Artikel / Nyheter / Recensioner

bob hund på Avalon

11667813_10153401513489268_1521047572_n

 

En gång i tiden var bob hund ett av Sveriges största och mest aktuella band – Graham Coxons favoriter och framträdanden på Roskildefestivalens största, mest klassiska scen Orange. 2015 är man tillbaka på Roskilde för sitt sjätte framträdande någonsin och det första sedan 2008. I ryggen har man en sprillans ny EP, operaföreställning och kulturprojekt i svenska mindre städer återvänder för att nämna något av det ständigt hungriga bandet sysslat med senaste året.

Mycket angående rockorkestern har alltid handlat om frontmannen Thomas Öberg. Den elastiske figuren med sveriges vassaste poppoetiska penna är helt egen av sitt slag vilket visar sig i alla forum den maskklädde skåningen deltar i. Det tar inte många sekunder efter att bandet gått upp på scenen för Öberg att på sitt karaktäristiska sätt fånga publiken med språkbegåvade mellansnack som ständigt balanserar på rätt sida gränsen. Roskilde utnämns till “the capital of Scandinavia”, bob hund-fansen utses till de slappaste handlederna, miljöpolitik berörs och Thomas Öberg lyckas på ett närmast unikt sätt få varenda ord att väga tyngre än en festivalbesökares huvud morgonen efter.

Efter att ha presenterat att samtliga instrument bandet spelar på är lånade och att synthen varit tvungen att hämtas i en stängd skånsk skola utropar Thomas Öberg att bob hund inte äger något på scenen förutom kärleken till publiken. Inledande Folkmusik för folk som inte kan bete sig som folk sätter tonen för spelningen. Man må kanske inte längre besitta den röjiga energin som under 90-talet fyllde svettiga rockklubbar, men låtmaterialet och framtoningen får ändå publiken att hoppa som om man befann sig på Hultsfreds glansdagar och läst varenda nummer av tidningen Pop.

Låtar som Tinnitus I Hjärtat, Ett fall och en lösning, Den Lilla Planeten och Blommor På Brinnande Fartyg visar vilken katalog man de facto sitter. Klassikerna Nu Är Det Väl Revolution På Gång? och Tralala lilla Molntuss skapar fortfarande kaos och avslutande Allt På Ett Kort tar oss med dit allting en gång började för ett av landets främsta och fortfarande mest intressanta band.

Det finns en anledning till att bob hund fortfarande bör anses vara ett av Sveriges viktigaste band. Man förändrar sig ständigt och lyckas alltid beröra ämnen på ett nytt sätt utan att bli för pretentiösa. Det är inget avdankat band som fått slut på pengar och gör en återkomst vi ser på scen.

När man kände sig trötta sålde man allt och började spela på lokala lånade instrument, när svenska landsbygden blöder som mest gör man kulturprojekt i städer som Borås och Skövde. Ständigt aktuella och ständigt på jakt kommer det aldrig gå att lära denna gamla hund att sitta.

Betyg: 6/7

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s