Artikel / Lyssna / Nyheter

FVIndies guide till Roskildefestivalen 2015

roskilde 2015Snart sparkar en av världens absolut mest klassiska festivaler igång på andra sidan sundet. Det rör sig givetvis om Roskilde, festivalen där det er for vildt både när det gäller till campinglivet och utbudet bland akterna. FVI gör i år debut (läs: tar festivalexamen) på det danska undret och rapporterar om allt som har med åttadagarsfesten att göra, men först: en guide till musikutbudet.

Vår samlingssida för festivalen hittar ni här.

Roskildes fulla spelschema här.

Vi rekommenderar även att lyssna på Sveriges kanske främsta Roskildegurus, Festivalpodden, för en ultimat uppladdning.

Fem Roskilde Rising-tips

Under festivalens tre första “riktiga” dagar pågår warm-upen där några av Nordens främsta framtidsnamn får visa upp sig. Att Roskilde är duktiga på att boka är ingen hemlighet vilket gör det extremt farligt att lyssna igenom samtliga bokningar då ett alldeles för hektiskt personligt festivalschema som bekant kan missgynna den totala festivalupplevelsen.

Vi gav oss trots detta in och rotade i den fantastiska hög av nordiska framtidsnamn och listar här de fem bästa tillsammans med en Soundcloud-lista där även några bubblare finns med. För övrigt rekommenderar vi er att göra detsamma oavsett om ni ska på festivalen eller inte då det visar upp hur stark och spännande den Skandinaviska indiescenen faktiskt är.


Vök (Apollo Countdown, Tisdag 30 juli 19.30

Spotify

Den isländska trion Vök har sedan fjolårets debut-EP Tension haft ögonen på sig som ännu ett underverk från den lilla ön Island. Liknelser drogs främst till The xx men faktum är att man lyckas skapa något eget med sin drömska och elektroniska minimalistiska musik som bekräftar alla fördomar om det lilla landets experimentella musikaliska ådra.

“Icelanders tend to share a sense of pragmatism; that, and generally they have nothing better to do! Growing up in such a small community, you tend to want to differentiate yourself from others. You want everybody to think of you as special.”, har man själva sagt till The Line Of Best Fit – och om det är någon som lyckas sticka ut, så är det just Vök.

De Underjordiske (Rising, Måndag 29 juni 21.30) 
Spotify

Trots att vår danska är begränsad till pissefedt (efter pinsamt många sedda avsnitt av danska Paradise Hotel en oklar vinternatt) och det er for vildt (förklaring överflödig) är det svårt att inte falla för danskspråkiga De Underjordiske. Att musik är ett globalt språk må vara en av de största klyschorna men när den tunga psykedeliska rocken kombineras med Peter Kures raspiga röst känns det som att en förstår varje ord. Efter några Tuborg är det även hög risk att feelingen kommer fram och vi som Stockholmare försöker oss på att sjunga med, förhoppningsvis förolämpar det inte för många.

Saint Cava (Apollo Countdown, Måndag 29 juni 16.30)
Spotify

Saint Cava är Danmarks bidrag till “hypade-manlig-producent-och-kvinnlig-sångerska-med-hypnotiserande-röst-duo-scenen”, och en av de starkare bidragen bedömt av förstasingeln Forget. Det rör sig (så klart) om mörk elektronisk R&B, det är experimentellt och det är framförallt jävligt snyggt helt enkelt. Ett framtidsnamn som ligger helt rätt i tiden och vore en synd att missa för att se vad som är att komma skall.

Slaughter Beach (Rising, Tisdag 30 juli 15.30)
Soundcloud

Ifjol utnämnde vi Odensetrion Slaughter Beach till ett av Nordens mest lovande band, då hade det precis blivit klart att man skulle göra sin livedebut i Göteborg. Över ett år senare har man precis släppt första singeln (och gamla demot) Spinning Globe från kommande debut-EP:n och saker börjat röra på sig på riktigt. Melankolisk drömsk psychpop när den är som bäst och ett namn att hålla koll på.

Farao (Rising, Tisdag 30 juli 21.30)
Spotify

Londonbaserade norskan Kari Jahnsen släppte under namnet Farao i fjol sin debut-EP, en fyra spår lång skapelse i regnig säregen folkpop. Under året väntas Karis debutalbum och hittills finns två singlar att tillgå som smakprov i form av Bodies och Hunter, bägge tyder på en experimentell utveckling och ett större sound. Detta är något vi är hemskt nyfikna på och Jahnsen fortsätter att gå från klarhet till klarhet.

Onsdag 1 juli

Så drar tillslut den större delen av festivalen igång under onsdagen. Med första akten på scen omkring 17-tiden finns det ett flertal alternativ att välja för att sparka igång dina avslutningsdagar. Vi har hyllade danskarna Communions (Pavilion, 18.00), Greater Copenhagen-älsklingen Timbuktu (Arena, 18.00) och danska The Minds Of 99 som öppnar Orange kl 18.30. Vad som dock smäller högre, om inte högst när det kommer till att sparka igång en festival, är bob hund (Avalon, 19.00). Rockorkestern som bokades in som ersättare har precis släppt ifrån sig en EP som skickar signaler till de gamla fornstora dagarna och då behöver vi inte ens nämna den omtalade liveshowen.

Efter att bob hund spelat sin folkmusik för folk som inte kan bete sig som folk kan det vara lätt att vilja röra sig tillbaka till campingen och smälta spektaklet. För den som törstar efter mer finns dock King Gizzard & The Lizard Wizard (Pavilion, 20.00), förutom ett fantastiskt namn bjuder sjumannabandet från Australien på gränslös energisk psykedelisk musik.

När man ändå påbörjat sin resa ut i rymden kan man haka på norskarna Electric Eye (Gloria, 22.00), ett annat val är Bareto (Avalon, 21.30). Bareto är ett peruanskt band som (tydligen) leder landets alternativa scen, givetvis hade vi aldrig hört talas om detta fenomen trots att ena halvan av oss har rötterna i det Sydamerikanska landet. Men Roskilde har en förmåga att lyckas plocka intressant musik från alla världens hörn, och det prisbelönta bandet är ett bevis på detta. Åtminstone en halvperuan kommer plocka fram de ringrostiga latinomovesen på onsdagskvisten och göra släkten stolt.

Skotten Rustie (22.30, Apollo) kommer med all rätt locka de coolaste elektroniska musikfansen och The War On Drugs (23.00, Arena) är det självklara valet för dig som har årslistor som din bibel.

Torsdag 2 juli

Skulle du på torsdagen mot förmodan vara uttråkad på campingen kan konsertdagen inledas tidigt med att skratta åt danskar som försöker sjunga med i Veronica Maggios (14.00, Arena) texter. Annars föreslår vi att du väntar och ser istället gitarrgudinnan St. Vincent (18.00, Arena) som dagens första akt. I höstas körde hon över Debaser Medis fullständigt när hon imponerade med sin intensiva liveshow. Därfrån bör du nästan springa för att inte missa början på Foxygens (19.00, Avalon) spelning, som är en del av psychrock-duons avskedsturné. Är du inget psychfan är Florence + The Machine (19.30, Orange), som nyligen steppade in för Dave Grohls brutna ben och headlineade Glastonbury, alltid ett säkert kort med sin storslagna scennärvaro.

 

När solen sedan börjat gå ner är det ingen tvekan om att Jungle (21.00, Avalon) är spelningen du inte vill missa. Dessa ljudnördar charmade oss både på Stay Out West förra året och tidigare i år på Debaser Medis med sin mörka dansanta pop. När sista tonen av Time klingat ut hinner du gå tillbaka till campingen och vila dansskorna ett tag innan det är dags att fullkomligt flippa ur på Fat White Family (02.00, Pavilion). Med sina helvilda spelningar har Fat Whites gjort sig ett namn som en av de mest intensiva liveakterna i nuläget. Vi vågar utlova både avgrundsvrål och stage dives. Har du istället, gnuggat könet på dyra saker på Die Antwoord (01.00, Orange) och känner dig lite sliten passar det perfekt att välja lugnt diggande till Hot Chip (02.00, Arena) i denna lite olyckliga krock.

Det viktigaste denna dag är dock såklart att du gör ditt yttersta för att leta upp och gratta vår ena halva på 20-årsdagen.

 

Fredag 3 juli

Festivalens näst sista dag kan du (förhoppningsvis) i solskenet inleda med norsk synthbaserad indiepop i form av Susanne Sundfør (14.30, Avalon) vars senaste album Ten Love Songs till och med tog sig in på den svenska albumlistan. Efter det är det bara att fylla plastmuggen med Tuborg, inhandla en valfri pølse (vi vet att langos är mycket godare och att du borde välja det), sätta dig i gräset och lyssna till harmonierna från Tallest Man On Earths (16.00, Arena) plockgitarr. Därefter halvkrockar den innovativa Londonrapparen Kate Tempest (18.00, Apollo) och den något hårdare Southhamptonduon Dolomite Minor (18.30, Pavilion) och då får väl sinnesstämningen för stunden avgöra helt enkelt.

 

Festivalens kanske tyngsta bas står Run The Jewels (21.00, Arena) för, och om du inte tror dig vara ett fan av hip-hop är detta ett utmärkt tillfälle att motbevisa dig själv. Följer gör kanske veckans allra jobbigaste krock då Disclosure (22.30, Orange) och Alice Boman (22.30, Gloria) går på scen exakt samtidigt. Om du inte är fullkomligt trött på allt vad dansmusik heter rekommenderar vi dock att välja bröderna Lawrence denna gång. Alice Boman kommer ges många fler chanser att se och Disclosures ljusshow på Orange Stage lär vara något att berätta för barnbarnen om.

Tolvslaget, och att festivalens sista dag faktiskt har börjat firas lämpligast med experimentella worldrockgruppen Goat (00.00, Avalon). Natten avslutas senare med Chicagobandet Twin Peaks (02:30, Pavilion) och deras garagepunk som förhoppningsvis får dig att vilja gå ut och fortsätta spela luftgitarr mellan tälten.

 

Lördag 4 juli

Festivalen når under lördagen sin avslutningsdag, och det är en dag klippt och skuren för ett tårfyllt och magiskt farväl. PC MusicKane West (13.00, Apollo) kan med sitt kluriga artistnamn få oväntat stor publik när det en vecka tunga festivalhuvudet kanske inte är på topp. Under eftermiddagen finns en klurig krock i Seinabo Sey (15.00, Apollo) och de ilskna Girl Band (15.00, Pavilion). Vi beskådade de sistnämnda under en mindre spelning i Stockholm förra hösten, trots att lokalen var halvtom lyckades det Rough Trade-signade bandet med sin enorma kraft fånga publiken helt och det är inte konstigt att man byggt upp sig ett väl respekterat rykte på de brittiska öarna. Inget för de med allt för pulserande huvudvärk dock, så vidare man inte vill ta det töntiga uttrycket “må som man förtjänar” till en nivå.

 

Under kvällen väntar givetvis legender i form av Thåström (18.00, Arena) och inte minst den största huvudakten Paul McCartney (22.00, Orange) – detta är inte några unika tips vi kommer med men vad som är ett måste om chansen ges under dagen är detta.

Skärmavbild 2015-06-26 kl. 18.05.28
Africa Express (23.00, Arena) spelar hela natten till stängning klockan fyra och superprojektet har bland annat med sig Damon Albarn, Jack Steadman (Bombay Bicycle Club), Trentemøller, Bo Madsen (Mew) osv.. En viss Sir Paul McCartney har tidigare varit involverad i projektet så att han glider förbi på efterkaka efter att ha fått publikhavet framför Orange att sjunga är inte helt otippat. Förutom detta mäktiga spektakel finns Øresund Space Collective (01.00, Gloria) som låter precis som man kan tänka sig när man hör det lockande namnet. Jamie xx tar med sin imponerande liveshow när han agerar avslutningsakt på Apollo kl 02.00. Sedan tidigare har The xx-medlemmen visat vad han är kapabel till vid mixerbordet och numera backad av succéalbumet In Colour är det på förhand en perfekt avslutning av festivalen innan det är dags att suga det sista ur festivalfriheten och sedan börja längta till nästa år.

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s