Artikel / Konserter / Nyheter / Recensioner

Savages på Way Out West 2015

Foto: Annika Berglund

Foto: Annika Berglund

Savages har sedan sitt enorma genombrott gjort sig kända för sina hänsynslösa spelningar, enda sedan genombrottet med debutskivan Silence Yourself har man världen över med en enorm attityd och skapat ett fokuserat och kraftfullt mörker. På Way Out West 2015 inleder man hela festivalen när man intar Linnétältet klockan 14.30, en ärofylld uppgift men för ett sådant band som Savages är det inte optimala förutsättningar.

Jehnny Beth, Gemma Thompson, Ayse Hassan och Fay Milton intar scenen stilistiskt svartklädda och ger allt från första början. Det är ett enormt samspelt band som känner varandra väl, frontfiguren Beth rör sig på ett fokuserat och nästintill skrämmande sätt runt scenen mellan de stenhårda raderna som levereras utan att be det minsta om ursäkt.

Förutom material som den ösiga City’s Full från den nu över två år gamla debuten bjuds det på en hel del nytt, detta är inte något som gör spelningen sämre utan snarare är det just dessa segment som ger konserten guldkant. Trots att det halvfulla tältet omöjligt kan känna igen låtarna övertygar man varenda en om att man är här för att stanna.

Londonbandets liveframträdanden brukar vara präglade av en stor publikkontakt, så blir inte riktigt fallet denna torsdagseftermiddag då Way Out West-publiken till en början är enormt stillastående och åskådande än involverade. Jehnny Beth har som vana att gå ut till fansen ett flertal gånger under spelningen vilket brukar leda till hysteri, denna gång är det nästan som att hon måste be om hjälp för att stå på kravallstaketet vilket skapar en något märklig situation.

Bandet känner av den något avslagna stämningen och Beth kommenterar ärligt “It’s too fucking early, right?”. Kvartetten gör ändå sitt bästa och definitivt sitt jobb på scen vilket leder till att publiken tillslut vaknar till lagom till de avslutande låtarna.

She Will, Husbands och urstarka Fuckers fungerar utmärkt som en trestegsraket vars explosion tillslut gör att minnena från Savages spelning på Way Out West 2015 inte stannar vid någon avslagen eftermiddagsspelning. Istället blir det ännu en redovisning exakt hur starka man de facto är och längtan till album nummer två kan börja.

Betyg: 5/7

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s