Artikel

FVIndies guide till Way Out West 2016

wow16

Återigen åker vi långt långt västerut för att täcka Göteborgs Stockholmsvecka, Way Out West med andra ord. Det blir som vanligt rapporter, recensioner och risiga bilder på Twitter under festivalen, men innan dess bjuder vi givetvis på en traditionell guide till vad du inte får missa under årets upplaga. 

Samlingssida
Spelschema
Vår Twitter

Torsdag

Öppningsdagen i Slottsskogen vevar Union Jack kvällen lång i form av två akter som för många anses vara hjältar. Innan det är dags för huvudakterna blir det dock stretching och uppvärmning för att få upp flåset och stämbanden till kvällens allsång. Talaboman (Dungen, 15.00) tonsätter den perfekta eftermiddagen där vi kan garantera ett lagom gungande huvudparti till Axel Bomans och John Talabots lekfulla set.

M83 (Flamingo, 16.25) har tilldelats en något ofördelaktig speltid för sin euforiska elektroniska musik. Dock får en inte glömma att det franska bandet på Hultsfred 2012 fick en av oss att, utan ironi, utropa ‘det känns som att jag är i rymden‘. Vi kan ha fel, men vi tror det finns sämre platser att tillägna en torsdagseftermiddag på än i galaxen. Chvrches (Azalea, 17.40) gav oss en identitetskris på Roskilde när man framförde något som endast gick att förklara ‘som Melodifestivalen om den vore bra‘, popmelodier för alla fast i en cool kostym finnes därför på Azaleascenen lagom till middag.

Tracksuits - avsprängda.

Tracksuits – här ännu inte avsprängda.

The Last Shadow Puppets (Flamingo, 18.45) såg länge ut att vara den största NME-bokningen men sedan slog bomben ner som sprängde tracksuiten av Miles Kanes och Alex Turner – The Libertines. Pete Doherty och Carl Barratt kommer någon gång mellan 20.00 och 21.00 dela en mikrofon på Azaleascenen. Vi upprepar, Pete och Carlos kommer sjunga Can’t Stand Me Now i Slottsskogen och du har privilegiet att vara med. Vi var på plats när man genomförde en kaotisk spelning i Hyde Park 2014, visst kan det bli något lugnare när den största baren serverar alkoholfria drinkar. Det förringar dock inte det faktum att ett av 2000-talets mest inflytelserika och spektakulära band uppträder i Göteborg på torsdagen, något vi endast för tre år sedan hade hållit som en absolut omöjlighet. Garanti för gåshud för de som likt oss växt upp med the boys in the band, dvs. Pete, Gary, John & Carl.

(Vi måste även lägga upp ett av de bästa klippen på hela world wide web när vi ändå är inne på Pete Doherty)

Way Out West gör som bekant sitt tionde år och man gör det kanske främst genom en bokning år av veganism och miljömedvetenhet laddat upp för. När Göteborgsfestivalen tillslut landade bokningen Morrissey var det som att allt föll på plats och klockan kvart över nio kliver legenden upp på Flamingoscenen för att ge sin välsignelse. Den kanadensiska producenten Kaytranada (21.45) kommer samtidigt stå för en av Linnétältets varmaste spelningar. Dessutom kan vi lägga ut några ledtrådar som gör valet av akt lite svårare: Anderson .Paak gästar Kaytranadas Glowed Up, Anderson .Paak spelar på festivalen tidigt dagen efter. Klipp och klistra lite så lär ni säkert lappa ihop en tanke som är svår att motstå.

För Stay Out West-kvällen finns det enligt oss två spår.

Spår 1: Åka ut till Gothenburg Film Studios för att se en av landets största stoltheter Dungen (samt Thundercat, Algiers mfl.). Låter bra, eller hur? Dock finns risken att den ökända kö som kombinerat med regn fortfarande inte fått oss att glömma den förödande avslutningsnatten 2015 kan sätta stopp för glädjeruset.

Spår 2: Nefertiti bjuder på skräniga och hårda gitarrer när de är som bäst genom Eagulls och Moon City Boys, den som är tidig hinner även med Oscars moderna britpop. En kväll som hade känts given om den vore på Debaser Strand en höstfredag.

Wild card: Om du är i ett musikmässigt omaka sällskap rekommenderar vi annars mellanvägen, Bananpiren. På området där tre scener huserar bjuds det på gott och blandat, med betoning på det sistnämnda då rövgänget Beach SlangDaniel Adams-Ray, Peter Bjorn and John, FIDLAR och Kvelertak spelar på en och samma kväll.

Fredag

Festivalens andra dag är inte lika intensiv men bjuder ändå på en hel del potentiella roligheter. Är du morgonpigg bör Erik Lundin (12.45, Linné) inleda din dag med sin explosiva och välskrivna hip-hop. Han imponerade på Sthlm M&A och denna publik bör ändå passa något bättre kan en tycka. Anderson .Paak & The Free Nationals (13.45, Azalea) ska sedan fortsätta denna hip-hopens förmiddag med att funka till det ordentligt och garanterat få de bakiströtta fötterna att röra på sig igen.

Floating Points (15.45, Dungen) kommer bjuda på lekfullt experimenterande men på en perfektionists villkor. Svävande synthar mixas bland annat med jazztrummor och det är precis så där klyschigt omöjligt att definiera Floating Points genreblandande.

The Tallest Man On Earth (19.50, Flamingo) blir en perfekt konsert att stå i ölhagen och mysa till innan det är dags för Slottskogens höjdpunkt för dagen, PJ Harvey (22.30, Flamingo). Det musikaliska geniet återuppfinner ständigt sig själv och blandar in nya element i sin musik. Senaste alstret The Hope Six Demolition Project är ett utmärkt exempel på just det. Live verkar konsensus vara att hon kan få den mest gigantiska festivalspelningen att kännas intim och nära, något som få behärskar.

Stay Out West-utbudet är även det något svagare under fredagen men det är nog Bananpiren som lockar mest med sitt stora utbud. Detta trots att fantastiska Whitney spelar på Pustervik, ett band som imponerade på Roskilde men passar betydligt bättre i eftermiddagssol än som partystarter. På Bananpiren spelar bland annat Rat Boy, Peaches, Duvchi och Little Jinder.

Lördag

Avslutningsdagen står direkt för en rejäl krock då både Amanda Bergmans (12.30, Höjden) sammetslena röst och Daniel Norgrens (12.45, Linné) känslosamma gitarrspelande passar perfekt som inledning på dagen. Det bekväma och lättlyssnade popspåret fortsätter sedan med Deportees (16.25, Azalea) innan en kväll av aggressivt dansande inleds.

Jamie xx (18.45, Azalea) upplevs med största säkerhet bäst i mörker men en kan inte få allt. När denne till synes helt anspråkslösa man ställer sig bakom skivspelarna bjuds det alltid på dans och obskyra gamla samplingar som bara han kan hitta, och som han skapar magi med.

Kvällen i Slottskogen består sedan mest av grime då både Adidas senaste reklampelare Stormzy (19.30, Linné) och Skepta (23.00, Linné) står på samma scen tätt efter varandra. En kan ju alltid hoppas på ett gästspel från någon av dem på den andres spelning, Stormzy har i alla fall kallat Skepta för sin favoritrappare. Den som svettas i Linnétältet får se!

Sista natten på Stay Out West är det även denna gång Bananpiren som drar det längsta strået med cowbell-experterna i Formation, Cherrie och AlunaGeorge. Dessutom vill en ju vara med så många av sina vänner som möjligt sista kvällen. Inte? Är du trött på dina festivalkompisar finns som tur är utmärkta alternativ i Postiljonen på Nefertiti och Niki & The Dove på Pustervik.

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s