Artikel / Nyheter

Guide till Stockholm Music & Arts 2015

IMG_4294

I helgen är det dags för den fjärde upplagan av Lugerarrangerade Stockholm Music & Arts på klassiska kulturön Skeppsholmen. Som vanligt återfinns en ganska nischad blandning av stora internationella, exklusiva namn och svenska kritikerälsklingar på affischen. Men precis som tidigare år hittar vi också en del nykomlingar på väg uppåt i karriären, och det är med fokus på dem som vi valt att ta oss till Skeppsholmen och sänka medelåldern med ett decennium.

Här kan du läsa vilka guldkorn vi inte tycker att du får missa, men även vilka självklara val som ändå är värda att understryka en extra gång.

Lördag

För den morgonpigga inleds första dagen med Frida Hyvönen(12.00, Eric Ericsonhallen), och alla som någon gång vaknat till att någon klinkar på ett piano vet precis vilken bra start på dagen det kan vara. Lägg då till att det är en vinnare av DN:s kulturpris och inte hon som dansade helt okej vid 02:48 som hanterar tangenterna.

Dagen fortsätter sedan med Jonathan Johansson(14.00, Stora Scenen) som med sitt Lebensraum! har stått för ett av årets absolut bästa album hittills. Med snygga gitarrslingor, aktuella textreferenser och ett album som verkligen vågar vara album är Jonathan på god väg att slå sig in bland Sveriges absoluta popelit. Vad han kan göra med sitt fina material på en festivalscen ska bli mycket spännande att se.

Nästa stopp blir 20-åriga Natali Felicia(16.30, Eric Ericsonhallen), en artist vi vet väldigt lite om, förutom att den enda släppta singeln Used To Be lovar gott inför den kommande EP:n där bland annat Johannes Berglund, känd för sitt jobb med Lykke Li och The Knife, medverkar.

När kvällen kommer blir valen allt mer självklara. Popgeniet Annika Norlin, som denna gång uppträder under sitt internationella alias Hello Saferide(17.10, Stora Scenen) följs av den nylonsträngade gitarrens mästare, José González(18.45, Stora Scenen) innan det är dags för Thåström(22.20, Stora Scenen) att dundra fram med sin mörka, trollbindande show.

Söndag

Söndagen inleds intensivt med tre konserter på raken. Först ut är Daniel Norgren(13.00, Stora Scenen), som äntligen fått lite av den uppmärksamhet han förtjänar med senaste albumet Alabursy som hyllats unisont av kritiker och fans. Känslosamt gitarrspel och en bluesröst av rang gör att han aldrig lämnar en konsertbesökare oberörd.

Tätt därefter följer Noonie Bao(14.10, Stora Scenen) som med sin senaste singel I’m In Love gett oss ett välsmakande prov på hur hennes kommande album kommer att låta. Efter att länge ha stått i bakgrunden, som låtskrivare åt bland annat Charli XCX och Tove Styrke kliver Noonie nu ut i rampljuset på riktigt med sin medryckande elektroniska pop.

En dryg timme senare, när Love Antell(15.20, Stora Scenen), får vi svar på om kultureliten sjunger med eller rynkar pannan åt Gatorna tillhör oss. En av Sveriges mest öppet partipolitiska artister har sagt i en intervju med Aftonbladet att han önskar sig lite regn till spelningen för att “publiken ger mer tillbaka då”. Publikrespons eller inte, en spelning där varje ord i mellansnacket är väl valt och betyder något kan vi i alla fall räkna med.

Senare kan ni njuta av trumslagarpionjären Tony Allen(16.40, Stora Scenen) och levende legendaren Van Morrison(19.45, Stora Scenen) innan alltid lika energifyllda Timbuktu & Damn!(21.45, Stora Scenen) får hjärtat att slå som hårdast under kanske hela festivalen. Anna Ternheim(23.10, Eric Ericsonhallen) avslutar sedan med sina stämningsfulla popballader och skickar oss förhoppningsvis hem med ett harmoniskt leende på läpparna.

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s