Artikel / Konserter / Recensioner

Warpaint på Arena

En av konserterna jag sett fram emot allra mest under hela festivalen är också en av de första som ges under festivalområdets öppningsdag. Los Angeles-bandet Warpaints stadigt pumpande och omslutande atmosfäriska rock känns som gjord för den lite ljusskygga platsen som finns under Arenatältets massiva duk.

Kvartetten inleder med Heads Up från fjolårets album med samma namn. Något ojämna nivåer sångmikrofonerna emellan justeras snabbt och proffsigt med diskreta vinkningar från Emily Kokal samtidigt som låten ostört flyter på. Det märks från sekunden de kliver in på scenen att det är fyra totalt avslappnande och självsäkra musiker som står på scenen att göra det de gör bäst, och helt på sina egna villkor.

Andranumret Krimson lugnar ner tempot något för att det sedan gradvis ska byggas upp tills So Good tar konserten till en ny intensitetstopp och allt fler slutar motstå det oundvikliga translikande dansdiggandet. Hela spelningen är väl regisserad och kan stundtals ses som en lektion i hur förändringar i dynamiken håller en publik i ett stadigt grepp. Skolboksaktigt avslutas också spelningen med en blandning av de element som Warpaint behärskar allra bäst. Den hårdare och mer stötiga Love Is to Die går över i poppigt dansanta New Song för att till slut landa i en utdragen och på ett sätt för konserten sammanfattande version av Disco//very.

Solklart ohämmad självsäkerhet uppbackad av precision i varje anslag och välplanerade låtval från hela katalogen gör absolut att Warpaints show blir vacker och lätttillgänglig. Dock saknas det en viss nerv och allt blir ibland lite för genomtänkt för att livekänslan inte stundtals ska övergå i biokänsla. Warpaint vet vad de gör men den långa turné de är ute på verkar ha gjort dem till lite väl mycket proffs på bekostnad av spontaniteten som skulle behövas för att ta dem ännu högre.

Betyg: 5/7 

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s