Artikel / Intervju

“Tack och lov har vi inte hittat vår Taylor Swift-formel än” – Intervju med Wolf Alice

my love is cool

Den här veckan släpper Wolf Alice sitt efterlängtade debutalbum My Love Is Cool. Albumet har kallats “The debut of the decade so far” av NME och kammade full pott, 5/5 från DIYs recensent. Senast bandet var i Sverige tog vi ett snack som bland annat handlade om varför det tog så lång tid för albumet att bli klart, trots gränslös hype sen allra första singeln.

Det är tredje gången på inte ens två år som bandet är i Sverige. I augusti förra året spelade man på en av Popagandas efterfester och året innan det på Hultsfred Stoxas minsta scen. Bilden av Stockholm verkar de dela med alla andra, det är dyrt, kallt, men väldigt vackert. Joff hyllar Gamla Stan och säger att Stockholm nog är hans favoritstad i Europa. De kommer också ihåg när de träffade deras “enda” svenska fan Victor, på Hultsfred, där någon under konserten också hade skrikit “She bangs the drums” med jämna mellanrum, riktat mot trummisen Joel. Ellie är sen för att hon, enligt resten av bandet, är otroligt bakis och fortfarande håller på och fixar sig.

När vi  börjar prata om albumet hamnar vi direkt i en diskussion om Wolf Alice många olika sidor. Att både kunna göra de mest finstämda popballaderna och de explosivt skramliga hårdrocksriffen, och att dessutom kunna kombinera dessa två i samma låt är lite av deras grej, vilket de också håller med om själva. Basisten Theo säger att det är “a reflection of our brains” och Joel utvecklar genom att förklara att de inte vill vara något mellanting.

“Vi älskar både det smörigt poppiga och det tunga skrikiga, men en kompromiss är inte intressant för oss.” Joff berättar vidare: “Då är det bättre att blanda, och dynamikskillnaden som blir när vi går från lugnt till totalt ös på en sekund är något vi alla tycker om.”

För att få dessa stora skillnader mellan låtar och inom låtar, att fortfarande låta som en helhet, som ett välkomponerat album berättar Joff och Theo om deras knep.

“Vi har vissa sound, vissa små detaljer som återkommer i många låtar, det kan vara ett visst klingande gitarrljud som vi hoppas kommer göra att det låter sammanhängande. Vi har också en textmässig röd tråd genom hela albumet där vi håller oss inom samma tema kan man säga, där vissa ord återkommer till exempel. Sen är ju också alla låtar skrivna och spelade av samma band, vilket borde vara tillräckligt för att det ska vara en helhet.” “Och om det nu inte blir så, fuck everyone!”, lägger Joff till på slutet.

Hur de skriver sina låtar varierar, och de hittar ständigt nya vägar. Oavsett var låten startar, eller vem som börjat skriva den, finputsas den dock på samma sätt varje gång, genom att de arbetar med den tillsammans, jammar i replokalen, vilket ger den det de beskriver som “Wolf Alice-charachter”.

“Vi har inte hittat vår “Taylor Swift-formula” än, vilket vi är glada för. Vi tror att det är så band stannar upp i utvecklingen och blir tråkiga. När ett band börjar skriva låtar på samma sätt har de fastnat, och det vill vi absolut inte göra.”

Att de haft medias blickar på sig sen allra första singeln ser de som en stor möjlighet istället för en press på sig att leverera. Det är också lite därför som albumet har dröjt så länge, de vill vara säkra på att de är redo och samtidigt kunna nå en stor publik på en gång. Inte som de beskriver hur det kan bli för andra indieband.

“Det är många små band som släpper ett par singlar, får lite uppmärksamhet och sen kastar ur sig ett album fast de inte är redo. Albumet blir inte så bra som det kunnat bli och ett halvår senare ångrar de sig när albumet fått ljummen kritik och de nu inte nådde lika många de kunde gjort.

De ville inte heller bara släppa ett album med massa gammalt material, främst för att de själva ogillar besvikelsen när en längtar länge efter ett album, och så är det bara tre låtar en inte tidigare hört. Det var också därför som de två gamla låtarna som finns med på albumet, Bros och Fluffy bägge har spelats in i nya tappningar, för att det skulle kännas fräscht och passa bättre med resten av albumet.

Live jobbar de mycket med att anpassa sig efter vad det är för typ av spelning det är. “När vi är förband och har en begränsad tid gäller det att få ihop ett intensivt set som presenterar vad Wolf Alice är för nya lyssnare och när vi har en egen show till exempel på hemmaplan i England kan jag stå med gitarren bakom huvudet och sola i flera minuter”, berättar Joff.

När Ellie väl kommer in i logen, synbart sliten, har vi hamnat i en diskussion om vad för musik bandet lyssnar på just nu. Paul McCartney, Pond och Run The Jewels har alla nämnts. Ellie berättar att hon precis innan, när hon bytte om, lyssnade på Sias album. Joff, som har en tändare med The 1975‘s logga på, försöker skämtsamt övertyga mig om att de är det enda han lyssnat på sen deras album släppts. På frågan om vad för svensk musik som de gillar dyker First Aid Kit, Lykke Li, The Hives, Tallest Man On Earth, Abba och (även om Joel sen kommer på att hon är dansk) upp. Jag tipsar om Les Big Byrd och Theo, som snabbt söker på spotify hyllar direkt albumomslaget med Jesus som skjuter UFO:n med laserstrålar ur ögonen.

Det traditionella snustestet blev inte av den här gången, eftersom hela bandet redan testat. Ingen var något större fan av det utom Joff som tyckte det var helt okej.  Ellie hade tyckt det gjorde lite ont och Joel berättade om när han varit på turné med ett svenskt band, och var han än gick låg det såna där små tepåsar på golvet. Theo försöker härma en svensk snusförsäljares brytning med imponerande precision och till och med tourmanagern spricker upp i ett skratt.

Intervjun avslutas med att Theo, som under hela intervjun varit på skämtsamt humör, sitter och leker med en Soundboard på datorn och ger oss andra ljudeffekter, något som känns passande för bandets avslappnade och fortfarande väldigt lekfulla sinnestämning.

72WolfA (2)

 

 

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s