Artikel / Konserter / Lyssna / Nyheter / Recensioner

Girl Band på Pavilion

11714387_10153412435424268_1014416773_n

Irländarna Girl Band har gjort sig kända genom sin brutala industriella post-punk som ibland avgränsar till noise-rock. Som liveband bjuder man på en hänsynslös överkörning vilket vi tidigare fått bevittna på bland annat Lilla Hotellbaren i Stockholm, en spelning som då totalt fascinerade undertecknad. Mycket men ändå lite har hänt sedan dess, bandet har blivit signade till Rough Trade och hypen ökat ytterligare ett steg.

Det som fascinerade mig mest den där kvällen i Stockholm var bandets totala antikarisma, man såg ut som fyra vanliga varken coola eller töntiga killar men genom sin introverta musik gick det inte att släppa blicken från scenen. När man intar Roskildes Pavilionscen under årets upplagas sista eftermiddag råder värmebölja utanför och bakfyllorna har ännu inte riktigt släppt. Därför är inte förutsättningarna optimala för bandet vars musik kan beskrivas som huvudvärk, på ett bra sätt.

Det faktum är dock något man fullständigt struntar i när man bjuder på festivalens mest skrämmande baslinor och frontmannens Dara Kielys fångande scenspråk som passar den hänsynslösa musiken perfekt. Ryckandes i den randiga tröjan och desperat sjungandes dem förgörande texterna är det svårt att fånga varenda ord men rader som Lawmans “my interest is violence” och “I used to be good-looking” skär igenom och rör om tältet. Mellan låtarna är Dara tillsynes välmående men så fort hans kamrater drar igång en ny pumpande melodi förlorar han sig själv i mörkret.

Girl Band bjuder förutom mer kända Lawman, De Bom Bom och 25-sekunderslåten The Cha Cha Cha på en hel del material vilket utvecklar tidigare sound och även hintar om något mer HEALTH-liknande i sina stunder. Trots en något avslagen start når man klimax i slutet när man har större delar av publiken i total kontroll. Detta är ingen spelning som går till historien utan en dag på jobbet för ett lovande band som sedan dag ett hittat en tydlig identitet, och sådana band brukar det gå bra för.

Betyg: 4/7

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s