Artikel / Nyheter

The Libertines är tillbaka ”på riktigt”

Under fredagen släpper The Libertines sitt första album på elva år i form av Anthems For Doomed Youth, i samband med detta har man under veckan gett intima klubbspleningar på de Brittiska öarna. Tanken var att man på torsdagen skulle spela på Electric Ballroom i London men den efterlängtade konserten ägde aldrig rum.

Vi var på plats i Camdenlokalen och efter två högst mediokra förband klev trumslagaren Gary Powell upp på scen för att hålla ett tal angående flyktingkatastrofen och en hjälporganisation bandet stöttat, det var allt publiken fick se av det ikoniska bandet. Kvart över nio skulle The Libertines klivit på scen men efter att man passerat rockstjärnor-sen-gränsen började spekulationerna hagla hos åskådarna.

En av frontfigurerna Pete Doherty är känd för inställda spelningar men sedan bandet återförenades ifjol har liveturnén gått relativt smärtfritt, tills nu. Vissa i publiken vill mena att Pete Doherty ska ha gått på promenad för att sedan försvinna, andra påstår att han ligger på sjukhus på grund av ett återfall och någon vill meddela att hans vän sett självaste Carl Barat närmast medvetslös berusad vid puben Dublin Castle. Undertecknad, och tillika cyniker, slänger vid en tidpunkt ut teorin att allt kanske bara är ett PR-trick och blir något förvånande upphöjd som ett geni. Allt detta enligt högst obekräftade källor.

Buropen börjar hagla ju längre tiden går och ett antal personer väljer till och med att storma scenen. I tystnaden mellan varje låt som spelas i lokalen utbrister jubel för att sedan utbytas till frustration. Stora massor av publiken är kvar, trots att det gått över två timmar sedan utsatt starttid och Electric Ballroom egentligen ska ha stängt för en halvtimme, när tillsist informationen att spelningen är framflyttad (inte inställd) på grund av ”medicinska skäl”. Den enda allsången vi får ikväll är något förvånande till The Foundations Build Me Up Buttercup som hinner spelas två gånger i väntan, visserligen är den mäktig men inte är det någon Can’t Stand Me Now.

Vad som går att konstatera är att The Libertines inte bara är tillbaka med sitt första album på elva år utan även kanske är tillbaka ”på riktigt”, och som en berusad man sa i spekulationerna ‘‘this is an essential part of the Libertines experience”. För att tillåta enormt allvar finns det även anledningar att vara oroliga för Dohertys hälsa vilket också var en känsla som gick att ta på under den konfunderade stämningen som rådde i lokalen.

UPPDATERING: Libertines har på sitt officiella Facebookkonto gått ut med något blygsam information, klart är att spelningen som skulle äga rum under fredagen i Manchester även den är framflyttad.

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s