Artikel / Nyheter

FVIndies guide till Popaganda 2015

popaganda 2015

Sommarens sista fest och kanske bästa ölhageshäng står Popaganda i vanlig ordning för. Väderleksrapporterna lovar högsommarvärme och på scen står både svenska och internationella akter, storheter och nykomlingar i en salig blandning. För att förenkla det logistikprojekt som det kan vara att ta sig mellan scener och barer i rätt tid har vi satt ihop en liten guide till helgens festival.

Fredag
Den första delen av årets Popaganda bjuder på såväl internationell som nationell toppklass förutom de karaktäristiska P3-kompatibla svenska bokningarna som blivit synonyma med festivalen senaste åren. En av de bättre i denna kategori är fjolårets genombrottsakt Beatrice Eli som sparkar igång festivalen med sin dansanta pop klockan 14.45 på Stora Scen. Eftermiddagen lunkar sedan på genom Sabina Ddumba (15.30, Lilla Scen) och Angel Haze (16.40, Stora Scen) via det traditionella och återinförda konstsimmet klockan 16.10. Till tonerna av Tove Styrke (17.30, Lilla Scen) går det att diskutera hur väl hon lyckats tvätta bort den skrämmande Idol-stämpeln innan festivalens kanske största dragplåster Robyn livedebuterar sitt nya projekt Robyn & La Bagatelle Magique (18.15, Stora Scen).

Om vi ska vara helt ärliga är dock allt som står här ovan en väntan på den man som efter att Elliphant (19.00, Lilla Scen) avslutat sitt energiska set kliver på den stora scenen klockan 19.50. Det handlar givetvis om James Blake som tar sin gudomliga stämma och stilbildande produktioner till den svenska huvudstaden,  Blake förväntas släppa nytt album inom en snar framtid och bland annat har nya Radio Silence framförts live under sommaren. Solen beräknas börja gå ner runt åtta vilket skapar perfekta förutsättningar för den gode James som tidigare uttalat sig om att det är just den tid på dygnet han kan skapa den största magin.

Efter att vi myst klart till James och mörkret börjat lägga sig drar festen igång genom Jungle som med sin moderna och rörelsevänliga soulmusik syns på Lilla Scen klockan 20.50. Svenska festivalveteranerna bob hund (21.45, Stora Scen) har fått ett rejält uppvaknande under året och vad kan då passa bättre än att få sommarens sista festivalpublik att röja som om det vore Hultsfred 94′. Förutom odödliga klassiker som Nu Är Det Väl Revolution På Gång och den nya starka EP:n Dödliga Klassiker 3 är man fortfarande ett av landets mest intressanta liveband lett av det unikum som är frontfiguren Tomas Öberg. Först bob hund, sen höst.

Lördag
Lördagen bjuder kanske inte på lika höga toppar som fredagen, men istället ett större antal akter och det ska bli spännande att se vem som gör andra dagens bästa spelning. Inleder gör nya stjärnskottet Maja Francis(13.45, Lilla Scen), som med Veronica Maggios hjälp snabbt blivit ett namn det pratas om i popsverige. Hennes musik har beskrivit som “fantasypop”, vilket vi tycker är en rätt så korrekt målande beskrivning. Nästa akt på scen som skulle kunna vara värd ölhageslämnande är Amason(16.15, Stora Scen), som med sitt hyllade debutalbum Sky City säkerligen kommer ligga i topp på mångas årsbästalistor. Innan dess får dock inte Konstsimmet(15.45), som i år gör en efterlängtad comeback, missas.

Framåt kvällen är det aldrig fel att njuta i solskenet med Shout Out Louds(17.45, Stora Scen) i bakgrunden innan det är dags för en energifylld urladdning med (18.45, Lilla Scen). Danskan stod för förra årets bästa spelning på Way Out West när hon fullkomligt knockade Linnétältet iklädda sina karakteristiska boxningsshorts. Kanske vågar vi även hoppas på att Elliphant gästar och att de tillsammans framför samarbetslåten One More, detta om man inte redan hunnit med det dagen innan det vill säga. Lorentz(19.45, Stora Scen) ska sedan få alla vitklädda ryggsäcksbärare att dansa innan återförenade Laakso(20.45, Lilla Scen) garanterat får ett antal pophjärtan att smälta. Avslutar Popaganda, och då även sommaren som vi brukar säga, gör Seinabo Sey(21.45, Stora Scen), och förmodligen är väl sluttonerna från jättehiten Younger det sista som hörs från Eriksdalsbadets scener för den här gången.

 

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s