Artikel / Nyheter / Recensioner

Festivalmatbloggen – Roskilde 2017

Vissa påstår att journalistiken befinner sig i en kris. Men i mediernas mörka natt finns det en stjärna som aldrig slutar att lysa. För tredje året i rad kommer jag i folkets tjänst testa mat på festivalen och ofiltrerat recensera. Festivalmatbloggen 2017 är här, häng med direkt från verkligheten på Roskildes festivalmatscen. 

Söndag 25 juni kl 12.56, Food Squad nära Countdown City
Fjolårets största stjärna i matbloggen var utan tvekan Food Squad med sina krispiga burgare. Burgaren hyllades till skyarna och fick som första festivalmat någonsin 7 av 7, ett betyg som av branschen i princip anses vara omöjligt. Därför var förväntningarna höga inför årets första besök till den svarta vagnen som i år befinner sig på en höjd ovanför Dream City. Redan när vi närmade oss gick det att notera en viss förändring hos killarna och tjejerna bakom Food Squad.  Priserna hade chockhöjts till 75 DKK i stället för 55/65 vego/kött. Ett pris i den översta mariginalen som skvallrade om hybris, men kanske välförtjänt med tanke på fjolårets historiska presentation.

75 DKK betalade jag för en crispy pulled pork burger, oroligheten byts snabbt ut mot känslor av glädje och förväntan. Jag hade ju längtat efter Food Squad. Vad som sen lämnas över till min hand är en katastrof. Hela världen faller samman. De fluffiga men ändå perfekta två skivor bröd som av mig 2016  beskrevs som “skapad av gudarna” är i år utbytt till något som inte ens Korvbrödsbagarn hade haft mage att stoppa i sin mediokra och torra svennepåse. Det saftiga, krispiga kött med den perfekt avvägda mixen av sallad som jag trodde för alltid skulle vara en av Roskildes höjdpunkter hade i år gjorts bättre av valfri besökare.

Vad som hänt med Food Squad på bara ett år är lika mycket ett mysterium som en tragedi. Tro mig, det gör ont för mig att skriv men Food Squad är över, mina vänner. Ett gott namn är för alltid draget i skiten. You used to be crispy, Food Squad. Nu är ni inget annat än bara ett squad i mängden.

Betyg: 2/7

Söndag 26 juni 00.32, Popcorn från Svogerslev Boldklub vid Countdown City 

Efter Kornél Kovács fått en stor publik (inkl. oss) att diggdansa på Countdown var vi ute efter ett nattligt snack för att ta kvällen vidare. I en svart bod vid Countdown City finns ett mecka för alla gottegrisar, där samlas nämligen både choklad och specialiteter som Turkisk peppar under samma tak. Mitt val föll dock på en stor popcorn för 35 DKK (en mindre variant finns för 25 DKK). Glömde ta bild på denna upplevelse, därav stock photot, men jag kan lova er att det var en fullt rimlig mängd popcorn som hade samlats i kartongen.

Popcorn är faktiskt godare än vad det får cred för. Jag kan själv erkänna att jag i tidigare tillfällen både kallat det oskyldiga snacket för “torrt” och “tråkigt”, men då glömmer man att det popcorn har att erbjuda är salt och vänskap. Perfekt saltade popcorn som med sin rikliga mängd och delvänliga förpackningar samlar ihop gänget för en riktig fest!

Svogerslev Boldklubs nära placering till Countdown (och således senare Apollo) gör den till en stark rekommendation och ett potentiellt återkommande tema på Roskilde 2017! Det något försiktiga betyget är pga att det fortfarande faktiskt är popcorn, ett snack som för alltid kommer få leva i skuggan av dess stöddiga kusin chips.

Betyg: 4/7

Måndag 27 juni 11.32, Frukost från Den Spanske Madhus vid Countdown City 

Det Spanske Madhus har hittills under festivalen fått äran som vår go-to chips återförsäljare. Vad jag noterat då är att man även serverar en frukost bestående av ägg, bacon och korv – en brittisk frukost med andra ord. Redan under måndagen har frågan “vad fan har det här med Spanien att göra?” ekat, en misstänksamhet mot spanske madhusets verksamhet har stilla grott. Trots detta är äggsuget för stort för att inte testa, så jag beställer en frukosttallrik för 50 DKK och en stor svart kaffe.

Kaffet svart av ren princip då det i sann RyanAir-anda kostade 2 danska balubas extra för att få sig lite mjölk i kaffet. De 2 kronorna extra för kaffet visade sig inte vara det enda som osade lågprisflygbolag, även äggens torra uppsyn drog tankarna till ett trångt kabinutrymme. Danskarnas avsky/snålhet för/av salt har blivit något av en följetong under festivalen, när vi igår på en bar i west skulle beställa tequila-shots (25 DKK, that’s why) fanns inte ens salt att tillgå, så jag har uppenbarligen ett case. Hur som helst, frukosten var något smaklös men ändå uppfriskande som variation från all brödbaserad mat.

Betyg: 2/7

Måndag 27 juni 15.32, Halloumi + avokado wrap från Det Arabiske Madhus vid Rising

Halloumi och avokado får ändå anses vara två av de senaste årens absolut mest hypade figurer på matfronten. Därför är det ingen större överraskning att de två superstjärnorna gör gemensam sak när de samarbetar i Det Arabiske Madhusets wrap. Biljetterna går för 60 DKK och förväntningarna är stora på festivalmatens Watch The Throne.

Vad som går att se vid första anblick är att Det Arabiske Madhuset med all rätt inte sparat med salladen, en egenskap fler bör inspireras av. Detta kombinerat med en ovanligt generös mängd avokado, väl tillagad salt (!!!) halloumi skapar festivalens fräschaste upplevelse. Avokado och halloumi gör vad man gör bäst, man smakar jävligt bra och visar att hypen inte bara går att bortförklara som PR-maskineri. Det enda som saknas är rödlök och en något starkare sås, två av livets goda ting som verkar ha tuffa tider på Roskilde.

Betyg: 6/7

Onsdag 28 juni 19.24, Dixie Burger vid Countdown City

Dixie Burger är ett av Roskildes största namn. Matbloggen vet inte riktigt hur länge det har funnits men inte sällan har man hört om eller sett köerna till stället med de halvtveksamma målade figurerna på taket. Trots att detta är mitt tredje Roskilde har Dixie aldrig testats, något som jag fått utstå fullt korrekt kritik för. När det var dags för onsdagsmiddag skulle det dock ändras, halvvägs in i festivalen var jag redo. Beställningen blev en Dixie cheese burger för 70 DKK, vad som väntade – en upplevelse.

Dixie Burger ser inte ut att vara mycket till världen på ytan. Bilden ovan skriker en burgare i mängden. Men Dixie Burger är så långt ifrån en burgare i mängden man kan vara. Brödet, salladen, såsen och osten må kanske inte sticka ut förutom att det är bland festivalens bästa. Det är dock köttet som skapar kaos i huvudet. Dixie burger smakar spaghetti med köttfärssås (spaghetti bolognese på borgarspråk). Det är inget skämt. Kryddorna i burgaren möts på exakt samma sätt som maträtten inget barn någonsin tackat nej till. Om detta är gott eller inte är svårt att avgöra, men det är ett äventyr jag sent kommer att glömma. Hela hjärnan aktiveras för att förstå och i några minuter befinner jag mig i en känsla av förvirring som både skapar lugn och stress – jag har helt tappat kontrollen, jag befinner mig i Dixies underland där burgare kan smaka spaghetti med köttfärssås och höger vara vänster.

Förutom den märkliga/fantastiska smaken är Dixies största problem storleken. Burgaren är JÄTTESTOR och det finns inga andra alternativ att beställa. Det är nästan som att någon tryckt in en hel platta lasagne mellan brödet, spyvarningen aktiveras. En Dixie Jr. för ett mer festivalvänligt pris vore den perfekta utvecklingen för Dixie – burgarstället som går sin egen väg.

Betyg: 4/7

Torsdag 29 juni 02.42, Pita falafel på Aladdins Kebab vid Countdown City

Att gilla falafel och vara från Stockholm är inte lätt. En falafelrulle kan kosta lika mycket som en bostadsrätt i Hudiksvall och när Timbuktu väl tar den överskattade “Malmö-falafeln” till städernas stad blir priset som att varje falafel tagit egen bil och lagt till tullavgiften på priset. 35 DKK för en Pita falafel på Aladdins kebab är därför en glädje till natterbjudande.

Beställningen går mycket fort utan att vad som lämnas över känns mikrovärmd. Aladdin vet vad man håller på med. Pitabrödet är varmt och saftigt, falafeln krispig men ändå mjuk, salladen generös och såsen ok men kunde varit lite starkare. Det är en pita falafel med värme och utan skitsnack.

Denna måltid är en lifesaver i natten och Aladdins visar på styrkan i det minimalistiska men ändå klockrena – festivalmatscenens The xx är korad.

Betyg: 6/7

Torsdag 29 juni 18.25, Risotto från madklubben i Food Court

I den lada som under Roskilde förvandlas till Food Court samlas creme-de-la-creme av festivalens mat. Här finns allt från insektspesto för de våghalsiga och de mest gourmetiga av alla gourmetburgare. En känsla av att hitta hem samtidigt som en känsla av att vara alienerad bland fräscha endagsbesökare befinner sig när jag kliver in i festivalmatens mecka. I hörnet finns något som heter Madklubben och man erbjuder risotto, ett val som känns bold för festival men helt rätt när allt man ätit de senaste sex dagarna inkluderat bröd. Jag tar en full portion för 55 DKK (finns en halv för 35) och får i handen en rejält krämig skapelse.

Madklubbens risotto är gjord på korngryn och innehåller “summer veggies” samt ost, något som i festivalmiljö ändå låter nyttigt men tryggt genom osten. Redan vid första tuggan är det tydligt att detta är något i särklass. Detta är för bra för festival! Här har vi tjatat om salt i snart en vecka, samtidigt som risotton bjuder på en line-up av väl sammansatta kryddor som spränger allt gränser vi någonsin inbillat oss om festivaler. Jag har själv blivit hyllad för min risotto och från en risottoexpert till en annan så rör sig detta i eliten.

Portionen är stor och extremt krämig vilket gör att den slitna halsen likt smaklökarna får sig en spaupplevelse. Grönsakerna gifter sig såväl med risotton att den grinigaste skitungen inte ens skulle kunna tacka nej. En halv portion hade räckt vilket gör att priset för en av festivalens bästa upplevelser kan dras ner till 35 DKK! Denna rätt rekommenderas således starkt för alla – endagare, festivalare, barn, vuxna, fattiga, rika, vegeterianer, köttätare – förena er. Alla till madhuset!

Betyg: 7/7

Fredag 30 juni 16.45, Veganburgare från Mikuna Burgers i Food Court

Det har uppstått en tydlig segregation på årets regniga och leriga Roskilde. Två tydliga grupper har gått att identifiera. De blöta snusken på campingen med inläckande tält och blöta underkläder samt de lite äldre, eleganta endagsbesökarna som inte sällan syns, väl förberedda, i funktionabla regnbyxor. Food Courten är endagarnas heliga tempel, här gottar de ner sig i den bästa maten Roskilde har att erbjuda. Efter risottosuccén under torsdagen har jag  fått mersmak och testar på Sixtens rekommendation en veganburgare från Mikuna Burgers (eller BURGERS mikuna, otydlig skylt).Första tanken som slår mig är “ohoj, här va det lök”. Likt risotton bjöd på campingens bristvara kryddor bjuder veganburgaren för 69 DKK på den lökfest smaklökarna (ofrivillig pun) längtat efter. De hemgjorda onion ringsen och aiolin är ännu ett styrkeprov från Food Court-familjen. Allt som allt är det en extremt generös och god burgare vars enda nackdel egentligen är att det lätt blir slafsigt – något som visserligen inte längre är något problem på sjunde dagen då all renlighet getts upp.

Sammanfattningsvis…
Detta blir sista inlägget från matbloggen 2017, tack till alla er som läst och varit med på min kulinariska resa. Roskildes matutbud är alltid en fröjd och jag har njutit av varje stund, även fast det ibland var tuffa tider som Food Squads sorgliga tapp och det icke-spanska Spanska Madhusets flygplansägg. Årets stora vinnare blir överlag Food Courten som kommer bli svår att slita sig från kommande år, där fanns kryddorna och där fanns löken – vad jag mer skulle behöva vet jag inte.

På campingen var det, likt i Food Courten, de vegetariska alternativen som kammade hem de stora betygen. Det Arabiske Madhusens stjärnspäckade halloumi och avokado wrap samt Aladdins prisvärda pita falafel var bland festivalens fräschaste måltider och de kom när det behövdes som mest. Årets största resa var utan tvekan Dixie Burger vars psykedeliska spaghetti-och-köttfärssås-burgare sent kommer att lämna minnet, tack för det Dixie. Vill även ge en shout out till all personal i matstånden som alltid är lika trevliga och hjälpsamma – orange feeling täcker även maten!

Ses 2018 Roskilde, matbloggen väntas nämligen få förlängt ytterligare ett år.

Yours truly,

Axel Franzén

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s