna minnas för evigt och kolla tillbaka på, som en dagbok. Du kan höra det, du kan känna det och den känslan kommer vara för evigt du vet? Att försöka göra saker perfektionistiskt “rätt” är skit.

För en del band handlar det om att översätta studio till livespelning, för er har det alltid funnits en känsla av motsatsen. Har det varit svårt att transformera livekänslan till studion?

Inte särskilt, för mig är det live i studion med. Energin är det viktigaste när vi spelar musik och om jag spelar på en skiva och inte ger allt kommer jag minnas det när jag lyssnar tillbaka på det, och det kommer göra mig deprimerad resten av mitt liv så när jag går in i studion är det full energi och jag hoppas att det återges.

Signade till ett av de allra mest ikoniska skivbolagen, Rough Trade, har bandet fått en frihet Chilli Jesson inte nog kan poängtera. När han pratar om att vara en del av det Londonbaserade bolaget är det svårt att inte höra den enorma stolthet som sipprar fram genom den tydliga Londonbrittiskandär ‘you know?’ slinker igenom mellan vart och vartannat ord. Mellan den återkommande frasen utnämner han utan tvekan bolaget till världens bästa och erkänner att han endast hade krävt 50 pence för att skriva på när de visade intresse.

Termen indie är en term lika diffus som oklart för många vad FV står för i denna sidas namn. Men för Palma Violets basist, en som blivit stämplad likt få andra genom den ökända NME-hypen, råder det ingen tvekan om vad begreppet betyder.

Vi är på ett independent bolag så vi är inte ägda av “some capitalist, fucking scum”. Vi är indie för att vi sätter upp våra egna jävla posters, vi gör allting själv du skulle inte tro på all skit jag gör, säger Chilli innan han pausar för skratt. Jag går runt och tittar på små lokaler som denna (Effra Social, där bandet gav en intim spelning strax efter intevjun). Det är inte så att vi är någon stor maskin, allt som händer här ikväll har vi varit med och skapat, jag hittade denna lokal och det är independent, “do it yourself! Don’t let the man do it for you.”

Så indie för dig är då allt omkring mer än hur musiken låter. Vissa kallar ju till exempel Arctic Monkeys för ett indieband?

De är inte ett indieband, de är inte indie. Jag tror att vad man gör är en väldigt stor del av det men samtidigt är de fortfarande signade till ett fristående bolag vilket jag har enorm respekt för då de antagligen kunde vara på vilket bolag de vill.

Och någonstans mellan klyschorna finns det något som är väldigt äkta med allt Chilli Jesson uttalar under detta möte som äger rum på hans självaste födelsedag. När samtalet berör ämnen som intima spelningar, fans han börjat känna igen, ungdomlighet eller en så diffus term som indie brinner det till. Den gemensamma nämnaren är den passion bandet besitter som gör sig tydligast när man skapar kaos i källarlokaler. Precis så som man gjorde innan det där första omslaget 2012 och precis så som man gör än idag, när de största festivalscenerna väntar. Men vad är det då som är tändvätskan på denna tillsynes kraftiga brand?

Arv (legacy) är väldigt viktigt, jag skulle säga att det är det viktigaste. Jag gick in i det här för att jag ville lämna något efter mig när jag dör. Jag vill att folk om, jag vet inte, 3000 år ska gräva upp vår skiva och känna samma energi jag kände när jag spelade in den. Jag tror att en del inte bryr sig alls om legacy, men jag gör det verkligen.

Och det är svårt att inte tro honom när endast timmar senare bandet ger allt på scen och såväl fansen som de fyra på scen når samma extas – allt för att skapa ett evigt minne.

FVIndies traditionella snustest – Chilli Jesson, Palma Violets

11258641_10153266394444268_1619748892_nPå grund av den kritiska snussituationen i London erbjöds denna gång General Portion med smak av lakrits. Det hindrade dock inte succén som ju mer Chilli fick smak för tobaken nådde en något hotfull stämning.

Oh, is that what you put under your lip? I love it, could i have it? It’s very nice I like it, can I have the whole box?

Rådande snusbrist i den brittiska huvudstaden utbryter i att födelsedagsbarnet ber på sina bara knän om att få det svenska guldet som födelsedagspresent från mig. Något nervöst försöker jag med en undanmanöver och frågar om betyget.

Seven out of seven, its great because it seeps through, you know? It’s weird the licorice one though, you know?

Och jag vet inte riktigt.

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s