Artikel / Nyheter

FVIndies guide till Sónar Stockholm 2016

sonar 2016

I helgen går årets upplaga av Sónar Stockholm av stapeln. Festivalen som lägger tungt fokus på elektronisk, nyskapande, experimentell och avancerad musik har precis som föregående år en mycket intressant lineup med både internationella storheter och nordiska nykomlingar. Lokalen har återigen bytts ut, och i år är det på Nobelberget som Sónar Stockholm huserar.

För att minska beslutsångesten och missade guldkorn kommer här en guide till vad som är mest sevärt under de två dagarna.

Fredag

Festivalens första dag bör inledas med svenska Niki & The Dove(19.45, SonarClub) och deras hypnotiserande melodirika pop. Duon som består av Malin Dahlström och Gustaf Karlöf har sedan debutsingeln DJ, Ease My Mind ständigt tagit nya steg i utvecklingen. Nu är ett andra album på väg och singlarna som släppts vittnar om ett ganska förändrat sound, men fortfarande lika trallvänligt och fyllt av finesser. Att låta Malins trolska röst sätta stämningen för den långa musikfyllda natten är ett givet val.

 

Duvchi(20.45, SonarHall), börjar sitt set när Niki & The Dove slutar. Hur en bäst löser den nollförflyttningen kan jag inte svara på, men skynda sig, det bör en. Annars kanske en missar när Jens Duvsjö, under artistnamnet Duvchi tar över välden med sin unika blandning av electronica, pop och soul.

 

När småtimmarna sedan börjar närma sig är det dags att förundras över ständigt föränderliga Squarepusher(00.15, SonarClub). Drum and bass, acid house, jazz och techno blandas i en vild mix på sätt en inte trodde var möjliga. Du bör dock lämna honom något i förtid för att inte missa Maya Jane Coles(01.00, SonarHall) och den ultimat dansanta avslutningen på festivalkvällen. Med sina välkomponerade DJ-sets och egenproduserade mixar är hon en av våra mest spännande unga skivvändare just nu.

 

Lördag

OBS Mura Masa inställt! Ersätts av Sameblod(20.00, SonarClub)

Lekfullt genremixande och oväntade rytmer från Mura Masa(19.45, SonarClub) inleder festivalens andra dag när den 19 år gamla multiinstrumentalisten står på scen. Trots att AV AV AV(19.30, SonarHall) imponerade på oss under sommarens Roskilde får DJ Er Du Dum Eller Hvad och gänget se sig bortprioriterade denna gång.

 

Nästa akt är det absolut självklaraste valet under hela festivalen och borde inte ens behöva nämnas. Youth Lagoon(21.15, SonarClub) ska lägga ner och gör sin absolut sista Sverigespelning. Trevor Powers melodramatiska delaydränkta låtar har enda sedan debuten The Year of Hibernation kom år 2011 förtrollat oss med sin musik. Tre fullängdsalbum har det blivit, alla unika men samtidigt sammanhängande och nu är det alltså dags för projektet att avslutas. Att ta sista chansen att se detta musikaliska geni med detta projekt är inget att ens fundera på.

 

Resten av festivalen går i dansens tecken till hundra procent. Fatima Yamaha(23.15, SonarHall), ännu ett av Nederländska producenten Bas Brons projekt inleder vad som kommer att kännas i fötterna dagen efter.

 

Hitta gunget i Fatima Yamahas lättsamma beats och vintagesynthslingor, men förbered dig samtidigt på att bli totalt överkörd av Ross Birchards alias Hudson Mohawkes(00.15, SonarClub) intensiva trap och synthblås. Hitsen avöser varandra samtidigt, soundet förändras gradvis men med en ständigt lika explosiv liveshow kommer detta bli festivalens mest hjärtklappningsframkallande spelning.

 

Festivalen avslutas sedan med funkskorna på, dansandes till Jackmasters unika DJ-stil. Grundaren av skivbolaget Numbers med både släpp av Jamie xx och SBTRKT på meritlistan mixar skivor från alla världsdelar och genres för att skapa en helt unik föreställning. Inget set är det andra likt, men vi kan garantera att det bli dansant och och tätt mellan de bortglömda guldkornen.

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s