Artikel / Konserter / Recensioner

Jamie xx på Azalea

Foto: Annika Berglund

Foto: Annika Berglund

Den brittiske producenten Jamie Smith nådde nya höjder genom fjolårets dunderhyllade debutalbum In Colour. Därför är det inte konstigt att Jamie xx, vars set kanske egentligen hör hemma på Dungenscenen (likt spelningen 2014), placerats på Azalea istället. Smith är dock kompromisslös och dyker endast upp med sin DJ-utrustning förutom en gigantisk diskokula som snurrar i bakgrunden.

Albumöppnaren Gosh öppnar setet med en adderad känsla av rave för att sedan föra oss vidare till ett soligt beach party genom sina signifikativa steel drums. Till en början blir det en något spretig Jamie xx-konsert, något som annars brukar vara starkt förknippat med en stark röd tråd. Som vanligt är det till en början något sparsamt med eget material men det har heller aldrig varit en särskilt stor del av hans konserter.

I stället för originalversioner lyfts till exempel Idris Muhammads Could Heaven Ever Be Like This upp som är samplen refrängen i Loud Places kretsar kring. John Talabots remix på samma spår får även den se solen likt Skeptaremixen av I Know There’s Gonna Be (Good Times).

Solen har precis spruckit upp över den annars regniga festivalen och publiken dansar villigt till den intensivt diggande vitklädda figuren som inte lämnar mycket åt slumpen. Det är dock inte förrän under spelningens andra halva Jamie xx lyckas trollbinda publiken totalt, till en början med starka popröster i form av hans egen remix på Florence + the Machines You’ve Got The Love samt Axel BomansRobyns Hang With Me.

Avslutningen blir ett enormt crescendo när Jamie xx fullständigt äger technolåten Domino av Oxia och hintar i flera minuter med små fragment från Gosh för att sedan föra oss tillbaka där hela den galna resan började. Jamie xx genomför en stark spelning sett till förutsättningarna i dagsljus där hans i vanliga fall sprakande ljusshow inte gick att genomföra.

Betyg: 5/7

 

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s