Artikel / Nyheter / Recensioner

Festivalmatbloggen – Roskilde 2015

Alla vi som någon gång besökt en festival vet hur viktig den är. Den må inte få löpsedlar eller nämnas i biografier men den finns alltid där för dig när du behöver den som mest. Det handlar om festivalmaten, och minnena de skapar. Den där första langosen du tryckte i dig som 16-åring pa Hultsfred fär att sedan spy upp den timmar senare, men ändå hade en helt ny värld öppnats för dig. På denna samlingssida rapporterar vi direkt från verkligheten på Roskildes festivalmatscen. 

11693048_10153392909529268_2084239088_n
Söndag 28 juni 03.41: Pizza nära City Center East

De återkommande pizzaslicestånden har länge varit ett go to-place när småtimmarna börjat passera och behovet av ett så kallat “fyllekäk” är som störst, så när vi återigen hamnade i denna situation sökte vi efter något liknande. Virrandes runt på East bland campingfester som får Stockholms nattklubbar att framstå som en kväll på den där lokala pizzerian med serveringstillstånd en tisdagskväll fann vi tillslut vad vi sökte. Där borta lös det upp, skylten som enkelt men med en enorm pondus sa “PIZZA”.

Med förvantansfulla steg sökte vi oss mot den enorma skylten som lovade gott. Men döm av vår förvåning när det inte var några svettiga pizzaslices som erbjöds, utan hela pizzor. Menyn var minimalistiskt utformad, där fanns ett pris på 80 DKK och två alternativ: chorizo eller parmaskinka. Valet föll pa det sistnämnda.


11696892_10153392909504268_2074191821_n

Efter ytterligare en stapplande interskandinavisk konversation fanns tillslut pizzan i vår gode kamrat Gustafs famn, och den kunde lova vackert väder (vackrare än undertecknads formåga att fota med en redan låg grundkapacitet som inte höjdes av Tuborg). Elegant utplacerade ruccolablad och parmaskinkan gav en lyxkänsla över kaloribomben men som givetvis var sådär lagom vidrigt fettig. Det blir succé for pizzan som säkert inte gjort sitt sista framträdande under festivalen. Priset må vara något högt men det går alldeles utmärkt att dela med dina gamla eller för kvällen nyfunna vänner vilket gör pizzan till en väldigt social måltid.

Betyg: 5/7

11667916_10153395743354268_1115719438_n

Måndag 29 juni 17.12: Falafel nära Apollo
Att vara från Stockholm och gilla falafel är inte lätt. Ständigt ska Greater Copenhagen-boende komma och påminna om att det minsann inte finns “riktig” falafel i den svenska huvudstaden. Men när kvällen började närma sig och energin pumpats ut på Saint Cava kändes Aladdins Kebab som ett givet val att ta sig an.

Jag gick fram och direkt uppstod komplikationer. På menyn fanns något som hette Falafel Durum, en rulle med andra ord vilket var precis det jag var ute efter. Jag sträckte fram mina nyuttagna danska kronor och bad om en falafelrulle. Inga problem, verkade det som. Vad dansken sedan sträckte fram till mig hade jag i falafelsammanhang tidigare aldrig skådat.

I min hand fanns nu den långsmalaste rullen i norra Europa. Men man ska som bekant inte bedöma boken på omslaget (och väl omslagen var den) så jag tuggade i mig rullen. I rullen fanns förutom falafel lite sallad, sås och något som verkade ostliknande – en bra mix med andra ord. När det kommer till kategorin rullar inom festivalmat är en fälla många stånd hamnar i att inte skapa en perfekt uppdelning i rullen där varje tugga får äran att ta del av hela paketet. Detta var tyvärr fallet med Aladdins märkliga falafeltrumpinne och Greater Copenhagen-elitisterna hade nog inte varit sena med att påpeka att jag fortfarande inte ätit “riktig” falafel.

För 40 DKK får du alltså en väldigt lång och smal falafelrulle slappt ihopslängd. Det är ändå inte helt fel för att ge nytt liv när solen skiner och huvudet börjat tröttna. Det är möjligt att jag besöker Aladdins Kebab igen, detta främst med tanke på sitt goda läge. Dock är det ingenting som går till historieböckerna eller skapar en kult, i alla fall inte denna gång.

Betyg: 3/7

11696807_10153398732359268_1109265555_n

Tisdag 30 juni 15.47: Pølse i Street City
Danmark är förutom världens bästa festival kända för sin enorma förkärlek till korv, eller pølse som det så vackert heter. Därför var det inte konstigt att ett visst intresse väcktes till liv när ett stånd tillägnat specialiteten visade sig finnas runt hörnet bland fotbollsplanerna och skateboardramparna i Street City.

Jag ska inte sticka under stol med att Pressbyråns svettiga kokta korv som legat precis lite för länge är en av mina absoluta favoritsaker att förtära på denna jord. Detta gör att jag enligt mina matrecensentkollegor troligtvis inte är kvalificerad för att bedöma detta hantverk till korv med bröd.

Pølse kompagniet erbjuder två alternativ och valet föll denna gång på sammansättningen “My Onion Love”. På denna fanns inte helt oväntat lök men även pesto och andra märkvärdiga ingredienser (karibisk sås, vad det nu är, var även inkluderad.)

11693145_10153398732344268_1005184951_n

40 DKK fattigare detonerade jag den danska bomben och det dröjde inte länge innan samtliga ingredienser frälst mig med sin smakexplosionen. Det må bli lite grisigt men det är det värt när Danmark visar upp varför man är ledande på den Skandinaviska korv-med-bröd-scenen.

Det enda som går att misskreditera denna fantastiska korv för är att den trots allt är en lyxvara och inte mättar särskilt mycket för att klassas som festivalmat. Personligen skulle jag dock rekommendera samtliga att testa på pølsen My Onion Love om möjligt då det är en fantastisk introduktion till det danska köket.

 

Betyg: 6/7

11350051_10153401571434268_167456653_n

Onsdag 1 juli 12.34: Soft Taco i City Center East
I dagens blogginlägg tänkte jag hålla mig kort. Dels för att denna matupplevelse (eller snarare brist på upplevelse) ännu lämnat mig något skärrad och dels för att solen börjat ta ut sin rätt mot min tidigare brinnande passion för denna blogg.

Hur som helst, efter den mest händelserika natten hittills och endast ett par timmars sömn var suget efter mat enormt. Detta var chansen för årets mest magiska och välbehövliga festivalmat och med stapplande steg sökte jag mig mot City Center East. På en skylt stod Soft Taco, jag gillar tacos och soft tacos lät som ett lovande koncept.

Redan vid beställningen skapades dock ett orosmoln, hanteringen var usel och efter att ha lagt beställningen på det enda alternativet den stalinistiska menyn hade att erbjuda väntade ytterligare en kö. Denna kö gick mycket långsamt och längst fram delades soft tacos ut. Efter en lång väntan fanns den tillslut i min hand, ett tortillabröd med pulled pork, en massa grönsaker och några löv som jag ännu inte identifierat.

Pulled porken såg ut något som lax men smakade (inte helt oväntat) kött trots sin enorma torrhet. Bladen gifte sig inte alls väl med resten av den märkliga måltiden och morgonen var förstörd. Soft taco är något av det sämre jag ätit i festivalväg, tyvärr.

Den frågan som lämnade mig och fortfarande håller mig vaken om nätterna: “Vad hade detta med Tacos att göra?”, tacoindustrin borde verkligen se över vad som händer i deras namn.

Betyg: 1/7

PS. Dagen blev bättre senare då jag testade en dansk kebabtallrik. Saknade visserligen lök men kul initiativ med ris OCH pommes till kebaben. Blev väldigt mätt DS.

11696427_10207034107192307_79312913_n

 


11716023_10153407611394268_1130948616_n

Lördag 2 juli 12.34: Nuggets vid badsjön
Efter de två inledande regndagarna har Roskildefestivalen de avslutande sex dagarna varit soldränkt och stekhett. Detta är inte alltid uppskattat när man är på festival då tält i kombination med stekande sol lätt kan bli lite varmt lite för tidigt. Hur som helst är matbloggen nu tillbaka med det kanske sista inlägget då festivalen nu nått sin sista dag.

11717117_10153407611389268_1950378928_n

En av många fantastiska saker med Roskilde och den underbara campingen är att det finns en sjö att bada i, denna ska tydligen vara konstgjord men ser åtminstone fin ut och svalkar väl. Stor tid av våra dagar har spenderats här och det har vi inte varit ensamma om. Då det större matutbudet är på avstånd har den lilla anonyma kiosken placerad ett stenkast från vattnet blivit en av Roskildes hetaste platser med nattklubbsköer för att få sig en bit mat.

Kiosken ser ut som en typisk campingkiosk (har aldrig varit på campingsemester men i min hjärna ser den ut som det) och enligt obekräftade källor finns den även när festivalen inte pågår. Den familjevänliga kiosken erbjuder hamburgare, nuggets, toasts och dylikt. Jag har egentligen aldrig varit ett uttalat fan av nuggets, utan snarare en öppen motståndare. Detta har lett till konflikter med några av mina närmsta men det som händer i Roskilde stannar i Roskilde och nuggetsen har ätits.

11667876_10153407611439268_1590407679_n

Till nuggetsen (är det rätt böjning på nuggets?) kan man välja mellan majonnäs och ketchup, eftersom jag sedan min flytt till London börjat äta majonnäs till allt för att inte känna mig utanför blir valet ganska enkelt. Tallriken må se lite tråkig och fattig ut men den är precis vad som kan önskas när man vaknat den sista morgonen på Roskilde.

En väldigt generös portion för 70 DKK precis vid stranden är en lysande möjlighet och jag skulle även rekommendera att dricka drycken Coca Cola till detta för att ta en kort paus från Tuborgen. Den lilla kiosken med den långa kön kommer alltid ha en speciell plats i mitt slitna hjärta när jag minns tillbaka på Roskildefestivalen 2015.

Betyg: 5/7

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s