Artikel / Nyheter

FVIndies guide till Way Out West 2015

way-out-west-2015-stor

Återigen har sommaren haltat fram till augusti, månaden då Göteborg under tre dagar snörar på sig de allra coolaste dansskorna för att fylla Slottsskogen. Det är med andra ord dags för Way Out West och precis som i fjol rapporterar FVI från festivalen, men först en guide till vad du inte får missa enligt oss. 

Samlingssida
Spelschema
Vår Twitter

Torsdag 13 augusti
Något som numera är väl bekant är att festivalen utöver musik och Instagramvänliga miljöer erbjuder ett brett filmutbud – genom åren har publiken kunnat beskåda svenska förhandsvisningar som Palme, Turist eller Snabba Cash samt ett gäng musikrelaterade filmer. För den som är morgonpigg och måste vänta in sina sjusovande vänner är ett något annorlunda men väl rekommenderat alternativ att inleda festivalen med dokumentären Amy om Amy Winehouse som visas på Capitol kl 11.30.

När det väl är dags att skutta in i festivalområdet och lämna den billigare ölen på den gräsfyllda plätten utanför erbjuder 2015 års upplaga ett finfint utbud, inte minst när det kommer till gitarrerna. Savages som är tillbaka bättre än någonsin sparkar hänsynslöst igång festivalen kl 14.30 i Linnétältet och sedan följer något ljuvare indiepoptoner i form av Belle & Sebastian (Flamingo, 16.25) och Future Islands (Linné, 17.15).

Utbudet på torsdagen erbjuder något för de flesta: förutom att Kygo tar den kommersiella housen till Slottsskogen svänger psychbandet Foxygens (Azalea, 17.40) avskedsturné förbi och Kindness (Azalea, 15.20) lekfulla funk får även en regnig stad som Göteborg att skina. Om du har svårt att välja går det utmärkt att fokusera in sig på Beck (Flamingo, 21.20) som med sin otroligt mångsidiga katalog står för unika och magiska livespelningar. Denna gång lär även en märklig, men mäktig, “pendeltåg”-allsång vänta för den gode Beck. Olyckligtvis krockar nämnde Beck med fantastiska FKA twigs (Linné, 20.00) och slantsinglingen kan komma att kallas in. Om du saknar en slant att singla rekommenderar vi denna sida (internet är fantastiskt).

Efter en, som ni ser, spretig och fullsmockad dag i Slottsskogen är det dags att ge sig ut på Göteborgs gator för Stay Out West, en sektion av festivalen som i årets kostym nästan överträffar huvudprogrammet. Tidigare år har varit präglade av massvis av klubbar och extrem ångest då det i princip går att välja ett paket av akter. I år introduceras nya Bananpiren där en stor del av programmet håller hus på olika scener, detta är något som kan belönas med Nobels Fredspris med tanke på de interna konflikterna som oftast följde med Stay Out West-valen (och för att fredsprisets kommitté gör lite vad man vill). Hur som helst är det just Bananpiren med akter som Courtney Barnett, LA Priest och GOAT som ser ut att vara förhandsfavoriter mot uppstickarformationen Noonie Bao/Låpsley/Shamir i Gothenburg Film Studios. Oavsett val kan vi nästan garantera er en fantastisk första festivalnatt, och ett hemskt irrande försök att hitta hem till den hyrda lägenheten för oss Stockholmare.

MÅSTEN

Savages, Linné, kl 14.30
Londons coolaste postpunkband väntas släppa uppföljaren till superhyllade debutalbumet Silence Yourself i höst. Vi hade äran att bevittna naturkraften till liveband på Londonfestivalen Field Day i början av sommaren och sedan dess endast gått och väntat på nyheter från Savages. Att man var ett av de bästa livebanden är sedan länge välkänt men Savages är tillbaka mer bestämda och med mer pondus än någonsin, något som inte ens borde vara möjligt.


Courtney Barnett, Bananpiren: Magasin 105, kl 00.00
Australiensiska Courtney Barnett har charmat en hel värld med såväl öppenhjärtiga och tilltalande text & musik. En modern singer-songwriter som förutom stått för årets bästa albumnamn i Sometimes I Sit And Think, and Sometimes I Just Sit även gjort ett av årets bästa album. Live formar hon backad av basist och trummis det så kallade bandet CB3 och bjuder på en enorm energi.

Fredag 14 augusti
Lyckades du lämna Bananpiren levande efter festivalens inledande dag är det dags att vara på plats i Slottsskogen igen klockan 15.00, då Dan Snaith spelar på Dungens scen, denna gång under det mindre kända aliaset Daphni (Dungen, 15.00). Det är dock inte sista gången under dagen som denna man står på scen. Förhoppningsvis har du kommit igång på riktigt igen efter att ha hängt kvar vid Dungen-scenen och halvt motvilligt börjat röra på fötterna till Axel Bomans (Dungen, 16.30) råa souldränkta DJ-set innan det är dags för Little Jinder (Linné, 17.45) att försöka få Vita Bergens Klockor att ringa på 40 mils avstånd. Sen slår klockan Dan Snaith-time igen då han, denna gång som Caribou (Linné, 19.15) ska få tältet att gunga i takt.

Innan vi ska vidare ut i Stay Out West-natten får förhoppningsvis Florence + The Machine (Azalea, 21.10) oss i lika god feststämning som senast på Roskilde, då hon med sitt band körde över Orange fullkomligt. Är du jättejättegammal förstår vi om du kanske vill stanna och se Pet Shop Boys (Flamingo, 22.30), annars föreslår vi att du börjar ta dig mot Bananpiren eller Pustervik, efter att ha fattat festivalens kanske svåraste beslut.

Bananpiren erbjuder denna natt Benjamin Booker, AnnaMelina, Jonathan Johansson och Shura. En stark kvartett även om AnnaMelina och Jonathan Johansson krockar väl där inne. Pustervik erbjuder i sin tur möjligheten att se Waxahatchee, Pins och Woods. Är du sugen på lite bluesigare toner är Benjamin Booker rätt val för kvällen, och om hjärtat klappar för psykedelisk lo-fi folk vore det en skam att missa Woods.

MÅSTEN

Caribou, Linné kl 19.15
Dan Snaiths senaste mästerverk Our Love toppade åtskilliga albumlistor för 2014 och Can’t Do Without You är så bra att den förlängda versionen mer än gärna skulle kunna få vara dubbelt så lång som den som nu klockar in på 6:33. Snaiths förmåga att överraska och ta sin musik ytterligare ett steg längre live, kombinerat med den välkomponerade ljusshowen kommer få det förmodligen smockfulla Linnétältet att hamna i trans.

Lördag 15 augusti
Lördagen inleds, precis som dagen innan, klockan 15.00 framför Dungens scen. Någon mer Dan Snaith får vi tyvärr inte under den här festivalen, inte för att norska Todd Terje & The Olsens (Dungen, 15.00) lär göra någon besviken, tvärtom. DJ:n och producenten som på It’s Album Time gjort disco fräscht igen, utan att bli det minsta mindre dansant kommer med sitt liveband förvandla gräsmattan till ett självlysande nattklubbsgolv på nolltid.

Discot fortsätter sedan i och med att vi hinner med nästan trekvart av Nile Rodgers och hans Chic (Flamingo, 17.15) innan det är dags att röra sig mot tältet för att höra Amason (Linné, 18.00) blanda svenska och engelska i sin nyskapande pop. Run The Jewels (Linné, 19.30) och alt-J (Flamingo, 20.00) överlappar sedan varandra, och då får helt enkelt hur arg du för stunden känner dig avgöra vilken konsert som du ser mest utav. First Aid Kit (Flamingo, 22.30) avslutar sedan festivalen i Slottsskogen och skickar oss vidare ut i den sista göteborgsnatten för den här gången.

Denna natt är det dock ingen tvekan om vart vi ska. Ratatat och Gothenburg Film Studios kallar, som en fin bonus får vi dessutom nytillkomna Deportees som uppvärmning. Trots att Folk/Folkteatern lockar med Hookworms, Yung, Mini Mansions och Hey Elbow är det givet att välja industriområdet och världens varmaste lokal denna sista kväll.

MÅSTEN

Todd Terje & The Olsens, Dungen kl 15.00
Norrmännen kommer bjuda på synthslingor och discoriff som gör det helt omöjligt att stå still, och när Inspector Norse når sin topp blir jag inte förvånad om det är många som just då dansar det intensivaste de gjort under hela festivalen.

Ratatat, Gothenburg Film Studios kl 02.20
Ratatat har i år gått från klarhet till klarhet. Redan när första singeln, Cream on Chrome från det nyligen släppta femte studioalbumet Magnifique kom kunde en ana att Brooklynduon hade något stort på gång. Albumet är ett av årets hittills bästa, och live är de kända för sina referenstäta videobackdrops och starka visuals. Det kommer bli en svettig men magnifi(que)k avslutning på festivalen.

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s