Artikel / Nyheter / Recensioner

The xx på Orange

Brittiska trion The xx är utan tvekan ett av detta decenniums mest hyllade och älskade band. Sedan den självbetitlade och banbrytande debuten har man som band fortsatt att utvecklas och Jamie xx blommat ut till lika älskad soloproducent. Därför är det något märkligt att The xx gör sin allra första Roskildespelning när man går på Orange under torsdagskvällen, något det är tydligt att man längtat efter.

The xx gjorde sig kända genom att göra det minimalistiska till det allra hetaste, ett faktum som kan oroa när det gäller att fylla en scen så pass stor som Orange. Motsatsen visar sig dock fort. Intro sätter ribban direkt då det mäktiga alstret hittat sin väg tillbaka till början av setlisten. Crystalised följer och utan en sekunds tvekan framstår trion som det perfekta arenabandet. Alla tunga rockriff eller skamlösa drop som vanligtvis förknippas med dessa stora scenen känns nu som ett enda stort missförstånd. The xx äger och hör hemma på den största scenen och publiken är med från första stund.

Trion står för en felfri spelning och visar genom en röd tråd upp bredden i sitt material. Dangerous och I Dare You från senaste albumet I See You är en färgglad explosion där man flörtar med arenaformatet på eget vis. Romy själv framförandes Performance är en av festivalens vackraste stunder. Tidiga bitar som VCR och Islands visar att värmen i första albumet går att förstärka live.

The xx nya ansikte förenas med det gamla när Fiction halvvägs in tar på sig en klubbig kostym vägledd av Jamie och hans elektroniska arsenal längst bak på scenen. Trion håller oss kvar i denna klubbmiljö när Fiction leder in till Shelter och publiken hänger med som marionettdockor – det är för bra för att inte helt försvinna in det. Tillsammans spelar man sedan Jamie xx & Romys samarbete Loud Places som genom sin emotionella eufori på något sätt blir essensen av denna konsert. Romy och Oli lämnar scenen medan Jamie håller publiken på spänn med ett beat som leder in till On Hold. Denna klubbiga serie låtar dödar alla tvivel om The xx klarar av att fylla de allra största scenerna. Man klarar inte bara av det, man är bäst på det. Och man gör det på ett helt eget vis, precis som man alltid har gjort.

Kontakten mellan publiken och musikindustrins kanske gulligaste band är omöjlig att missa. Romy och Oli har känt varandra sen man var 3 innan Jamie blev en del av gänget vid 11. Samhörigheten man har lyser igenom och publiken bjuds in. Romy berättar om när hon själv var på Roskilde 16 år gammal och blev dumpad vilket avslutas med “you’re way more fun than she was”. Oli hyllar festivaler och uppmanar publiken att “enjoy yourselves, you deserve it” – och det är svårt att inte göra just det när The xx bjuder på årets bästa spelning. När jublet vägrar sluta lägga sig inför sista låten tar Romy micken och är märkbart rörd, det är Roskildepubliken också.

Betyg: 7/7

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s