Artikel / Nyheter

FVIndies guide till Roskildefestivalen 2016

roskilde2016

Det är dags igen, dags för festivalen som utan konkurrens sitter på den Skandinaviska tronen – Roskilde. FVI finns likt förra året på plats under hela festivalen och rapportera kontinuerligt om allt från maten inköpt på småtimmarna till giganterna på Orange. Innan dess är det dock givetvis dags för en guide till det rika musikutbudet som kommer höras på den magiska platsen på andra sidan sundet. God festival. 

Vår samlingssida för festivalen hittar ni här.

Roskildes fulla spelschema här.

Fem Roskilde Rising-tips

Under festivalens inledande dagar när det ordinarie festivalområdet fortfarande väntar på att bli invaderat av förväntansfulla åskådare pågår på campingens scener det spektakel som vi förenklat brukar referera till som Roskilde Rising. Det är här festivalens bokare visar en av sina absolut starkaste sidor när man fyller de tre scenerna med lovande nordisk talang. I år har man kommit över allt från 22-manna isländsk rap till för oss bekanta namn så som Sudakistan.

I fjol upplevde vi några av festivalens bästa konserter just under dessa dagar (Vök och De Underjordiske, vi pratar om er) och att lyssna igenom programmet är en upplevelse även de som inte ska på festivalen bör unna sig. För att göra det lite enklare har vi dock sammansatt fem tips från warm-upens program och en lite längre lista med fler tips!


Masasolo (Rising, Söndag 26 juni 15.30

Spotify

Det finns musik som passar för röjiga utekvällar i garage och så finns det musik som passar till årets första Roskildebakfylla framför Risingscenen i ett måttligt varmt klimat. Danske Martin Søgaards soloprojekt Masasolo gör svävande psykedelisk pop som lägger en mysig filt över dig och vi har svårt att tänka oss något mer passande på festivalens första konsertdag. En spelning du kan vila ut till efter första dagens panikartade campingletande och uppslagning av tält och med hjälp av Marasolos mest drömska toner blicka fram mot de fina stunderna som är att vänta.

Gundelach (Countdown, Måndag 27 juni 16.30)
Spotify

Kai Gundelach gör under sitt efternamn extremt snygg elektronisk pop, det låter som om James Blake och Nicolas Jaar satt sig samman och gemensamt sålt ut till kommersiella krafter. Gundelachs ljuva stämma möter de kreddiga produktionerna och kombinationen verkar vara en så kallad ‘instant hit’. Vi har en känsla av att Kai kommer vinna över många fans under spelningen och vi ställer oss till förfogan, gör oss stolta Kai!

M.I.L.K. (Street, Måndag 27 juni 20.00)
Spotify

Following The Sun heter en av årets absolut härligaste singlar, Roskilde är årets absolut härligaste vecka – således är det ett måste att befinna sig på M.I.L.K.:s spelning under måndagskvällen. Med tropiska inslag skapar Emil Wilk ett sound som låter som den perfekta semestern. Endast två låtar in i karriären har Wilk redan blivit omskriven världen över och verkar vara en allmänt härlig person. Det enda tråkiga med hela situationen är att det krockar med Sudakistan men enligt osäkra källor kommer M.I.L.K. göra en så pass hög på livet att man hinner springa till PNKSLM-bandets avslutande låtar.

Shy Shy Shy (Rising, Måndag 27 juni 15.30)
Spotify

Det finns något enormt farligt med att ta in en vissling i en av sina låtar. Det är enligt min empiriska undersökning det mest effektiva sättet som indiepoppare att få det tudelade fenomenet sommarplåga. Shy Shy Shy har använt just det tricket på sin största hit Do Not Ask som likt hela duons EP Love Songs är en sockersöt melodi att förgylla måndagseftermiddagen med. Vi tvivlar på att det kommer vara en konsert det pratas om i år men en mysig stund kan vi nästan garantera, och de kan en inte få nog av under festivaleftermiddagar.

Reykjavíkurdætur (Countdown, Tisdag 28 juni 16.30)
Spotify

Vi påstår inte att vi har järnkoll på den isländska hip hop-scenen men Reykjavíkurdætur (ett namn vi inte kommer använda under festivalen utan endast referera till akten som ‘islänningarna’) är bland det coolaste vi hört talas om. Namnet betyder Reyjkaviks döttrar och är ett kollektiv som under livetillställningar brukar variera mellan 11 och 22 kvinnliga medlemmar.

Islänningarna har blivit hyllade för sina starka feministiska texter men för oss som inte förstår språket är det framförallt extremt hypnotiskt att höra världens vackraste språk i en ny tappning. Det här kan bli en riktig upplevelse och det skulle kännas dumt att inte ge den isländska hip hop-scenen en chans. Det enda som skulle kunna göra upplägget ballare är om Lasse Lagerbäck i träningsoverall skulle stå och scratcha i bakgrunden, men en kan inte få allt här i världen.

Övriga akter i Spotifylistans speltider:
26/6 – Dream Wife (Rising, 17.00), Milkywhale (Countdown, 18.00), Palace Winter (Rising, 20.00)
27/6 – Sudakistan (Rising, 20.00)
28/6 – YAST (Rising, 15.30), Ivan Ave (Countdown, 19.30)

Onsdag 29 juni

Så när du precis gjort dig bekväm och accepterat din livstillvaro på campingen öppnar tillslut portarna till festivalområdet där den ikoniska orangea bjässen väntar. Officiella startskottet står i sann Roskildeanda The Orchestra Of Syrian Musicians + Damon Albarn (18.00, Orange) med gäster. Fjolårets festival avslutades som bekant med att den gode (och då aspackade) Damon vägrade att lämna scenen, det skulle inte förvåna oss om han strosat runt på det danska fältet sedan dess.

Förutom spektaklet på Orange rekommenderar vi en chansing genom att tjuvstarta festivalen med Khun Narin’s Electric Phin Band (17.30, Gloria). Roskilde utlovar att ‘the thai psych-heads are ready to make your vision blurry’ och efter att ha strölyssnat på bandet är vi så redo att introduceras för den Thailändska psykscenen, ett kort som kan bräcka samtliga hipsters tillsammans på Way Out West.

Kvällspasset bjuder på en match made in heaven när Hinds strax efter klockan tio ställer sig på den lilla Pavilionscenen. Spanjorskorna har under de senaste åren stått för några av kontinentens mysigaste spelningar och med sin enorma charm och kärlek är det få band som personifierar orange feeling lika bra som Hinds.

Segerrusande efter firandet av vänskapen på Pavilion kan en söka sig vidare till Apollo där Odesza dansar igång natten med sina somriga produktioner. Roskilde är synonymt med bredden så den som vill till en mörkare plats och sväva iväg på ett osäkert äventyr rekommenderas Föllakzoid (00.15, Pavilion). Det chilenska bandets mastodontlåtar är kanske inget du kommer få med hela campet på men kan bli en av festivalens mest fängslande stunder.

Torsdag 30 juni

Den sista junidagen verkar vara den stora kvinnodagen inleds med att skratta åt danskar som försöker sjunga med i Sveriges hip hop-drottning Silvana Imams (13.00, Apollo) självsäkra texter innan det är dags att gå vidare och lyssna på Santigold (14.00, Arena) som garanterat kommer bjuda på rikligt genreuppblandad pop. Om det är någon som fått recensenter världen över att ligga sömnlösa för att de inte kunnat placera en artist i ett fack är det nämligen Santi White.

Två kvinnor som båda är svåra att genredefiniera följer varandra då Grimes (18.00, Arena) är nästa akt som inte bör missas denna dag. Kanske är det möjligt att hoppa runt lite till House of Pains (17.00, Orange) jättehit Jump Around innan som uppvärmning. Grimes är känd för sina trollbindande liveföreställningar där det mesta kan hända. Detta mångsysslande musikaliska geni har aldrig lämnat en publik oberörd och lär inte göra det denna gång heller.

Courtney Barnett (19.00, Avalon) med hennes snärtiga texter och catchy gitarrslingor är näst på tur och om du sedan tyvärr blivit trött på västerländsk poprock(förståeligt) redan innan PJ Harvey (20.30, Arena) går på rekommenderas Baba Commandant & The Mandingo Band (20.30, Gloria) som bjuder på dansvänliga afrikanska rytmer som skakar om både fötter och själ.

Om inte dansskorna är på sedan innan är det definitivt dags att plocka fram dem innan Blood Orange (21.oo, Avalon) ställer sig på scen och blandar pop med R&B på ett funky sätt. Det är sedan bara att dansa vidare och låta CHVRCHES (23.3o, Arena) försätta dig i en synthpoptrans. Du får sedan ett tillfälle att helt huvudlöst skrika ut all frustration när farligt coola Savages (01.00, Avalon) spelar sin mörka, intensiva gitarrdriva rock, vackert ackompanjerad av Jenny Beths röst. Kvällen avslutas sedan med brittiska Blood Sport (02.30, Gloria), i alla fall för alla musiknördar då de med sina många polyrytmer och ojämna gitarrer spelar otroligt teknisk och musikervänlig musik som de själva kallar aggro beat.

 

Fredag 1 juli

Fredag! Den heliga tacosdagen och festivalens näst sista – kan komma att kombineras i matbloggen. För den morgonpigge inleder australiensiska Methyl Ethel (12.15, Pavilion), bandet bjuder på semi-psykedelisk pop och låter som om Courtney Barnett haft en riktigt härlig dag. För den slitne rekommenderar vi annars att låta sig botas av Whitneys (14.15, Pavilion) magiska toner. Chicagobandet som släppt ett av årets mysigaste album passar perfekt att öppna dagens första Tuborg och gå mot ljusare tider.

Experimentella BADBADNOTGOOD (16.00, Apollo) tonsätter ett perfekt häng med sina moderna jazziga produktioner. Kanadensarna blandar genres flitigt – man bemästrar  konsttycket att skapa hissmusik så som en vill att hissmusik ska låta men har även gjort lyckade hip hop-samarbeten med bland andra Ghostface Killah och Danny Brown.

Britterna Foals (18.00, Orange) sviker sällan och är numera ett headlinernamn på hemmaplan. Visserligen kan Storbritannien ibland genomlida masspsykoser (läs: Kasabian) men Foals i det ikoniska tältet kan komma att dra igång kvällen på bästa sätt. För den som känner sig på bushumör väntar Mac DeMarco och hans rövgäng på Arena med start kl 19, en spelning som kommer bli garanterat kul och troligtvis bra.

Sedan smäller det, rejält. Vi pratar inte om ytterligare ett av Neil Young (21.00, Orange) oändliga gitarrsolon. Det är givetvis Tame Impala (23.30, Arena) som med sina tre hyllade album i ryggen nu är redo att erövra Roskildes största tält. Perths stolthet har utvecklats till ett av världens bästa liveband och lett av Kevin Parker utlovas förutom den fantastiska musiken en trippy bakgrund och rikligt med konfetti.

Årets upplaga av festivalen är lyckligtvis inte förknippat med så många krockar. En sådan som dock existerar och som kan komma att splittra nära och kära är den som äger rum under fredagsnatten, M83 (01.30, Orange) vs. James Blake (02.00, Arena). Enda lösningen på denna ångestskapare är att Roskilde under dagen arrangerar en öppen debatt. Vår uppmaning till er alla är att oavsett hur hård kampen än må bli och hur starka åsikterna än är bör alla respektera sina medmänniskor och det fria ordet. Vad som dock är säkert och något lugnande, är att oavsett val blir det en magisk avslutning på festivalens näst sista natt.

Lördag 2 juli

alex turner

Alex Turner i kostym, kolla bara!

Festivalens sista dag och FVIndies ena halvas födelsedag är en dag med lång potentiell sovmorgon då Alex Turners och Miles Kanes band The Last Shadow Puppets (19.30, Orange) egentligen är det första som står på schemat. Även om det senaste albumet var en besvikelse är varje potentiell chans att se Alex i kostym värd att tas. Direkt efter är det dags för Lightwave Empire (20.15, Avalon) som trots att låtarna handlar om en tragedi som sångarens fru var med om, gör otroligt glad och uppiggande pop.

New Order (21.00, Arena) kommer sedan få publiken att låtsastrumma i takt till Blue Monday som en robotarmé och gråta floder till Love Will Tear Us Apart(ja de brukar köra en cover på den live) innan det är dags för (22.00, Orange) att riva Orange och få hela Själland att skaka när hon med sin enorma energi ska leverera banger på banger, säkerligen med gästartister som ytterligare krydda. Kanske hinner en springa förbi David August (21.30, Apollo) eller Miike Snow (23.30, Arena) men denna kväll tillhör Danmarks popdrottning och en enda sekund av hennes show bör inte missas.

Festivalen avslutas sedan förhoppningsvis helt i James Murphys och LCD Soundsystems (01.00, Orange) våld när akten som många av oss gett upp att få se live äntligen äntrar Skandinavisk mark igen. Dansa dig själv ren och önska att du var en tonåring i ett sista lyckorus fyllt av orange feeling innan det är dags att dagen därpå förpassa din festivallortiga kropp tillbaka till vardagen och längtan till nästa års Roskilde.

GOD FESTIVAL!

 

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s