Artikel / Konserter / Recensioner

Dungen på Stockholm Music & Arts

STOCKHOLM 2016 07 30 Sthlm music and arts Dungen Foto: Hilda Arneback / Luger

Foto: Hilda Arnebäck / Luger

“Ett av Sveriges bästa band går på Stora Scenen kl 17.10 – missa inte DUNGEN! – Så löd notisen i Stockholm Music & Arts app strax innan bandet skulle gå på. Inga konstigheter eller överdrivet smicker, bara ett helsant konstaterande.

Att fyra så individuellt skickliga musiker ska låta bra ihop är det inget tvivel om, men när Dungen spelar är det något mer än så. De känns snarare som en enda organism som bara fungerar perfekt utan att behöva tänka. Johan Holmegårds frenetiska trummande matchar Reine Fiskes avigt aggressiva hamrande på gitarren lika bra som Gustav Ejstes utdragna vissång. Kanske är det att Mattias Gustavssons bas aldrig fladdrar iväg för långt som gör att det blir en sammanhållen enhet och inte spretigt.

Dungen är som bäst när de svävar ut och gör om sina låtar i nya versioner, förlänger intron och leker i olika stick. Överraskningsmomentet är ständigt närvarande och håller publiken på alerten. Reines solon tar ständigt nya vägar och han kallas också med all rätt av Gustav för “världens bästa gitarrist”. Som att inte det vore bevis nog spelar han i vissa perioder gitarr med ena handen och synth med den andra och gör det snabbaste och gulligaste strängbytet jag sett. Max en minut tog det från att låten innan var slut tills han plockat fram en ny sträng ur sin polkarandiga necessär, bytt ut den gamla och var redo att spela igen.

Särskilt snygg är Åkt Dit i en långt utdragen version där varenda mellanspel ges ordentligt med utrymme. En annan höjdpunkt är Det tar tid som får en ny, tyngre kostym och blir betydligt intensivare än i inspelad version. Panda får ett extra break innan slutsolot och Du e för fin för mig framkallar som vanligt en hel del allsång. Avslutningsvis tar Mattias några selfies med publiken i bakgrunden och Dungen försvinner som att det inte vore något märkvärdigt att just ha överglänst diverse storheter som de delar scen med, med råge.

Betyg: 6/7

 

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s