Artikel / Konserter / Nyheter / Recensioner

Courtney Barnett på Stay Out West 2015

Foto: Adrian Pehrson

Foto: Adrian Pehrson

Australiensiska Courtney Barnett har sedan första EP:n I’ ve Got a Friend Called Emily Ferris 2011 successivt byggt upp sig ett namn som en av de klarast lysande nykomlingarna på musikhimlen. När hon intar Bananpirens Magasin 105 under Stay Out Wests första natt är det första gången hon står på en svensk scen. Med sig har den jordnära figuren ett av årets bästa album (och framförallt albumtitlar) genom Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit.

Det har alltid funnits något unikt och enormt tilltalande med Barnett. Brutalt ärliga textrader som skildrar vardagslivet på ett sätt som generationer av singer-songwriters knappt vågat röra ackompanjerat med de oskyldiga slackertonerna gör Barnett till en folkets kvinna. Liveframträdanden präglas av ett betydligt rockigare sound där hon tillsammans med basisten Bones Sloane och trummisen David Mudie bildar CB3, en väl sammansatt armé som lyckas fylla den stora industrilokalen väl under denna kväll. Barnett må kallas för “slacker” men på scen är det snarare en känsla av fokus istället för nonchalans eller Mac DeMarco-skojerier vilket är enormt befriande.

Barnett finner sin främsta styrka i ordens kraft, ljudet i Magasin 105 tillåter inte alltid de snärtiga raderna att knocka publiken fullständigt vilket gör att spelningen ibland saknar udd. Kvällen blir därför främst till för de redan frälsta som kan den enorma skara ord till Avant Gardener eller inledande Elevator Operator medan de glada entusiasterna nog lämnas med ett alldeles godkänt intryck.

Vad som gör spelningen imponerande är vilket starkt material 27-åringen sitter på redani ett så tidigt stadie i karriären och det är främst den känslan undertecknad lämnas med när den urstarka Pedestrian At Best klingat ut den timmeslånga spelningen. Framträdandet på torsdagsnatten lär inte skrivas in i historieböckerna, men det lär Courtney Barnett och hennes stora resa har precis börjat.

Betyg: 4/7

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s