Album / Artikel / Recensioner

Francis – Marathon

Francis-Marathon-artwork

Fem år har gått sedan Falunbaserade Francis släppte sitt debutalbum Lekomberg, We Were Kin. Nu är de tillbaka med ett poppigare, mjukare och klarare sound. Andragiven Marathon släpps idag via Strangers Candy och består av briljant lättsmält solskensdoftande pop med melodierna i fokus.

Francis bemästrar med Marathon förmågan att stegvis bygga upp en enhetlig ljudbild, där varenda ton, varenda virvelslag, varenda insmygande syntmatta, passar perfekt in i helheten. Det instrumentala gifter sig med Petra Mases känslosamma, dynamiska stämma på ett självklart vis och blir tillsammans vackert drömskt och självsäkert.

De luftiga, trollbindande gitarrslingorna som avlöser och går in i varandra är otroligt välkomponerade och tillsammans med de lättsamma men ändå framåtdrivande trummorna ser de till att det alltid händer något nytt. Skickligt tonas entoniga riff och synthar in för att öka dynamikskillnaderna mellan låtar och låtdelar vilket gör att vi nästintill obemärkt, på ett väldigt behagligt vis förs vidare till nästa kapitel.

Texterna är simpla, repetativa och lättilltagliga på ett sätt som inte känns klyschigt utan naturligt och effektfullt. “Who will learn when I won’t? Who will fall when I won’t?” Frågorna upprepas gång på gång i senaste singeln Turning a Hand med en mer och mer oförstående klang, vilket känns underbyggt och äkta.

Marathon är en helhet som egentligen aldrig dippar. Öppningsspåret Bridges fångar en omedelbart med sitt skarpa, delaydränkta gitarrintro över dansant luftiga trummor. Fångad är en sedan ända tills de sista tonerna från avslutande Follow Me Home klingat ut.

Betyg: 6/7

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s