Artikel / Nyheter

FVIndies guide till Roskildefestivalen 2017

Det är dags igen, dags för festivalen som utan konkurrens sitter på den Skandinaviska tronen – Roskilde. FVI finns för tredje året i rad på plats under hela festivalen och rapportera kontinuerligt om allt från maten inköpt på småtimmarna till giganterna på Orange. Precis som förra året kommer vi även spela in ett poddavsnitt av Rama Lama Radio men innan dess är det dock givetvis dags för en guide till det rika musikutbudet som kommer höras på den magiska platsen på andra sidan sundet. God festival. 

Vår samlingssida för festivalen hittar ni här.

Roskildes fulla spelschema här.

Lyssna på vårt inför-avsnitt av Rama Lama Radio här eller där du hittar dina poddar. 

Fem Roskilde Rising-tips

Under festivalens inledande dagar när det ordinarie festivalområdet fortfarande väntar på att bli invaderat av förväntansfulla åskådare pågår på campingens scener det spektakel som vi förenklat brukar referera till som Roskilde Rising. Det är här festivalens bokare visar en av sina absolut starkaste sidor när man fyller de tre campingscenerna med lovande nordisk talang. I år finns en salig blandning av potentiella framtida popstjärnor som ARY och Skott, läskig metal, 4 vita danska dudes i The KutiMangoes som gör världsmusik och nyligen släppte albumet Made in Africa, (som vanligt) dansk hiphop samt för oss bekanta favoriter som Hater, Kornél Kovács och ShitKid.

Såväl 2015 som 2016 upplevde vi några av festivalens bästa konserter just under dessa dagar (Vök, Dream Wife och De Underjordiske, vi pratar om er) och att lyssna igenom programmet är en upplevelse även de som inte ska på festivalen bör unna sig. För att göra det lite enklare har vi dock sammansatt fem tips från warm-upens program och en lite längre spellista med fler tips!


Franske Piger (Rising, Måndag 26 juni 14.00

Spotify

Det danska språket brukar inte förknippas med den harmoni som Franske Pigers musik förmedlar. Gröten i halsen är som bortsjungen och jag tror då vi aldrig hört någon dansk låta så gullig som Franske Piger gör på sin nysläppta debut-EP. Semi-psykedelisk synthledd lo-fi som har perfekta förutsättningar om solen väljer att skina över Risingscenen på måndagseftermiddagen. Duons musik låter som om ett bakfullt Tame Impala snöat in på 80-talsnostalgi, på ett bra sätt. Enligt media på andra sidan sundet ska man även vara några jäklar på att spela live. Franske Piger är med sin EP ett av de mest intressanta danska indiebanden just nu och Roskilde är det perfekta tillfället att lära känna dem.

Pom Poko (Rising, Måndag 26 juni 20.00)
Spotify

Kvartetten från Trondheim har hittills  bara släppt ifrån sig två spår men har redan uppmärksammats såväl i Norge som internationellt. Debutsingeln It’s A Trap sticker ut från första till sista stund och erbjuder med sitt lekfulla sound inte ett enda uttråkande element. Pom Poko har redan visat upp stor potential och på Roskilde hoppas vi höra vad mer som finns att vänta från bandet som brukar beskrivas med prettogenren art-rock men egentligen kanske bara gör lite kreativ indiepop.

Hater (Rising, Söndag 25 juni 20.00)
Spotify

Malmöbandet är inget obskyrt tips men ett måste för alla som befinner sig på Roskilde redan under söndagen (vilket alla bör göra, warm-upen är 23% av hela line-upen, festen som allra piggast och avstånden allra minst). Signade till PNKSLM gav man tidigare i år ut debutalbumet You Tried som är det bästa svenska av sitt slag på år. Hater bjuder på skramlig indiepop med melodier att dö för, ett perfekt recept att sparka igång festivalens andra kväll med.

ARY (Countdown, Måndag 26 juni 16.30)
Spotify

21-åriga norskan ARY har en fantastisk röst som är ämnad för att bli popstjärna, men än har inte hennes sound tappat all spets. Ungefär som på Way Out West 2015, innan MØ till slut helt (rätt) försvann in i sitt öde som en av världens större popartister. Extremt snyggt producerad synth-pop som sticker ut med hjälp av ARY:s stämma internationella kritiker säkert skulle beskriva som skandinavisk. Hur som helst, potential till en “jag-såg-X-innan-X-blev-jättestor-nu-gillar-jag-inte-X-längre”-spelning.

Purpurrpurple (Countdown, Söndag 25 juni 18.00)
2 cool 4 Spotify

Anette Kvithyll ligger bakom det fantastiska namnet Purpurrpurple som en efter några Tuborg säkert lär älska att återupprepa. Enligt presstexten är hon en av de viktigaste figurerna på Norges klubbscen och har agerat support till stora namn som Disclosure och Hudson Mohawke. Det här är troligtvis vårt minst säkra tips men spåret nedan lovar gott inför en kvällsdans framför Countdown innan vi går tillbaka till vårt naturliga, stelare habitat på Hater senare under kvällen.

Övriga akter i Spotifylistans speltider:
25/6 – AyOwa (Countdown, 16.30), Kornél Kovács (Countdown, 23.00)
26/6 – ML Buch (Rising, 17.00), Skott (Countdown, 19.30), Fugleflugten (Rising, 23.00)
27/6 – IRAH (Countdown, 15.00), ShitKid (Rising, 18.30),

Onsdag 28 juni

Dagen då festivalområdet öppnas bjuder inte på alltför mycket guld, egentligen finns bara två måsten på schemat under onsdagen. Det ena inleder och det andra avlutar.

LA-bandet Warpaint (18.00, Arena) är vårt första måste med deras något mystiska gitarrdrivna poprock. Senaste albumet Heads Up som släpptes förra året är briljant från start till mål och kommer förmodligen göra sig väl i Arenatältet.

Efter Warpaint är en sväng förbi Alsarah & The Nubatones (19.30, Avalon) förhoppningsvis värt besväret för att få uppleva den sudanesiske nya stjärnan av nubisk pop och en blandning av öst- och nordafrikansk musik.

Efter det kan en välja mellan att låtsas att The Weeknd (22.00, Orange) är Michael Jackson eller snyfta till den tidigare Woodsmedlemmen Kevin Morby (22.15, Pavilion) melankoliska folkpop.

Dagen avslutas sedan med Justice (01.00, Orange) som förhoppningsvis kommer bjuda på en ljusshow utöver det vanliga och stötig elektronisk detäromöjligtattståstill-musik.

Torsdag 29 juni

Den första heldagen av de fyra dagarna på huvudområdet inleds allra bäst med australiensiska Julia Jacklin (12.00, Pavilion) vars ljuva stämma även passar det bakfulla huvudet. Den okristliga tiden gör det dock till en risk (i princip säkerhet) att Jacklin ligger illa till för campingpubliken som istället kan börja sin dag med en bokning som är något med experimentell. Acid Arab (14.30, Apollo) fyller i sann Roskildeanda alla dina behov av “algerian folk music meets french dance music”, något för den som vill känna sig så långt från Bråvalla som möjligt. 90% av Roskildepubliken säger att man gått på en akt som tidigare var helt okänd för besökaren, kanske blir Acid Arabs unika mix just det, troligtvis inte.

Kl 16.00 finns inte längre några ursäkter och åtminstone två val. Danska rocklegenderna The Savage Rose öppnar Orange för dagen och lär locka de inhemska veteranerna. Bandet har funnits i 50 år och gjorde sin första Roskildespelning redan 1974, en fun fact som skapar ett uppdrag för vår podd att hitta och intervjua en gammal räv som gått på båda. Det givna valet faller dock, för oss som inte var på Roskilde 1974 eller är inne på danska rocklegender, på Future Islands (16.00, Arena). Baltimorebandet är med Samuel T Herring i spetsen är kända för sin intensitet och lär få det stora Arenatältet att vakna till med sin lagom dos ös och harmoni.

Låt oss föreslå en sydamerikansk middag samtidigt som den 80-åriga brasilianska “avant-samba queen #1” Elza Soares (19.00, Avalon) på torsdagskvällen. Något tveksamt om vi själva antar erbjudandet, men matbloggen lär inta en måltid när köerna sinats av brittiska duderockerserna Royal Blood (19.00, Orange) och hyllade R&B-stjärnan Solange (19.00, Arena) – två artister vars  fanskara absolut inte kan tänkas korsa varandra. Beroende på väder föreslår vi istället att András (18.30, Gloria) trevliga loungemusik får stå som soundtrack till kvällens måltid – funkar såväl till dans som till sitta-i-gräset-häng! (PS. låten hackar inte i början, det är bara cool elektronisk musik DS.)

Roskilde har inte lyckats hitta någon internationell legendar i klass med tidigare tre års Neil Young, Paul McCartney och The Rolling Stones men Erasure (21.30, Arena) är väl värda att se och skryta om för era synthar-föräldrar. Duon hade vid sin peak 24 singlar i rad på brittiska Top 40 så vi kan vänta oss något av en hitkavalkad. The xx ställer sig med sitt tredje album i ryggen på Orange scen kl 22.30 och är utan tvekan torsdagens stora behållning. Ett av vår tids främsta band som på senare tid dessutom fått lite attityd spelar orimligt nog för allra första gången på Roskilde. Något säger oss att det är en spelning både trion och förhoppningsvis publiken kommer att minnas.

Kreddiga och begåvade producenten Nicolas Jaar (00.30, Apollo) inleder småtimmarspasset, en spelning som placeras i kategorin “missa inte”. Vad som händer efter Nicolas Jaar får ditt inre jag vid stunden bestämma. Du kan välja att hippedy hoppa till legenden Nas (01.30, Orange), shoegazea med HYMN-Jonatan Södergren på The Jesus & Mary Chain (02.00, Arena) eller se ett av festivalens bästa akter namnmässigt i form av hypade och genrebrytande Princess Nokia (02.15, Pavilion). Självklart finns också valet att utforska campingfesten som Nicolas Jaar lär fått upp humöret för. Nas ligger trots det varmt till då i alla fall vi har den där old school hip hop-nörden i vårt gäng, en frisk fläkt alla kompisgäng bestående av stela indiekids borde innehålla.

Fredag 30 juni

Tacosdagen med stort T och festivalens näst sista, dock måste vi varna för att tacos på Roskilde två år i rad totalsågats av matbloggen som en av respektive års sämsta upplevelser. Om du redan börjat bli extremt känslosam över att lämna paradiset rekommenderas en gråtsvätt till Nils Bech (12.15, Pavilion). Bech ligger bakom den version av O Helga Natt som spelades i den där fina sista scenen i SKAM säsong 3 (den säsongen när folk fortfarande pratade/skrev om SKAM). En hel jävla symfoniorkester under namn Tivoli Copenhagen Phil kommer att inta Arena kl 13.00 och utlovar klassiker som Mozart och Bach, två akter som aldrig fick chansen att spela på Roskilde. Orkestern kommer även att gå ner från scen och spela på marken under Arenatältet, det hela låter lika delar fantastiskt som märkligt och placeras därför i kategorin “gå förbi och kolla in”. Det dröjer annars till 17.00 innan det blir intressant på riktigt då Angel Olsen spelar på Avalon. Sångerskan släppte ett av förra årets bästa album och gjorde en suverän slutsåld spelning på Debaser i höstas.

Quirky dude Alex Cameron (18.30, Gloria) är ett alternativ för kvällspasset men inte det roligaste eller bästa. “Lost in Translation-samplande” är kanske ingen rättvis inledande beskrivning av holländska producenten Fatima Yamaha (18.00, Apollo). Vad som dock är rätt är att What’s a Girl To Do är en låt omöjlig att tröttna på vilket gör att vi kan placera den gode Yamaha i kategorin “går dit mest för en låt men tror hela spelningen kan bli bra”. Efter det kan man dessutom ta sig till Father John Misty (19.00, Orange) och uppleva den karismatiska och oändligt omtyckta mannen samtidigt som man testar festivalens nya rosé eller organiska öl Jacobsen Orange 17. Denna kväll är ingen höjdare artistmässigt vilket gör att den nya ølbaren Beer Barn vid Arena kan locka vår uppmärksamhet, där ska mängder av olika öl finnas för den som tröttnat på Tuborg sådär näst sista dagen.

La Mambanegra (21.00, Avalon) är en “hip-hop flavoured salsa groove machine” från Colombia enligt presstexten, presstexterna säljer verkligen in de sydamerikanska alternativen väl. Oavsett om vi faktiskt tar oss iväg till La Mambanegra eller inte kommer vi finnas på plats när australiensiska Jagwar Ma tar sin småpsykedeliska dansmusik till Avalon kl 23.00. Där värmer en upp allra bäst inför landsmännen och vår festivals största höjdpunkt, The Avalanches (0.00, Avalon). Samplemästarna var borta i 16 år innan man mirakulöst återvände i fjol med albumet Wildflower som likt debuten Since I Left You är ett komplett album rakt igenom.

Efter Avalanches är det återigen valdags, det blir det i princip varje dag sådär vid 1-2 snåret. Israeliska Noga Erez (02.00, Gloria) gör cool och explosiv popmusik som har god livepotential. Psykbandet Moon Duo (02.15, Pavilion) har enligt rapporter en fantastisk ljusshow som kan vara precis det som behövs vid o2.15. Danska DJ-trion Av Av Av (02.30, Apollo), vars namn betyder ajajaj, och inte “off” “off” “off” som vi frågade våra danska grannar när de spelade 2015, kan bli en rejäl fest. 3x Av är dock främst värda att nämna som en comic relief i er spända valprocessen på grund av en av medlemmarnas namn, nämligen DJ E.D.D.E.H. (DJ Er Du Dum Eller Hvad).

Lördag 1 juli

Festivalens sista dag bjuder på en härlig blandning av olika genres och högt och lågt.

Emil Stabil (14.00, Arena) med kanske det bästa hiphopnamnet på länge känns värt att se endast för att få tillfälle att säga hans namn i fler sammanhang. Vi har ingen aning om hur det låter men lite dansk hiphop får väl vem som helst att vakna efter 7 nätter i tält?

Därefter händer inget som lockar sådär jättemycket på ett gäng timmar. Att spana in Norges stolthet Jenny Hval (16.15, Avalon) och hennes experimentella pop eller shoegazea lite till Slowdive (18.00, Avalon) kan vara två helt rimliga alternativ. Så länge The Lumineers (16.00, Orange) undviks till varje pris så ska nog dagen överlevas.

Efter det måste det väljas mellan att ravedansa till Cashmere Cat (19.30, Apollo) eller kolla när gamla hiphopare freakar ur till Ice Cube (19.30, Orange). Vad som väljs av dessa två alternativ kommer nog att avgöras av hur sliten en är och vilken scen som för tillfället ligger närmast.

Kvällen fortsätter sedan med Abba, förlåt jag menar Arcade Fire (22.00, Orange) som kommer inta Orange på bästa sätt med sin färgsprakande show. Om ni känner att ni inte fått er årliga dos av Orange Feeling innan dess kan den nog fyllas på rejält under kanadensarnas spelning.

Festivalen avslutas till sist med Moderat (00.30) som med sin enformiga dundrande electronica. Basen i A New Error kommer bli det som får samtliga festivalbesökare att inse att det faktiskt är över för i år och post Roskilde-bluesen börjar infinna sig.

 GOD FESTIVAL!

 

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s