Artikel / Lyssna / Nyheter

LYSSNA: Melby – Cross

I tisdags släppte Melby singeln Cross via vårt skivbolag Rama Lama Records, det är det första smakprovet från bandets självbetitlade debut-EP som släpps i maj och det första materialet på tio månader.

Redan innan vi ens hade träffat, eller visste något om personerna, i Melby och Rama Lama Records ens var en konkret tanke hyllade jag bandets två första singlar Regnet och Human till skyarna på denna lilla blogg. Än idag kan jag vidhålla att den sistnämnda, tillika debutsingeln, är en av de starkaste debuterna som släppts i detta land på senare år. De som sett bandet live vet dock nu vilken enorm bredd som finns utöver de två släppta låtar som hittills funnits att tillgå.

Hur som helst, nu är nya singeln Cross här och trots att jag på något diffust sätt “jobbar” med den, eller kan anses vara partisk, tänker jag hylla även den till skyarna. Hade det inte varit för att Melby är så satans jävla bra hade det inte heller funnits någon anledning till att just det jävet finns. Cross är en magisk skapelse där Melby visar upp sin magiska psykedeliska pop på ett alldeles lysande sätt. En harmonisk resa i ett bands mycket vackra, och unika, musikaliska landskap där synthsolot som tar över halvvägs in i låten är det närmsta en kan komma att åka flygande matta (slitkämpen på Gröna Lund får be om ursäkt).

Att Matilda Wiezell har en sagolikt vacker röst, att Are Engen Steinsholm kan spela gitarr (norske psykprinsen kallad), Teo Jernkvist slå på trummor och David Jehrlander lira bas är givet men ytterligare en förtjänar att nämnas när det kommer till Melby. Den “femte melbyn” så att säga. Alexander Eldefors (The Seed Coat, Lejonsläktet) som mixat och spelat in Melby sedan starten gör ett fantastiskt jobb vilket resulterar i att man har ett inte bara professionellt men karaktäristiskt sound på en nivå som är extremt ovanlig på de första stegen på en förhoppningsvis lång och framgångsrik karriär.

Melbys EP kommer i maj! Vi älskar Melby! Lyssna på Cross, blunda och åk lite flygande matta in i våren.

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s