Artikel

FVIndies guide till Popaganda 2016

popaganda16

Sommarens sista fest och kanske bästa ölhageshäng står Popaganda i vanlig ordning för. Väderleksrapporterna lovar högsommarvärme och på scen står både svenska och internationella akter, storheter och nykomlingar i en salig blandning. För att förenkla det logistikprojekt som det kan vara att ta sig mellan scener och barer i rätt tid har vi satt ihop en liten guide till helgens festival.

Fredag
Popagandas första dag börjar som vanligt oförskämt tidigt och långt innan gemene hen slutat jobbet eller skolan. Har du planerat väl och tagit ledigt hinner du dock se kritikerälsklingarna Vasas flora och fauna (14.45, Stora Scen) framföra sin vispop på blygsam österbottniska. Direkt efter följer inte lika blygsamma Moon City Boys (15.30, Lilla Scen) som bjuder på simpel men fängslande postpunk.

 

Nästa måste är Shura (17.20, Lilla Scen) som spelar lagom tills alla fredagsjobbare hunnit ansluta sig. Perfekt att varva ner efter en lång jobbvecka genom att låta brittiskans lena elektroniskt svävande pop linda in en i fredagskänsla. Debutalbumet Nothing’s Real släpptes tidigare i år och är en behaglig resa ut i den rymd som Shura verkar längta till, i alla fall om en tolkar hennes instagramprofil på det sättet. UPDATE: Shura har tyvärr ställt in, Madi Banja ersätter – vi har inga kommentarer. 

Avslutar kvällen på Eriksdalsbadet gör med all rätt FKA twigs. Hennes elektroniska och minimalistiska blandning av pop och R&B har hänfört oss enda sedan debuten med EP1 år 2012. Förutom att göra unik och oemotståndlig musik är hon också en av världens coolaste människor och visar det framförallt med hennes visuella uttryck, titta bara på videon nedan så förstår ni vad jag menar.

Lördag

Efter att du tryckt i dig din bakis- pizza, -kebab eller -falafel (-sushi, dags att lansera sushi som bakismat) är det återigen dags att rikta dina steg mot Eriksdalsbadet och festivalens andra dag. Frankie Cosmos (13.45, Lilla Scen) har tagit sig hela vägen från staterna, den extremt produktiva lo-fi artisten som gett ifrån sig närmast fyrtio inofficiella och två officiella album kommer sparka igång dagen på ett alldeles ypperligt sätt.

Amanda Bergman (16.15, Stora Scen) återvänder till Stockholmsfestivalen efter att ifjol ha gjort stor succé med Amason vars spelning var en av festivalens bästa. Bergman har som bekant en av landets bästa röster och passar som konstsimmarna i vattnet på Popaganda. Under sin spelning på Way Out West gästades Amanda av bland annat The Tallest Man On Earth samt First Aid Kit och Bergman har några av landets bästa musiker i sitt liveband.

Lördagen fortsätter sin popkavalkad på ett sömlöst sätt när Tiger Lou (17.00, Lilla Scen) och Deportees (17.45, Stora Scen) sjunger in kvällen. [ingenting] (18.45, Lilla scen) står för ett stycke svensk modern indiehistoria när man spelar hela sitt klassiska album Tomhet, idel tomhet. En nyhet som när den kom kändes som lite av en överraskning men efter att det smält in känns som en stor kandidat till festivalens kanske bästa spelning som kommer inledas med pärlan du kan lyssna på nedan.

Avslutningsvis blir det fest till Crystal Fighters (19.45, Stora Scen) och Niki & The Dove (20.45, Lilla Scen) innan Belle & Sebastian (21.45, Stora Scen) vaggar årets festival till sömns och ytterligare en sommar har avslutats i Eriksdalsbadet.

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s