Artikel / Konserter / Recensioner

M83 på Flamingo

160811_M83_olle-kirchmeier_lowres_4100

Foto: Olle Kirchmeier

Way Out West och schemaläggning är sedan länge ett känsligt ämne för många. Att den solklara låt-oss-sväva-ut-i-rymden-akten M83 spelade redan klockan 16:25 gjorde inte saken bättre. Trots de dåliga förutsättningarna är det välfyllt framför festivalens största scen Flamingo och i den närmaste ölhagen.

Om en ska få ut så mycket som möjligt av en konsert med M83 är det viktigt att ljusshowen får ta plats, till och med hamna i fokus. Det går inte när det är fullt dagsljus. Jag minns spelningarna på Hultsfred 2012 och på årets Roskilde som ägde rum under dygnets allra mörkaste timmar, och då också var helt magiska. På Way Out West blir det en tydlig missmatchning mellan låtmaterialet som är lämpat för en euforisk avslutning på natten och publiken där majoriteten är i förfeststämning.

M83 gör inga fel och anpassar sig efter förutsättningarna. De långa drömska utspelen som var briljanta på Roskilde är förkortade för att det inte ska bli segt och långtråkigt. Synd men ändå nödvändigt. De största beundrarna på de främsta raderna älskar dock varenda ton och bandet spelar lika vackert som alltid. Midnight City framkallar givetvis transdans och intensivt lufttrummande över hela festivalområdet och uppfyller alla kriterier för att vara den superhit den är. Den funkiga Laser Gun och och dansanta Go! från senaste albumet är andra tydliga höjdpunkter.

M83 gör det bästa av situationen men borde verkligen aldrig spela i dagsljus, Det är helt enkelt slöseri med den enorma potentialen som de besitter som liveakt.

Betyg: 4/7

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s