Nyheter / Recensioner

Festivalmatbloggen – Roskilde 2016

Veckorna innan vi kastade oss över sundet för att infiltrera världens bästa festival fick jag inte sällan frågan ‘Kommer matbloggen tillbaka i år?’ och ni kan andas ut för svaret är ja. Likt förra året kommer jag i folkets tjänst testa mat på festivalen och ofiltrerat recensera. Häng med. På denna samlingssida rapporterar vi direkt från verkligheten på Roskildes festivalmatscen. 

13530662_10154276542819268_1845622973_n

Söndag 26 juni 23.15, (Crispy)Hamburgare nära City Center East

Jag ursäktar för bilden ovan men samtidigt har jag med integritet alltid värdesatt att främst förmedla sanningen. Sanningen denna gång var att jag vid elvasnåret började känna mig väldigt hungrig. Efter en rekommendation från min kollega sökte jag mig till Food Squad-ståndet nära City Center East. I den lilla svarta vagnen såldes det crispyburgers och crisp är något jag håller högt (en chipsrecensionsinstagram har länge funnits på ritbordet).

55 danska balubas för det vegetariska alternativet och 65 DKK för det som dödat djur, jag tog det senare och började som bilden förtäller väntade jag inte länge på att hugga in. Med en alldeles utomordentlig mix av sallad och crispy pulled pork inbäddad av två skivor bröd skapad av gudarna är det en fröjd för smaklökarna som utbrister i spontandans.

Jag kommer tillbaka, Food Squad, och jag tar med mig vänner!

UPDATE [28/6 13:00]: Sedan detta inlägg publicerades har jag återvänt till Food Squad två gånger och det har varit en upplevelse varje gång. Bästa festivalmaten sedan viltkebaben på Hultsfred 2012.

UPDATE [29/6 17:30] Festivalområdet är öppnat och Food Squad befinner sig nu vid Arena

Betyg: 7/7

13536053_10154276543004268_1064968760_n

13530431_10154276542834268_287387254_n13530594_10154276542839268_49620169_n

 

Måndag 27 juni kl 10.44, Magical Mystery Camp

Det här med att äta medköpt mat på festivaler är något vi i allra högsta grad försökt att undvika under våra hittills fem festivalsomrar. Detta trots att vi efter att ha sett kontoutdraget från tillställningen lovat oss själva att nästa år, då jävlar. 

Vi har ännu inte lyckats med detta men till frukost lyckades vi samla diverse produkter från campmedlemmarna och skapa en excellent frukost. Riskaka (utan smak för de hatar kul kombinerat med riskakor i Danmark), nutella och jordnötssmör.

GÖR SÅHÄR: Ta riskakan, smet över nutella och avsluta sedan med ett lager jordnötssmör över (bre med stor kärlek och ömhet så att det inte blandas). En helt okej frukost och ett alldeles utmärkt snack.

Betyg: 3/7

13566223_10154281968414268_676011776_n13551169_10154281968409268_1576442636_n

Tisdag 28 juni kl 15.12, Frugtboden vid Rising
Frukt är godis, det har oändligt många föräldrar och auktoritärer försökt få oss att förstå under vår uppväxt. Kanske är det just den propagandan som satte igång tanken hos min kollega att gå och köpa ananas (det och att han älskar ananas).

För 35 DKK får man en generös mängd av den trendiga frukten minimalistisk paketerad i en fryspåse. Ananasen har en uppfriskande effekt och trots att måltiden i detta fall kombineras med tre Tuborg känner en sig duktig i det annars dekadenta festivallivet.

Den enda, men ändå inte obetydliga, invändningen är att frukten serveras iskall. Detta gör att den naturliga smaken får konkurrens av den rena smaken av kyla, en klar miss i kalkylen.

Vad som även bör nämnas är att jag personligen inte är jätteförtjust i ananas, smaken något för söt konsistensen i sämre fall något för köttig. Melon, däremot, där pratar vi frukt för de gudsbenådade. Tur är dock att frugtboden är enormt välsorterad och där finns något för alla att hitta.

Betyg: 4/7

muddydogs-feat-700x336

Tisdag 28 juni kl 23.14, Tacopop nära Dream City

Den östra delen av Dream City är på många sätt campingens glödande festcentrum, ett faktum som dock innebär att de traditionella matstånden får ge plats åt överambitiösa camp. Därför var det inte till matbloggarens förtjusning att det var just här hungern skulle slå till som värst.

Vilt letande efter förtäring fanns endast tre foodtrucks i sikte. Valet föll på Tacopop, mycket tack vare att en burrito utlovades. På menyn fanns pulled pork burrito och veggie burrito, i en humanitär anda valde jag det vegetariska och betalade desperat 70 DKK.

I burriton fanns mycket, men helt utan ordning. Chipotlesås, guacamole, salsasås och bönor utlovades men när jag kollade ner i det slappt paketerade brödet fanns endast gegga. Det såg mörkt ut från start och värre blev det redan under första tuggan, inget gick att få grepp om.

En burrito som bäst äts med sked (som en inte ens fick) är ingen burrito.

Jag har ännu inte glömt min horribla upplevelse på Soft Taco i fjol och Tacopop gör inte mycket för tacokulturen på Roskildefestivalen.

PS. Glömde ta bild men kände mig som hunden på bilden DS.

Betyg: 1/7

13565408_10154286606839268_1031333181_n

Torsdag 30 juni kl 13:42, Cup Noodles på Kvickly 
Nudlar är som bekant en fattig mans bästa vän, därför passar det ju alldeles utmärkt att campingens lilla egna butik, Kvickly, erbjuder sig att värma upp en cup noodle för endast 20 DKK (egentligen rätt dyrt när en tänker efter).

Flera smaker ska ha funnits men när festivalmatbloggens utsända besöker platsen finns endast curry kvar. Det är ingen smakexplosion och inte heller mättande men att äta nudlar med ett partytält som skydd från regn känns ändå som en utmärkt coming of age-bild.

Varken rekommenderar eller avråder.

Betyg: 3/7

13551047_10154286606834268_1325105142_n13566102_10154286606829268_1363628078_n

Torsdag 30 juni kl 23:12, Onion Rings nära City Center East
När en bor så långt ut på campingen som vi desvärre gör i år gäller det att med stor omtanke bestämma vart matutflykterna ska gå. Det har sedan ett par dagar tillbaka gått ett rykte i campet om att det finns lökringar för 30 DKK som ska vara fantastiska, och prisvärda (återigen, vi verkar helt ha tappat greppet om vad som är ett bra pris egentligen).

På väg till festivalområdet stannar jag för en påfyllning på Burger In A Hole för att låta lökringarna gå igenom en sann festivalmatexpert. En generös mängd ringar ligger slafsigt paketerat i en kartong tillsammans med chilimajonnäs, det ser vidrigt ut på ett bra sätt.

Jag har alltid hållt lökringar högst inom den traditionella snack/side order-avdelningen och det står sig även som eget mål när hungern inte är som värst. Gott men något enformigt, lökringarnas ess i rockärmen är istället att de är enormt transportvänliga och därför ett perfekt mål på väg till området.

Betyg: 4/7

no-sushi1
Måndag 4 juli 14.45, Sammanfattning och önskemål till 2017
Jag befinner mig nu återigen på trygg svensk mark och det är dags att summera årets matupplevelse på Roskildefestivalen. 2016 års upplaga kommer för evigt vara förknippad med Food Squad, årets första recension som på gott och ont spelade på en sådan hög nivå att allt som sedan lades i mun kändes ovärdigt.

Festivalområdet öppnade under onsdagen och med den food courten, ett paradis för oss matbloggare jag misslyckades med att recensera i år. Min campkollega, tillika matentusiast, Christian hade under de första dagarna snackat upp ett thaiställe som belönats med en michelinstjärna något som minst sagt lät intressant. Vad som dock skulle komma att avslöjas var att festivalens bästa thaiställe istället var den mindre prisbelönta Thai Lanna och vem älskar inte en underdog-historia.

Större delen av festivalens sista dagar spenderades åt att febrilt leta efter sushi för att tillsist komma fram till att sushi inte är synonymt med festival. Detta är ett faktum många försökte sparka ner mig med men jag vägrar att erkänna mig besegrad tills det åtminstone testat. För, säg mig, vad kan gå fel med en tofurulle doppad i lite för mycket soya tillsammans med vänner, musik och Tuborg. Kan det vara en prisfråga? Eller hygienfråga? Eller är det på grund av de där larviga bumperserna ‘Real men don’t eat raw fish’?

Jag vet inte, men det är dags för sushin att kliva in i värmen!

Vartenda ställe verkade ha pulled pork i någon form, slutsatsen är således att Danmark är senare på bollen är 7-eleven och det är något man måste sätta sig ner med och diskutera inför nästa år. Den stora tacokrisen fortsätter att skörda offer bör även den tas upp vid planeringen av 2017 års matutbud, noterade att Soft Taco lämnade redan under fredagen och det tar jag som en seger.

Festivalen är över och matbloggen med den, den som vill höra mer får vänta till Rama Lama Radios Roskildespecial.

Länge leve Food Squad och Roskilde!

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s