Artikel

Guide till Stockholm Music & Arts 2016

sthlmmusicandarts2016

I helgen är det dags för den femte upplagan av Lugerarrangerade Stockholm Music & Arts på klassiska kulturön Skeppsholmen. I år har festivalen blivit en dag längre och med det fylld med ännu mer fantastisk musik. Som vanligt återfinns en ganska nischad blandning av stora internationella, exklusiva namn och svenska kritikerälsklingar på affischen. Men precis som tidigare år hittar vi också en del nykomlingar på väg uppåt i karriären, och det är med fokus på dem som vi valt att ta oss till Skeppsholmen och sänka medelåldern med ett decennium eller två.

Här kan du läsa vilka guldkorn vi inte tycker att du får missa, men även vilka självklara val som ändå är värda att understryka en extra gång.

Patti Smith ger tre unika spelningar, en om dagen. 18:30 fredag och lördag och en halvtimme tidigare på söndag blandar hon poesi med rock på den lilla Trädgårdsscenen med begränsade platser. Var där i tid!

Fredag

Festivalens första dag bör inledas med Erik Lundin(12:50, Stora Scenen), Sveriges nya hiphop-poet med de mest intelligenta och eleganta texterna just nu. Dessutom är väl att skrika Annie Lööf upprepade gånger ett utmärkt sätt att vakna till liv och kicka igång festivalkänslan. Direkt efter är det dags för Cat Power(14:00, Stora Scenen) att inta samma scen. Den ständigt föränderliga amerikanskan kommer bjuda på en varierad show med både lättsamhet och allvar, dansanta klubbspår och känslosam soul.

Det är sedan dags att varva ner med Michael Kiwanukas(17:00, Stora Scenen) omisskännliga röst som sprider ett lugn i hela kroppen. Uppföljaren till debuten Home Again kom tidigare i år och är ett perfekt och logiskt andra steg i en förmodligen lång karriär.

Geniet Ms. Lauryn Hill(22:30, Stora Scenen) är sedan fredagens sista måste när hon stänger Stora Scenen med ett uppvisningsnummer som kommer innehålla både högt wailande och snabbt rappande.

Lördag

Patrick Wolf(12:00, Trädgårdsscenen) kickar igång andra dagen sin elektroniskt glittrande pop. Om han uppträder i burka eller vingdräkt denna gång återstår att se. Max Jury(15:00, Trädgårdsscenen) ska sedan göra något nytt och fräscht av alla klyschiga låtteman någonsin, och såklart också lyckas.

Våra pshychfolkälsklingar Dungen(17:10, Stora Scenen) kommer sedan blanda visor och progg och gitarristen Reine Fiske bjuda på fantastiska solon och svordomar vid sidan av Gustav Ejstes. Senaste albumet Allas Sak har allt som Dungen ska vara och kommer säkerligen blandas upp med guld från äldre alster.

Mogwai gör sedan sitt eget soundtrack till filmen Atomic – living in Dread and Promise som handlar om atomtekniksutvecklingen sedan Hiroshima. Säkerligen sorgligt, men också vackert och utmärkt passande för postrockarna från Skottland.

Sigur Rós avslutar sedan lördagen och ja, vad ska en förvänta sig av det? Det utlovas både gamla verk och sprillans nytt, skrivet under pågående turné. Att det blir spännande och unikt är i alla fall något vi kan garantera när islänningarna står på scen.

Söndag

Wintergatan(12:00, Trädgårdsscenen) inleder festivalens sista dag med sin rymddoftande folktronica. Deras automatiska instrument Marble Machine får dock stanna hemma den här gången på grund av fraktsvårigheter då den innehåller tusentals rörliga delar. Men svängigt, det blir det ändå.

Johanan(15:00, Trädgårdsscenen) vars debutsingel Go on(Let it go) tokhyllats av Zane Lowe kommer sedan bjuda på jazzfolk, arenaindie och soulblås. Då varje låt som släpps har varit något helt nytt får vi säkert höra acid house, dubstep och metal också.

Tyvärr krockar Johanan med John Grant(15:15, Stora Scenen) som efter att ha tagit sig ur missbruket nu står på scener runt om i världen och framför såväl mäktiga ballader som radiopop, alltid med smarta och roliga men också allvarliga texter. Allt på en gång, fest och gråt, upptempo och sovdags.

AIR(19:45, Stora Scenen) står sedan för magnifik fransk elegans med deras 60-talsdoftande pop som skulle passa som soundtrack till minst en scen i varje film. Till sist är det dags för Kraftwerk(21:30, Stora Scenen) att avsluta festivalen med sin beryktade 3D-show. Tyska synthlegender och 3D, behövs väl inte sägas så mycket mer egentligen. På med glasögonen och dansa så monotont du kan in i söndagsnatten!

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s